fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Hrvatska nije bila zainteresovana za zajedničke projekte

Željeznička pruga

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas na Investicionom samitu Evropske banke za obnovu i razvoj /EBRD/ za Zapadni Balkan da je Vlada Srbije željela da ima više zajedničkih projekata s Hrvatskom, ali da smatra da za to nije bilo interesa na hrvatskoj strani.

On je istakao da, nažalost, takvih projekata gotovo da i nema, te dodao da je Srbija i stoga ušla u željezničko povezivanje sa srednjom i zapadnom Evropom preko Budimpešte.

„Ne vidim to kao neku vrstu takmičenja. Želeli smo da imamo više zajedničkih projekata s Hrvatskom, i mislim da za to nije bilo interesa na hrvatskoj strani. Više puta sam to vašem bivšem premijeru predlagao i više puta sam dobio odgovor da nisu zainteresovani za istočne izlaze, a mi jesmo i za zapadne i istočne“, rekao je Vučić, obraćajući se hrvatskom premijeru Tihomiru Oreškoviću na forumu u Londonu.

Prema njegovim riječima, Srbija je uvijek spremna za saradnju, jer put prema Zapadu vodi preko Hrvatske.

„Nadam se da ćemo uspeti da prevladamo naše bolesti iz prošlosti, makar da racionalno razgovaramo o budućnosti“, rekao je Vučić, prenose mediji.

On je naveo da će Srbija nastaviti svoj put ka EU iako joj nije privlačna koliko je bila, ali da će, uprkos svim pritiscima, nastaviti i saradnju sa Rusijom.

Vučić je istakao da je za Srbiju izuzetno važna stabilnost regiona i podsjetio da ona u razmjeni sa Crnom Gorom, BiH i Makedonijom bilježi suficit, a sa Hrvatskom deficit.

Premijer Hrvatske Tihomir Orešković poručio je da ne želi da se bavi istorijom, nego budućnošću.

On je naveo da željezničku prugu od Rijeke do Mađarske i prugu od grčke luke Pirej do Budimpešte ne vidi kao konkurentske projekte.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: