fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Hrvatska nabavlja višecjevne lansere raketa od SAD

Hrvatska nabavlja moćno oružje koje će potpuno promijeniti vojnu ravnotežu u regionu, piše „Jutarnji list“ i precizira da je Ministarstvo obrane uputilo zahtjev američkom Pentagon za doniranje 16 samovoznih višecjevnih lansera raketa iz svojih vojnih viškova.

Borbeno vozilo "M2 Bradli"    Foto: Vlado Kos /Cropix
Borbeno vozilo „M2 Bradli“ Foto: Vlado Kos /Cropix

Sjedinjene Američke Države bi, saznaje zagrebački dnevnik, te lansere donirale kroz program pomoći savezničkim državama, a nakon što tu donaciju odobri američki Kongres Hrvatska bi te lansere dobila besplatno, dok bi rakete morala da kupi.

Lanseri su naoružani raketama kalibra 240 mm, a posebnost ovog sistema je mogućnost ispaljivanja balističkih raketa.

Ministarstvo odbrane bi, prema saznanju lista, nabavilo nekoliko balističkih raketa dometa 300 kilometara, a nabavka tog sistema i balističkih raketa u potpunosti bi promijenila geostratešku sliku i vojnu ravnotežu u regiji.

Prema dostupnim informacijama, od 16 lansera tek bi nekoliko njih bilo preuređeno kako bi se omogućilo ispaljivanje balističkih raketa.

Neke procjene ukazuju da bi remontiranje sistema koštalo oko četiri miliona dolara, odnosno samo jedna balistička raketa tog tipa stajala bi oko dva miliona dolara.

Osim balističkih raketa, planirana je i kupovina većeg broaj HE-FRAG raketa 240 mm koje su osnovno naoružanje ovog raketnog sistema. Naime, riječ je o raketi čiji je krajnji domet 40 kilometara, dugačka je 3,96 metara i teška 307 kilograma.

Kako objašnjava „Jutarnji“, MLRS270 je izrazito moćno oružje čiji se borbeni sistem sastoji od 12 raketa kalibra 240 mm, a čitav sistem težak je 25 tona.

Postavljen je na modifikovano podvozje borbenog vozila „M2 Bradli“, podvozje su gusjenice, a sistem je u mogućnosti svih 12 raketa da ispali u roku od 40 sekundi.

Taj raketni sistem u upotrebi u američku vojsku ušao je 1983. i prestao se proizvoditi 2003. godine. U svom sistemu danas ga imaju mnogobrojne svjetske vojske.

Sagovornici lista navode da ima nekoliko razloga za nabavku tog savremenog raketnog lansera i, prije svega, tvrde da je riječ o sredstvu odvraćanja.

Naime, Hrvatska vojska stekla bi sposobnost strateškog raketnog udara u dubinu neprijateljske teritorija i na taj način stekla kvalitetnu sposobnost odvraćanja neprijateljskih napada.

Njime će se zamijeniti postojeći VBR sistemi koje koriste Oružane snage.

Riječ je o sistemima “Oganj“ i “Plamen“ ruske proizvodnje koji su naslijeđeni od bivše JNA i većina ih je neispravna.

Prema planovima, novi raketni sistem bi u Oružane snage ušao 2017. godine, a realizacija nabavke raketnog sistema još jedan je putokaz vojnih odnosa Hrvatske i SAD-a koji je do sada Hrvatsku vojsku opremio s gotovo 400 raznih tipova vozila, letačkom opremom, kao i platio dio troškova u operaciji ISAF u Avganistanu.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

Vezane vijesti:

Obnavljanje „Vražje divizije“ – Jadovno 1941.

planovi i aktivnosti na obimnom prenaoružavanju vojske …

POTPISAN UGOVOR O NABAVCI 12 HAUBICA – Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: