Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Hrvatska sad hoće da prodaje i srpsku imovinu!

Datum objave: subota, 13 januara, 2018
Veličina slova: A- A+

Novim propisom hrvatska vlada predviđa otuđenje uzurpirane svojine naših firmi. Advokati traže privremenu meru od Evropskog suda u Strazburu

Baške Vode
Baške Vode

Hrvatska vlada usvojila je ove nedelje i poslala u skupštinsku proceduru konačne izmene Zakona o podsticanju ulaganja, zahvaljujući kojima bi srpske firme koje su za vreme bivše Jugoslavije imale imovinu u ovoj državi, i definitivno mogle da ostanu bez nje. Kako su “Novosti” upozorile pre mesec i po, Hrvati nude investitorima poslovni prostor zbog kojeg srpske banke, institucije i preduzeća vode sudske sporove, u zakup na deset godina – besplatno. Novina je da će po isteku zakupa ulagači moći srpsku imovinu i da otkupe!

Po rečima Martine Dalić, potpredsednice vlade u Zagrebu, novim zakonom povećava se mogućnost investicionih ulaganja i aktiviranje tzv. “neaktivne imovine u vlasništvu RH”. A “neaktivna imovina” je u najvećem broju slučajeva upravo imovina srpskih preduzeća, koju je naš zapadni sused bukvalno nacionalizovao posle rata i u katastrima preveo na državu.

OTIMAJU I OD SVOJIH GRAĐANA

Advokat Zoran Ristić navodi i slučaj jednog Hrvata, čija je predstavka takođe pred Evropskim sudom: – Čovek je pre više od pet godina legalno, na licitaciji koju je u Beogradu organizovala Agencija za privatizaciju kao stečajni upravnik “Robnih kuća Beograd”, kupio odmaralište na hrvatskom primorju. U renoviranje je uložio milion evra. Do sada je ukupno potrošio tri i po miliona. Izdavao je odmaralište pet godina, da bi država Hrvatska pokrenula pred svojim sudovima spor. Oni ne priznaju “Robne kuće” kao vlasnika jer su ih izbrisali iz zemljišnih knjiga i upisali državu. Iselili su ga i sada mu još traže milionske iznose sa kamatama za zakup prostora pet godina unazad.

Novim zakonom, o kojem će se Sabor izjašnjavati u februaru, predlaže se da se “državna imovina koja nije u funkciji i na kojoj se ne obavlja nikakva ekonomska delatnost” može dati u zakup preduzetnicima na 10 godina, i to bez plaćanja najamnine. Uslov je da investitor u roku od tri godine uloži u projekt tri miliona evra i da se istovremeno vrednost državne imovine poveća za 50 odsto. Posle isteka decenije, preduzetnik stiče pravo i na trajan otkup na način i pod uslovima koji će se odrediti posebnim pravilnikom.

– Predlogom ovog zakona Hrvatska pokušava da predupredi presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu po tužbama srpskih preduzeća čija je imovina oteta – kaže novosadski advokat Zoran Ristić iz kancelarije “Ristić i partneri”.

Ova kancelarija je posle višegodišnjih muka napravila letos revolucionaran pomak i čak četiri predstavke srpskih firmi i banaka protiv zvaničnog Zagreba našle su se na dnevnom redu Suda u Strazburu i on će o njima uskoro odlučivati.

– Pošto se očekuju pozitivne odluke u korist srpskih firmi kojima je nezakonito oduzeta imovina, Zagreb je rešio da te odluke praktično spreči još pre nego što su donete. Tako će srpske firme imati presude u svoju korist, ali će u njihovim hotelima i lokalima sedeti novi zakupci sa ugovorima na 10 godina – primećuje Ristić.

I ne samo da celu deceniju stari vlasnik neće moći da uđe u svoju imovinu, nego će zakupac naknadno moći i da traži povraćaj novca koji je uložio. A zakon, što je još gore, predviđa i mogućnost otkupa tog prostora. Da bi se zakupci, odnosno preduzetnici stimulisali da uzimaju prostore koji pripadaju srpskim firmama, zakupnina će tokom cele decenije biti nula!

– Ovaj zakon je diskriminatorski i mi smo pred Božić od Suda u Strazburu tražili da donese privremenu meru kojom će sprečiti donošenje i primenu ovog zakona, jer on sprečava rad i sprovođenje presuda samog suda – kaže Ristić.

Njegova kancelarija reagovala je i kod Milorada Pupovca, a uspostavila je kontakt i sa nekim hrvatskim političarima za koje veruju da bi mogli da pomognu da se ne donese ovakav poguban propis.

Autori: D. ILIĆ KRASIĆ – V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

Zagreb pokušava da preduprijedi odluke Strazbura i otme imovinu

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top