Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Hrvatska: Nepoznate osobe provalile u pravoslavnu crkvu u Sisku i načinile veću materijalnu štetu

Beograd — Nepoznate osobe upale su u crkvu Svete Petke u hrvatskom gradu Sisku i napravili veću materijalnu štetu, saopštila je Srpska pravoslavna ckva.

Pravoslavna_crkva_unutrasnjost“Posle više slučajeva upadanja u posed, vređanja, raznih vrsta verbalnog terora i pretnji upućenih parohu sisačkom svešteniku Veselinu Ristiću i članovima njegove porodice, u noći između 4. i 5. jula nepoznati počinioci su uz upotrebu sile, provalili u crkvu Svete Petke u Sisku i naneli veću materijalnu štetu”, navodi se u saopštenju.

Vandali su obivši prozor ušli u hram, uništili i razbacali crkvene sasude i druge bogoslužbene predmete. Potom su se popeli na terasu parohijskog doma, obili balkonska vrata devastirali spavaće i dnevne sobe, a u kancelariji Crkvene opštine razbacali arhivu i uništili kasu.  To što su počinioci znali da sveštenička porodica neće biti u Sisku te noći, svedoči da se radi o dobro pripremljenoj i ostvarenoj nameri da se, još jedamput uputi otvorena pretnja Srpskoj Pravoslavoj Crkvi, njenom sveštenstvu i vernom narodu u Sisku i Hrvatskoj.

Ako policija ni ovoga puta ne pronađe počinioce, šta je sledeće?

Ukoliko nadležni policijski organi u Sisku, kojima su redovno prijavljivani svi prethodni slučajevi pretnji, vređanja i verbalnog nasilja, ni ovoga puta ne pronađe počinioce, pitamo se šta je sledeće? Kakvom teroru treba da bude izložena Srpska Pravoslavna Crkva, njeni hramovi i sveštenici da bi dobili zakonsku zaštitu? Iz tog razloga Mitropolija zagrebačko-ljubljanska očekuje bratsku i hrišćansku pomoć Katoličke Crkve u Sisku, ali će o ovom i sličnim slučajevima izvestiti Sveti Arhijerjeski Sinod Srpske Pravoslavne Crkve i druge relevantne domaće i međunarodne ličnosti i instuticije.

Crkva Svete Petke u Sisku podignut je 1895. godine. Ustaše su ga zapalile u Drugom svetskom ratu, a u toku rata 90-ih godina hram je provaljen, opljačkan i miniran.

(Tanjug)

Izvor: NOVA SRPSKA POLITIČKA MISAO

 

Vezane vijesti:

Ustaški natpisi na sabornom hramu sv. Nikolaja u Karlovcu …

oskrnavljen i opljačkan pravoslavni hram u karlovcu

Razbijena ploča Srpske pravoslavne crkve | Jadovno 1941.

Dalmacija: Provaljen hram u Đevrskama | Jadovno 1941.

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

One Response

  1. “Iz tog razloga Mitropolija zagrebačko-ljubljanska očekuje bratsku i hrišćansku pomoć Katoličke Crkve u Sisku, ali će o ovom i sličnim slučajevima izvestiti Sveti Arhijerjeski Sinod Srpske Pravoslavne Crkve i druge relevantne domaće i međunarodne ličnosti i instuticije.”
    PA KAŽE SLEDEĆE :
    “Crkva Svete Petke u Sisku podignut je 1895. godine. Ustaše su ga zapalile u Drugom svetskom ratu, a u toku rata 90-ih godina hram je provaljen, opljačkan i miniran.”
    TOLIKO O HRIŠĆANSKOJ BRAĆI SOTONISTIČKE KATOLIČKE CRKVE !!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: