fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Hrvatska od Norca traži pola miliona

Hrvatsko tužilaštvo pokrenulo postupak za naknadu štete od 500.000 kuna (oko 66.000 evra), koja je isplaćena familiji ubijenog Steve Vujinovića u akciji Medački džep.

Državno tužilaštvo Hrvatske pokrenulo je postupak za regresnu naknadu štete od 500.000 kuna (oko 66.000 evra), koja je isplaćena, za duševni bol, familiji Steve Vujinovića, koga su hrvatske snage ubile u akciji Medački džep u septembru 1993. godine.

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2013/mirko-norac.jpg
Mirko Norac (arhivska fotografija)

Kako je sud u Ogulinu uvažio tužbu na osnovu pravosnažne presude protiv Mirka Norca, državno tužilaštvo od njega traži pare koje su isplaćene Vujinovićevoj familiji.

U toku je podnošenje zahteva za mirno rešenje spora prema Norcu, što je preduslov za podnošenje tužbe, piše portal Indeks.hr pozivajući se na izvor u tužilaštvu.

Kako je Vujinović tek jedan od 32 stradala u dva pravosnažna zaključena slučaja protiv Norca, iako je srpskih žrtava u Medačkom džepu bilo i više, ali se nisu našle u optužnici, može se očekivati da će na osnovu toga biti još isplata za štetu i još traženja para od Norca.

Ako su Vujinovići nekakav prosek, znači da će familijama žrtava stradalih u akcijama Mirka Norca biti isplaćeno oko 15 miliona kuna (oko 1,98 miliona evra). Norčev advokat Željko Olujić izjavio je da o tome ne zna ništa i da protiv Norca neće biti pokrenuti zahtevi za naknadu štete.

„A ako i budu, država će to izgubiti“, smatra Olujić.

Zbog smrti Steve Vujinovića, sud u Ogulinu dosudio je 200.000 kuna njegovoj ženi i po 150.000 kuna njegovim ćerkama. Vujinovića su u septembru 1993. ubile hrvatske snage pod komandom Norca, a njegovo telo bilo je jedno od brojnih koji su nađeni u jednoj septičkoj jami u Gospiću, gde su bačeni kako bi se zameli tragovi.

Pravni zastupnik familije Vujinović, advokat Dragan Jovanić, istakao je u tužbi kako se Stevo Vujinović bavio poljoprivredom, nije bio u vojnim formacijama, niti je učestvovao u bilo kakvim borbama, već je kao civil ubijen iz vatrenog oružja.

Vujinovići su ostali i bez kuće sa objektima za poljoprivredu u Divoselu, koje je jedno od pet sela Medačkog džepa koja su opljačkana i onda rušenjem i paljenjem zbrisana sa lica zemlje. Danas u tim selima od predratnih 600 živi manje od 10 ljudi. Za uništenu imovinu Vujinovići nisu dobili nikakvu odštetu.

Norac je jedini osuđeni za ratni zločin u Medačkom džepu, jer je general Rahim Ademi oslobođen. Prvostepenu presudu Norcu na sedam, vrhovni sud smanjio je na šest godina zatvora. Ta kazna je sjedinjena sa 12 godina zatvora koliko je Norac dobio za ubistva Srba u Gospiću u jesen 1991. godine, pa mu je ukupna kazna iznisila 15 godina zatvora.

Tokom služenja kazne svaki vikend je provodio kod kuće, koristio je godišnje odmore, a nakon dve trećine izdržane kazne pušten je na slobodu.

 

Izvor: RTS

 

Vezane vijesti:

MEDAČKI DžEP

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: