Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

HRVATI TRAŽE REORGANIZACIJU BiH

Zasjedanje_HNS-a-a9b9838dHrvatski narodni sabor (HNS) usvojio je danas u Mostaru Deklaraciju kojom se traži reorganizacija BiH.

“S obzirom da smo postojeći Ustav dobili na međunarodnoj konferenciji, kao dio mirovnog sporazuma i uz garancije Savjeta bezbjednosti UN, smatramo, ako unutrašnjeg konsenzusa nema, da je logično da BiH dobije novi ustav na novoj međunarodnoj konferenciji o BiH. Ustav koji će kreirati simetričnu federalnu državu u odnosu na tri konstitutivna naroda”, navodi se u Deklaraciji.

Deklaracijom se traže izmjene Izbornog zakona BiH u vezi sa izborom Predsjedništva BiH, delegata za Dom naroda Federacije BiH i Vijeće naroda Republike Srpske kako bi se omogućilo da se ispoštuje legitimitet sva tri naroda i da bi se onemogućile manipulacije i majorizacija.

HNS predlaže i promjene zakona o vladama entiteta tako da bude neophodna podrška trećine predstavnika svakog od konstitutivnih naroda za donošenje odluka u vladama.

Potrebno je odmah donijeti novi zakon o javnom RTV sistemu u kojem će se jasno prepoznati tri nacionalna entiteta i identiteta u BiH, te je potrebno reformisati poreski sistem radi pravednog prikupljanja i raspodjele javnih prihoda, navodi se u deklaraciji.

Predsjednik HDZ-a BiH i član Predsjedništva BiH Dragan Čović ponovno je izabran za predsjednika HNS-a. Čović na Saboru nije imao protivkandidata.

HNS je usvojio i izjavu o proteklom ratu.

Na zasjedanju HNS-a u Mostaru učestvuje oko 500 delegata iz 12 stranaka.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

HRVATI ĆE TRAŽITI FEDERALIZACIJU BiH

ZEMLjA KOJE (VIŠE) NEMA – Jadovno 1941.

Budućnost BiH u pet verzija – Jadovno 1941.

Ne vjeruj Latinima, ni kad darove nose – Jadovno 1941.

Kolinda putarka – Jadovno 1941.

SRBI U HRVATSKOJ Trasiranje etnocida – Jadovno 1941.

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: