Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Hrvati protiv rehabilitacije Draže

General Dragoljub Draža Mihailović
General Dragoljub Draža Mihailović

Vlasti dalmatinskog mesta Vrgorac traže od hrvatskih vlasti da zaustave rehabilitaciju Dragoljuba Mihailovića zbog četničkih zločina počinjenih na tom području.

Vrgoračke vlasti uputile su otvoreno pismo Vladi Hrvatske u kojem pozivaju hrvatske vlasti da jasno definišu svoj stav prema Srbiji po pitanju najnovijih najava dela srpske vlade i medija o rehabilitaciji komandanta nekadašnje Jugoslovenske vojske u otadžbini, a prenosi hrvatski „Tportal“.

Pismo sa opisom četničkih zločina u širem području Vrgorca biće poslato na adrese svih važnijih institucija u Srbiji, ali i Evropskom parlamentu od koga će zatražiti, kako se navodi, sankcije prema Srbiji.

U pismu se podseća da su četničke jedinice iz istočne Hercegovine krajem avgusta 1942. godine za nekoliko dana poklale 270 stanovnika sela Dubrava, Vlaka, Kozica, Dragljane i Rašćane. Masakr u Zabiokovlju bio je jedna od tačaka optužnice protiv Mihailovića na suđenju u Beogradu 1946. godine, a jedan od preživelih je svedočio na tom procesu.

Žrtvama zločina koji se dogodio u ovom delu Dalmacije je podinut spomenik u Rašćanima 29. avgusta 2010. godine.

„Zbog toga se od predsednika Josipovića i premijera Milanovića traži odlučnu reakciju kako bi se zaustavila rehabilitacija zla koje je zauvek zatvorilo vrata brojnih domova u vrgoračkom kraju, ali i širom Hrvatske“, navodi se u pismu.

O zahtevima za obustavljanje rehabilitacije Mihailovića u Srbiji oglasio se i vrgorački gradonačelnik Borislav Matković.

„Tražim od državnog vrha, predsednika (Ive) Josipovića i premijera (Zorana) Milanovića odlučnu reakciju kako bi se zaustavila rehabilitacija zla koje je zauvek zatvorilo vrata brojnih domova u vrgoračkom kraju, ali i širom Hrvatske“, rekao je Matković.

On je naveo da je „svaki pokušaj rehabilitacije ratnog zločinca Draže Mihajlovića i četničkog pokreta poraz je ideje čovečnosti, pravde i demokratskih tekovina čovečanstva“.

„Ne zabrinjava me previše što je to civilizacijski korak unazad za zvaničnu Srbiju jer o imidžu svoje zemlje neka oni sami brinu, više me zabrinjava integritet žrtava koji se rehabilitacijom jednog fašističkog pokreta besramno gazi“, Matković.

U Hrvatskoj je na najave o rehabilitaciji Draže Mihajlovića za sada reagovao samo Hrvatski helsinški odbor i njegov predsednik Ivan Zvonimir Čičak, koji se zalažu i za istragu navodnih komunističkih zločina posle rata i suprotstavljaju pokušajima da hrvatski Sabor više ne bude pokrovitelj komemoracije kvislinzima kod Blajburga u Austriji koja se pretvorila u veličanje ustaškog režima.

Beogradski mediji javili su da bi general Dragoljub Draža Mihailović trebalo da bude rehabilitovan u postupku koji je zakazan za 23. mart u Višem sudu u Beogradu.

Izvor: B92

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: