fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Hrvatska: Rehabilitovan Pavelićev portparol, još im samo Pavelić ostao!

Filip Lukas bio je glasnogovornik ustaškog režima osuđen na smrt posle rata, ali sudeći po odluci Županijskog suda u Zagrebu to nije dovoljno teško kazneno delo

Županijski sud u Zagrebu rehabilitovao je Filipa Lukasa, predsednika Matice Hrvatske u vreme takozvane NDH, koji je ujedno bio i propagandista ustaškog režima i Ante Pavelića. Nakon rata Lukas je osuđen na smrt, ali je pobegao iz Hrvatske.

Demokratska javnost u Hrvatskoj ovaj zahtev za rehabilitaciju je tumačila kao pokušaj rehabilitacije same NDH i zločinačkog Pavelićevog režima, a do sada je u više navrata sud u Zagrebu odbio da prihvati rehabilitaciju.

U obrazloženju odluke Županijskog suda stoji da propagiranje ustaškog režima nije dovoljno teško kazneno delo za izricanje smrtne kazne, te da proces koji je vođen protiv Lukasa nije bio po standardima nezavisnog suda.

U vreme Drugog svetskog rata Lukas je hvalio Pavelićev režim, a i samog zloglasnog ”poglavara” te države koju niko nije priznavao, a za vreme koje su učinjeni brojni zločini.

U ustašama je Filip Lukas video ”heroje i mučenike”, a tako je ostalo do samog bekstva te zločinačke klike iz Hrvatske. Osuđen je zbog veličanja NDH i ustaštva, te omolavažavanja narodno-oslobodilačke borbe, pre svega kroz tekstove koje je objavljivao u izdanjima Matice Hrvatske.

(Novosti)

Izvor: VIDOVDAN

Vezane vijesti:

Titove igre oko Pavelića: Poglavniku nije suđeno ni u odsustvu …

Ispovest sina Eugena Kvaternika: A baba mu je lepo govorila da …

Dva metka za ustašu: Ko je četnik Blagoje Jovović koji je ubio …

„Jedino još Ante Pavelić nije dobio spomenik u Hrvatskoj …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: