fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Hrvatska srušila više od 10.000 srpskih kuća tokom 1991. i 1992. godine

 

Hrvatski premijer Andrej Plenković dobro zna da će Hrvatska jednom morati da isplati naknadu štete za srušene srpske kuće i privredne objekte u terorističkim akcijama koji su počinile hrvatske policijske, paravojne i vojne formacije, izjavio je danas predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta.

Foto: Nvsh.hr
Foto: Nvsh.hr

„Hrvatske policijske i paravojne formacije, posebno tokom 1991. i 1992. godine, prema podacima hrvatskih organizacija, minirale su u terorističkim akcijama više od 10.000 srpskih kuća i privrednih objekata u desetinama hrvatskih gradova gdje nije bilo ratnih dejstava“, podsjeća Linta u pisanoj izjavi za medije.

On navodi da je, prema podacima bjelovarskog Udruženja osoba oštećenih terorističkim djelovanjem „Pravda“, samo na području bivše opštine Bjelovar od 1991. do 1995. godine srušeno najmanje 650 objekata, najvećim dijelom u vlasništvu Srba.

Linta podsjeća da je šire područje Bjelovara gdje su se događali teroristički i diverzantski napadi bilo je izvan područja ratnih operacija.

„Broj Srba na tom području smanjio se na 1.863, dok ih je početkom 90-ih bilo oko 15.000, što najbolje govori da je u pitanju bilo etničko čišćenje Srba od strane Tuđmanovog režima“, saopštio je Linta.

On je naglasio da je prvi predsjednik Udruženja „Pravda“ bio pokojni Ivan Srnec, Hrvat čija je kuća takođe minirana, jer je kao zamjenik načelnika Policijske uprave Bjelovar 1991. godine počeo tražiti krivce za rušenje srpskih kuća i privrednih objekata.

Linta ističe da je jasno da se radilo o organizovanom državnom teroru, što potvrđuje i činjenica da policija nikada nije nikoga uhapsila, kao što nije bilo ni istraga, ni informativnih razgovora.

„Upravo sistematsko miniranje više od 10.000 srpskih kuća i privrednih objekata u desetinama hrvatskih gradova gdje nije bilo ratnih dejstava, prije svega tokom 1991. i 1992. godine, jedan je od brojnih dokaza da je Tuđmanov režim izvršila agresiju na srpski narod na području Hrvatske“, poručio je Linta.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Hrvati nam traže 32, a dužni 40 milijardi evra

Hoće li država ikada obeštetiti Srbe čije su kuće letele u …

Najavljeni protesti zbog Vučićevog dolaska

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: