fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Hrvatska da se pozabavi izbjegličkim problemima Srba

Srpsko narodno vijeće
Srpsko narodno vijeće

Srpsko narodno vijeće u Hrvatskoj ne slaže se sa porukama hrvatske premijerke Jadranke Kosor koje je iznosila tokom posjete Kosovu i smatra da bi rješavanja neriješenih pitanja u hrvatsko-srpskim odnosima trebalo da bude prioritet Vlade Hrvatske.

SNV ocijenjuje da bi eventualan doprinos Hrvatske rješavanju srpsko-albanskih odnosa bio realniji i kredibilniji ako bi bila riješena brojna otvorena izbjeglička i pitanja prava Srba u Hrvatskoj.

„Sa vlastitim ratnim i političkim repovima najavljivati učešće u zatvaranju vrata tuđih problema nije ni realno ni politički korisno“, navodi se u saopštenju i ističe da je pozivanje na stara neprijateljstva, kao osnovu za nova prijateljstva, u okvirima bivše Jugoslavije i Balkana veoma zabrinjavajući tip politike i političkog djelovanja.

U SNV smatraju da politika jednostranog i nasilnog uspostavljanja teritorijalne cjelovitosti i državne suverenosti ne može i ne smije biti alternativa dijalogu i pregovorima, jer ona može obnoviti sukobe, produbiti nepovjerenje i izazvati stradanja.

„Naše iskustvo i naše djelovanje daje nam za pravo da se usprotivimo porukama u kojima se sugeriše takva politika ili se najavljuje njeno provođenje, a koje su se mogle čuti tokom susreta predsjednice Vlade Hrvatske (Jadranke Kosor) i predsjednika kosovske Vlade (Hašima Tačija)“, ističe se u saopštenju.

U SNV smatraju da se pitanje institucija na sjeveru Kosova ne može i ne smije rješavati jednostranim i nasilnim postupcima, već pregovorima i da je Srbi na sjeveru treba da se osjećaju bezbjedno i imaju minimum povjerenja da bi prihvatili rezultate tog procesa.

„SNV izražava nadu da će ovo iskustvo biti povod za ozbiljno usmjeravanje pažnje na neriješena pitanja izbjeglih Srba i položaja Srba u Hrvatskoj, koji su svojim djelovanjem značajno doprinijeli da ta pitanja ne budu zapreka uspješnom završetku hrvatskih pregovora s EU“, zaključuje se u saopštenju SNV-a koje potpisuje predsjednik Milorad Pupovac.

Kosor je juče izjavila u Prištini da je Zagreb najveći prijatelj Kosova na Balkanu i poručila da njena zemlja „podržava suverenitet i teritorijalni integritet Kosova“.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: