Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Hrvatska: Spremni i nespremni

Datum objave: nedelja, 11 decembra, 2016
Veličina slova: A- A+

U poslednjih pet godina prekršajni sudovi su zbog javnog isticanja ustaškog pozdrava „Za dom spremni” izrekli 13 presuda, uz novčane kazne kakve se izriču za nevezivanje pojaseva u vožnji

Tompson

Ako u Hrvatskoj vozite bez sigurnosnog pojasa, rizikujete da vas policija novčano kazni sa 500 kuna (67 evra), koliko je predviđeno za taj prekršaj. Lane je tu kaznu platilo nešto manje od sto hiljada vozača.

Ali, ako na nekom od hrvatskih trgova, kafića ili stadiona uzviknete ustaški poklič „Za dom  spremni”, prošetate s majicom na kojoj je ispisan taj pozdrav ili na koncertu omiljenog pevača mašete transparentom na kojem je taj pozdrav i zbog toga završite na sudu, najveća kazna koju će vam sud dosuditi je – 700 kuna. Lako je moguće da naiđete na sudiju „meka srca” pa će vam kazna biti i blaža – manja od nevezivanja pojasa.

Izvikivanje ustaškog pokliča „Za dom spremni” u hrvatskom pravnom sistemu kažnjava se kao prekršaj. Doduše, u Krivičnom zakonu, koji je od 2013. na snazi, postoji krivično delo javnog podsticanja na nasilje i mržnju, ali tužilaštvo dosad ni u jednom slučaju taj poklič nije tretiralo kao krivično delo.

Novinari zagrebačkog „Jutarnjeg lista” su od Visokog prekršajnog suda zatražili podatke o tome koliko su prekršajni sudovi u poslednjih pet godina doneli presuda zbog javnog isticanja tog ustaškog pozdrava i o kakvoj je vrsti presuda reč.

Prema podacima Visokog prekršajnog suda RH, u poslednjih pet godina prekršajni sudovi u celoj Hrvatskoj zbog javnog isticanja pozdrava „Za dom spremni” izrekli su 13 osuđujućih presuda. U dva slučaja dosudili su novčane kazne od 700 kuna, u šest kazne od po 600 kuna, u jednom novčanu kaznu od 500 kuna, u dva slučaja kaznu od 370 kuna, u jednom kaznu od 350 i u jednom od 191 kune.

Iako Zakon o remećenju javnog reda i mira i Zakon o javnom okupljanju, u članovima na koje su se sudovi pozvali, predviđaju i zatvorsku kaznu do 30 dana, ona ni u jednom slučaju za pozdrav „Za dom spremni” nije izrečena, pa čak ni uslovno.

U četiri slučaja su isticanje pozdrava „Za dom spremni” na javnom mestu prekršajni sudovi tretirali kao obično remećenje javnog reda i mira, dakle jednako kao i glasniji smeh, prepirku ili pevanje na javnom mestu nakon čašice više.

Sud na uvid nije dao podatke o oslobađajućim presudama kao na primer one Prekršajnog suda u Kninu kojom je prodavac suvenira u Čavoglavama s natpisom „Za dom spremni” oslobođen krivice. Ali, prema podacima hrvatskog MUP-a, policija je od 2011. godine, zbog javnog izvikivanja ili isticanja pozdrava „Za dom spremni” evidentirala 62 osobe, od kojih je 60 prijavljeno za prekršaj.

Policija je prošlog avgusta podnela i dve prekršajne prijave protiv pevača Marka Perkovića Tompsona, posle koncerta u Kninu, na stadionu „Dinara” povodom proslave „Oluje”. Prva prijava je bila zbog više puta uzvikivanja parole „Za dom spremni”, a druga zbog nenošenja kacige kada je posle koncerta predvodio bajkere u koloni. Nije procesuiran ni za jedan prekršaj mada se prvi video i čuo u direktnom TV prenosu, a drugi na fotografijama razuzdane kolone motociklista.

Najveću kaznu za poklič „Za dom spremni” platio je fudbaler Josip Džo Šimunić. Njemu je za razliku od ostalih suđeno po Zakonu o sprečavanju nereda na sportskim takmičenjima, pa je kažnjen sa 25.000 kuna (oko 3.300 evra)  On je posle utakmice na stadionu Maksimir protiv Islanda 2013. godine uzeo mikrofon i pred punim gledalištem izvikivao ovaj pozdrav, a gledalište mu horski odgovaralo „spremni”. „Optuženik je bio svestan da taj uzvik simbolizuje službeni pozdrav za vreme totalitarnog režima Nezavisne države Hrvatske, odnosno da predstavlja manifestaciju rasističke ideologije, prezir prema drugim ljudima zbog njihove verske i etničke pripadnosti, kao i trivijalizovanje žrtava zločina protiv čovečnosti”, navodi se u obrazloženju suda. Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) zbog toga poteza bila je rigoroznija pa je suspendovala Šimunića na 10 utakmica i kaznila sa 30.000 švajcarskih franaka, zbog čega je propustio Svetsko prvenstvo u Brazilu i završio karijeru, ali sada radi u štabu reprezentacije Hrvatske koja je posle prvog kruga svetskog prvenstva spakovala kofere, a na društvenim mrežama ironično ispraćena da je – tako brzo bila za dom spremna.

Direktor centra „Simon Vizental” Efraim Zurof je osudio skandiranje „Za dom spremni” tokom utakmice fudbalera Hrvatske i Izraela u Osijeku u aprilu ove godine. Niko za to nije kažnjen, a Zurof je u autorskom tekstu za „Džeruzalem post” uporedio takvo ponašanje navijača sa sličnim scenarijem u Nemačkoj, i zapitao da li bi se, na primer, tamo tolerisalo izvikivanje parole „Zig hajl” tokom utakmice Nemačke i Izraela.

Zurof je upozorio da je ovakvo ponašanje u Hrvatskoj samo vrh ledenog brega budući da se, kako je naveo, fašistički slogani u toj zemlji smatraju velikim iskazivanjem patriotizma.

Najnoviji incident sa spomen-pločom HOS-a (Hrvatske odbrambene snage) u Jasenovcu postavljenom u spomen poginulih pripadnika ove paravojne formacije, izaziva i dalje različite reakcije kod naših suseda. HOS su početkom devedesetih osnovali Dobroslav Paraga i Ante Paradžik, a pripadnici su nosili crne uniforme i ustaška znamenja iz Drugog svetskog rata.

Predsednik Građanskog odbora za ljudska prava Zoran Pusić uporedio je taj spomenik kao da je u blizini logora Aušvic postavljen natpis „Zig hajl”, inače nacistički pozdrav.

Premijer Andrej Plenković je posle više dana ćutanja najavio da će zbog toga vlada osnovati „povjerenstvo” koje bi sporna pitanja oko spomenika – razmotrilo na staložen i racionalan način, kako bi se odredila prema simbolima totalitarnih sistema. Kao da je zaboravio onu već skoro poslovicu – Kad ne znaš kako da zabašuriš problem, osnuješ komisiju koja će da „ispita stvar”.

Izvor: Sve Vesti

Vezane vijesti:

HRVATSKA NA TEKOVINAMA NDH (1)

Tompson je zlo, a proslavu treba uljuditi zbog Srba | Jadovno …

„Za dom spremni“ – lažna istorija lažnih domoljuba | Jadovno …

Plenković: Natpis „Za dom spremni“ – delikatno pitanje …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top