fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Hrvatica ubijala samo nožem

Ko je Azra Bašić, čije izručenje Bosni i hercegovini nude Sad: Optužena još 1993, locirana 2004. Palila je i pekla, klala i mučila Srbe

Azra Basic

HRVATICA Azra Bašić, koja već godinama živi u SAD, zbog optužbi za izvršenje zločina protiv srpskih civila tokom 1992. godine, može do kraja ove godine da bude izručena Bosni i Hercegovini. Ovu odluku je doneo američki federalni sudija iz Kentakija.

Azra Bašić je rođena pre 56 godina u okolini Dervente. Početkom devedesetih hvalila se da je opasna Hrvatica. Zajedno sa mužem Nedžadom Bašićem, nekadašnjim berberinom u Derventi, zverski je ubijala Srbe. Posle rata se skrivala.

Godine 1995. stigla je u Ameriku i nastanila se u Stentonu. Dobila je američko državljanstvo, ali se razvela 2005. godine i prešla u Kentaki. Radila je jedno vreme u Domu za stara lica. Amerikancima je pričala kako je ubijala Srbe i odsecala im polne organe, jer su „silovali devojčice“.

Ova zdepasta žena muškog lika živela je pod imenom Izabel Bašić malom gradu Leksingtonu u državi Kentaki. Svakog jutra džip „čiroki“ vozila je 25 minuta kako bi stigla na posao, u kiosk gde je pravila sendviče. O njoj je, kada je otkrivena kao ratni zločinac, američki list „Njujork tajms“ pisao kao o ženi koja ima emfizem pluća. Živela je u kući koju je delila sa Stivom Lomanom i njegovom suprugom Lusi.

Tek kada je uhapšena 2011. godine Amerikanci su otkrili da je Azra Bašić bila koljač. Kao pripadnik Hrvatske vojske ona je, noževima zadenutim za pojas i u čizmi, urezivala krstove u čela zatočenika.

Sa njom je bilo nekoliko vojnika i još jedna plava žena koja se zvala Indira. Zajedno su ubijali Srbe. Jednom muškarcu je prerezala vrat, a druge naterala da piju iz rane mrtvog čoveka. Posipala je benzin po Srbima i palila ih. Vezivala je srpske zarobljenike kao pse, terala ih da polugoli da puze po razbijenom staklu na podu. Neke od njih je jahala.

Bašićeva, čiji je otac bio kapetan broda, pravdala se da je kada je ubila prvog čoveka, morala to da uradi da ne bi on ubio nju. Rekla je da ju je zaboleo stomak, ali posle toga sve je išlo prilično lako.

Iako je prvi put optužena 1993. godine, Bašićevu je Interpol locirao tek 2004, a vlada BiH je formalni zahtev za njeno izručenje uputila Americi tri godine kasnije. Američke vlasti su, međutim, tražile dodatne dokaze pre nego što su je uhapsile. Sada je Azrin dosije kompletiran i ona će, najverovatnije, biti izručena BiH radi suđenja za ubistvo Srba.

IGRALA OKO LEŠA

MILE Kuzmanović, koji je bio zatočen u logoru u Derventi, pamti da je Azra zaklala Blagoja Đuraša, tako što mu je zabola vojnički nož u vrat.

– Krv je šikljala na sve strane, a nas je terala da ližemo tu krv. Potom su hrvatski vojnici predvođeni Azrom igrali oko Đuraševog mrtvog tela – svedoči Kuzmanović.

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: