fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Hrvatska sad hoće da prodaje i srpsku imovinu!

Novim propisom hrvatska vlada predviđa otuđenje uzurpirane svojine naših firmi. Advokati traže privremenu meru od Evropskog suda u Strazburu

Baške Vode
Baške Vode

Hrvatska vlada usvojila je ove nedelje i poslala u skupštinsku proceduru konačne izmene Zakona o podsticanju ulaganja, zahvaljujući kojima bi srpske firme koje su za vreme bivše Jugoslavije imale imovinu u ovoj državi, i definitivno mogle da ostanu bez nje. Kako su „Novosti“ upozorile pre mesec i po, Hrvati nude investitorima poslovni prostor zbog kojeg srpske banke, institucije i preduzeća vode sudske sporove, u zakup na deset godina – besplatno. Novina je da će po isteku zakupa ulagači moći srpsku imovinu i da otkupe!

Po rečima Martine Dalić, potpredsednice vlade u Zagrebu, novim zakonom povećava se mogućnost investicionih ulaganja i aktiviranje tzv. „neaktivne imovine u vlasništvu RH“. A „neaktivna imovina“ je u najvećem broju slučajeva upravo imovina srpskih preduzeća, koju je naš zapadni sused bukvalno nacionalizovao posle rata i u katastrima preveo na državu.

OTIMAJU I OD SVOJIH GRAĐANA

Advokat Zoran Ristić navodi i slučaj jednog Hrvata, čija je predstavka takođe pred Evropskim sudom: – Čovek je pre više od pet godina legalno, na licitaciji koju je u Beogradu organizovala Agencija za privatizaciju kao stečajni upravnik „Robnih kuća Beograd“, kupio odmaralište na hrvatskom primorju. U renoviranje je uložio milion evra. Do sada je ukupno potrošio tri i po miliona. Izdavao je odmaralište pet godina, da bi država Hrvatska pokrenula pred svojim sudovima spor. Oni ne priznaju „Robne kuće“ kao vlasnika jer su ih izbrisali iz zemljišnih knjiga i upisali državu. Iselili su ga i sada mu još traže milionske iznose sa kamatama za zakup prostora pet godina unazad.

Novim zakonom, o kojem će se Sabor izjašnjavati u februaru, predlaže se da se „državna imovina koja nije u funkciji i na kojoj se ne obavlja nikakva ekonomska delatnost“ može dati u zakup preduzetnicima na 10 godina, i to bez plaćanja najamnine. Uslov je da investitor u roku od tri godine uloži u projekt tri miliona evra i da se istovremeno vrednost državne imovine poveća za 50 odsto. Posle isteka decenije, preduzetnik stiče pravo i na trajan otkup na način i pod uslovima koji će se odrediti posebnim pravilnikom.

– Predlogom ovog zakona Hrvatska pokušava da predupredi presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu po tužbama srpskih preduzeća čija je imovina oteta – kaže novosadski advokat Zoran Ristić iz kancelarije „Ristić i partneri“.

Ova kancelarija je posle višegodišnjih muka napravila letos revolucionaran pomak i čak četiri predstavke srpskih firmi i banaka protiv zvaničnog Zagreba našle su se na dnevnom redu Suda u Strazburu i on će o njima uskoro odlučivati.

– Pošto se očekuju pozitivne odluke u korist srpskih firmi kojima je nezakonito oduzeta imovina, Zagreb je rešio da te odluke praktično spreči još pre nego što su donete. Tako će srpske firme imati presude u svoju korist, ali će u njihovim hotelima i lokalima sedeti novi zakupci sa ugovorima na 10 godina – primećuje Ristić.

I ne samo da celu deceniju stari vlasnik neće moći da uđe u svoju imovinu, nego će zakupac naknadno moći i da traži povraćaj novca koji je uložio. A zakon, što je još gore, predviđa i mogućnost otkupa tog prostora. Da bi se zakupci, odnosno preduzetnici stimulisali da uzimaju prostore koji pripadaju srpskim firmama, zakupnina će tokom cele decenije biti nula!

– Ovaj zakon je diskriminatorski i mi smo pred Božić od Suda u Strazburu tražili da donese privremenu meru kojom će sprečiti donošenje i primenu ovog zakona, jer on sprečava rad i sprovođenje presuda samog suda – kaže Ristić.

Njegova kancelarija reagovala je i kod Milorada Pupovca, a uspostavila je kontakt i sa nekim hrvatskim političarima za koje veruju da bi mogli da pomognu da se ne donese ovakav poguban propis.

Autori: D. ILIĆ KRASIĆ – V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

Zagreb pokušava da preduprijedi odluke Strazbura i otme imovinu

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: