Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

HRVATSKA POMILOVANjA ZA RATNE ZLOČINE!?

Datum objave: četvrtak, 29 maja, 2014
Objavljeno u Ostalo
Veličina slova: A- A+

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/sud-u-strazburu.jpg

ZAGREB, /SRNA/ – Hrvatska ima pravo da sudi za ratne zločine i onima na koje je prethodno primijenila Zakon o pomilovanju, odlučio je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu.

 

Ovom odlukom je odbijena tužba bivšeg hrvatskog vojnika Freda Marguša protiv Hrvatske za povredu prava na pošteno suđenje.

Sud u Strazburu naveo je u obrazloženju presude da međunarodno pravo sve više teži tome da je amnestija za teška kršenja ljudskih prava neprihvatljiva, javljaju hrvatski mediji.

Marguš u Lepoglavi izdržava kaznu od 14 godina zatvora, koja mu je izrečena 2007. godine, zbog mučenja i ubijanja srpskih civila u Osijeku 1991. godine.

Prvi put mu se sudilo 1997. godine za ubistva, krađe i uništavanje tuđe imovine, ali ga je hrvatski sud pomilovao primjenjujući Zakon o opštem pomilovanju.

Marguš se pred sudom ponovno našao 2006. godine zbog krivičnog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i pravosnažno je osuđen na 14 godina zatvora.

On se na tu presudu žalio Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, pozivajući se na načelo da niko ne može dva puta da bude optužen i osuđen za isto djelo.

Sud u Strazburu je odlučio da to načelo nije primjenjivo u slučaju pomilovanja za ratni zločin.

“To se pravo ne može gledati odvojeno od obaveze države da istraži i procesuira svako krivično djelo, posebno ono koje za posljedicu ima nečiju smrt ili povredu”, navele su sudije u obrazloženju presude.

Sudije posebno ističu da je izuzetno važno da se suđenje i presuda ne ograničavaju propisima o pomilovanju u slučaju najtežih zločina i da se u tim slučajevima pomilovanje ili amnestija ne dopuste.

 

Izvor:https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top