Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Hrvati Srbima duguju 80 penzija

Državni fond susedne zemlje duguje krajiškim Srbima oko 80 penzionih čekova. Nijedan dogovor sa srpskom stranom nije ispoštovan

PREGOVORI između Srbije i Hrvatske o isplati zaostalih penzija Srbima iz ove bivše jugoslovenske republike ušli su u sedmu godinu. Pomaka čini se ni posle toliko vremena nema i svi su izgledi da će o dugu bivše domovine od oko, kako procenjuje Udruženje penzionera iz Hrvatske, 80 čekova, pregovarati i njihovi naslednici.

Povodom rešavanja navedenog pitanja, do sada je održano deset sastanaka, na kojima su prisustvovali predstavnici resornih ministarstava i penzionih fondova Srbije i Hrvatske, kao i Zavoda za socijalno osiguranje i Komesarijata za izbeglice. S obzirom da izneti problem traje predugo, na njegovom rešavanju insistirao je i ministar Aleksandar Vulin, kod svog hrvatskog kolege.

– Od početka razgovora, naša strana je zastupala stav da svi na koje se navedeni problem odnosi, treba da budu obeštećeni, dok su Hrvati isticali zakonska ograničenja u vezi sa mogućnošću isplate dospelih neisplaćenih penzija – kažu u Ministarstvu rada. – Hrvatska strana je najpre tvrdila, da nema informaciju o broju korisnika kojima je obustavljena penzija, ali su, ipak, došli do podatka.

Na poslednjem sastanku, održanom krajem 2013. u Beogradu, predstavnici Hrvatske su izneli brojku, da je identifikovano i pregledano 11.676 korisnika kod kojih je prekinuta isplata usled obustave platnog prometa. – Predstavnici Hrvatske tvrde da u okviru njihovih važećih pravnih propisa nije moguće isplatiti penzije za period duži od jedne godine unazad, pa su predložili da je rešenje jedino moguće izmenom postojećeg sporazuma o socijalnom osiguranju između dve države. Ovaj stav je prihvaćen, pa je dogovoreno da hrvatska strana pripremi i dostavi inicijativu i tekst predloga za izmenu tog sporazuma – naglašavaju nadležni.

Susedi, međutim, nisu postupili u skladu sa dogovorenim. U komunikaciji s nadležnim ministarstvom Hrvatske, predloženo je da se održi pripremni sastanak u Beogradu do kraja 2014, na kojem bi bili definisali stavovi o spornim pitanjima, kao i o načinu njihovog rešavanja, a naročito, da li će se izmene odnositi i na uređivanje pitanja dospelih neisplaćenih penzija. Ni to nije prihvaćeno, već je nastavljena prepiska između nadležnih ministarstava.

– Regionalni proces pregovaranja između četiri države započet je još 2008. – kaže Danijela Popović Roko, pomoćnik komesara za izbeglice. – Jedan od problema koji je stavljen na dnevni red su, osim imovine, obnove i stanarskog prava, bile i penzije. Njihova isplata prekinuta je u periodu od 1991. do 1996. godine obustavljanjem platnog prometa između dve zemlje

ĆIRILICA
PREMA podacima Udruženja penzionera iz Hrvatske, Hrvatski penzioni fond je odbijao zahteve Srba samo zato što su napisani ćirilicom, iako na to nije imao pravo.

 

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

HRVATSKOJ KRITERIJUMI ZA ULAZAK U EU BILI UBLAŽENI 

KAD SE SVEDU RAČUNI – Srpska imovina u Hrvatskoj vredi 

SRBI U HRVATSKOJ Fragmenti o zločinu  – Jadovno 1941.

PENZIJE – NEDOSANjAN SAN – Jadovno 1941.

Srbi izbjegli iz Hrvatske ne odustaju od prava  – Jadovno 1941.

problem dospjelih neisplaćenih penzija penzionera iz hrvatske

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: