Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Hrvatska: Državni harač i na kuće proteranih

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2014/spaljena-srpska-kuca.jpg

Šta čeka vlasnike nekretnina u Hrvatskoj ako Zagreb uvede najavljivani porez. Ako na vlasti ostane levica, novi namet možda od početka 2016.

BAUK poreza na nekretnine širi se Hrvatskom, ali i susednim državama. Gotovo 110.000 Slovenaca i 150.000 Srba boji se da će Hrvatska, čija je državna kasa prazna, u najskorije vreme uvesti harač koji bi svako domaćinstvo koštao najmanje 1.000 evra godišnje. Jedina šansa da se zakon ipak prolongira bar do 2016. su skori izbori, a nešto više od godinu dana pre nego što će Hrvati na birališta nijedna vlada ne želi da uvodi nove poreze.

Za Srbe koji imaju kuće u Hrvatskoj bilo bi to još jedno opterećenje više, pogotovo za povratnike. Oni su prvo jedva došli do svojih kuća i nekako skupili za obnovu, a sada bi još morali za sve to da plaćaju i porez. Ionako se stalno komplikuje i potrebna dokumentacija da bi se obezbedio boravak i sačuvale kuće, zadržale lične karte i dokazao boravak u Hrvatskoj. S uvođenjem novog poreza sve bi bilo još komplikovanije, a tanki budžeti povratnika, koji su ionako morali da uzmu kredite za obnovu, bili bi dodatno umanjeni.

Srbi koji do kraja 2014. ne produže prebivalište ili ličnu kartu u Hrvatskoj, mogli bi i na svoje ruinirane kuće da plaćaju porez kao na – luksuz! Ako bi se, kako je pominjano, primenilo slovenačko iskustvo, oporezovalo bi se po stopi od 0,15 odsto od vrednosti nekretnine ako vlasnik živi u tom objektu. Ako je kuća prazna ili vlasnik ima više nekretnina, stopa bi bila 0,5 odsto.

Porez na nekretnine bio je zamišljen kao deo najavljenih velikih reformi, koje su izostale. Očekivalo se da bi porezom bilo prikupljeno gotovo 200 miliona evra. Istovremeno bi bila ukinuta postojeća davanja za komunalnu naknadu i porez na vikendice, pa je država uveravala građane da ništa ne bi izgubili. Računica je, ipak, pokazala da nije tako, jer bi novi porez bio daleko veći od starih davanja.

Sada sve zavisi od toga ko će pobediti na sledećim parlamentarnim izborima. Ako to bude levica, što je malo verovatno, porez bi mogao da bude uveden već početkom 2016, a ako na vlast dođe HDZ – niko ne zna šta će se dogoditi. Sada hadezeovci govore protiv novih poreza, ali bi slabo punjenje budžeta ipak moglo da okrene njihovu ploču.

Izvor: Večernje Novosti

 

Vezane vijesti:

NEMA POZITIVNIH PROMJENA PREMA SRPSKIM IZBJEGLICAMA

UNHCR ORGANIZUJE PREDSTAVLjANjE IZBJEGLIČKIH PRIČA

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: