Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

HRVATI ODBILI TUŽBU: Jugobanka ostala bez 23 miliona evra

Trgovački sud u Zagrebu odbio je kao neosnovan tužbeni zahtev “Jugobanke” a.d. Beograd u stečaju, koja je od Hrvatske tražila isplatu gotovo 21 milion evra i 2,6 miliona švajcarskih franaka

Foto: Arhiva VN
Foto: Arhiva VN

Trgovački sud u Zagrebu odbio je kao neosnovan tužbeni zahtev “Jugobanke” a.d. Beograd u stečaju, koja je od Hrvatske tražila isplatu gotovo 21 milion evra i 2,6 miliona švajcarskih franaka na ime dugova preduzeća iz te države, piše Poslovni dnevnik.

“Jugobanka” je tužbom tražila da Hrvatska nadoknadi dugove preduzeća “3. maj”, “Varteks” i “Duhan”, nastale kroz kredite iz 1985. i 1989. godine, koje uredno Pariskom klubu poverilaca vraća Srbija.

Tužba “Jugobanke” je iz 2009. godine, a podneta je na osnovu Aneksa G ugovora o pitanjima sukcesije, kojim se uređuju “način i uslovi podmirivanja obaveza po kreditima i drugim poslovima iz sporazuma sa vladama članicama Pariskog kluba”.

“Jugobanka Beograd” je pravnik sledbenik podružnica Jugobanke u Zagrebu, Splitu i Rijeci, a korisnici kredita su pravna lica iz Hrvatske, iz kreditne linije Pariskog kluba.

Hrvatsko državno tužilaštvo je odgovorilo da Hrvatska nije preuzela obavezu vraćanja kredita koje su ugovorile tadašnje osnovne banke, kao filijale beogradske “Jugobanke”. Dodalo je da takve obaveze Hrvatska nije preuzela ni dvostranim sporazumima sklopljenim s Vladom Savezne Republike Nemačke i Vladom Švajcarske konfederacije.

Zagrebački Trgovački sud je tužbu “Jugobanke” odbio kao neosnovanu, uz obrazloženje da “sama činjenica što su krajnji korisnici kredita, za koje se Jugobanka – Udružena banka Beograd zaduživala u inostranstvu, imali sedište u Republici Hrvatskoj ne znači da je Republika Hrvatska bila obavezna državama članicama Pariskog kluba platiti iznose za koje se Jugobanka zadužila”, prenosi Poslovni.

Izvor: TANJUG

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: