Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

HRVATI I DALjE NEGIRAJU ZLOČINE: Sad veličaju i koljača Luburića

Datum objave: petak, 30 novembra, 2018
Objavljeno u Jasenovac
Veličina slova: A- A+

U celoj toj neslavnoj priči o pokušajima falsifikovanja istorije najžalosnije je što i državne institucije podupiru one koji otvoreno šire mržnju i vrše agresivni revizionizam.

Jasenovački pokolj

– Iz ljubavi prema Bogu svomu hrvatskom narodu ceo se svoj život junački borio za nacionalnu slobodu i neovisnost Hrvatske. A borio se i protiv bezbožnog komunizma, najvećeg zla koje je snašlo ljudski rod. Baš zato ga oslovljavamo kao Slugu Domovine – kaže Vlada Vladić, autor knjige o Vjekoslavu Maksu Luburiću, koljaču i zapovedniku logora Jasenovac.

O postojanju knjige „Sluga domovine: Život hrvatskog viteza Vijekoslava, Maksa Luburića“ hrvatska javnost je saznala iz dopisa koji su poslanici Sabora Milorad Pupovac i Veljko Kajtazi, kao i Ognjen Kraus, predsednik Jevrejske opštine, i Franjo Habulin, predsednik Saveza antifašista Hrvatske, uputili pre mesec dana hrvatskoj predsednici Kolindi Grabar Kitarović u kojem upozoravaju na alarmantno širenje revizionizma. Odgovor do danas nisu dobili.

Foto: Večernje novosti

Vlado Vladić je teolog i filozof koji je predavao na Fakultetu Družbe Isusove u Zagrebu.

– U svetlu stalno navirućih činjenica na videlo izlaze mehanizmi kojima su ratni i mirodobni zločinci komunisti sebe prometnuli u osloboditelje, a na žrtve su se nabacivali kao da su razbojnici. Klasičan primer je nastrano izokretanje pravde i istorije i života generala Vjekoslava Maksa Luburića – tvrdi autor knjige, koji koljača iz Jasenovca predstavlja kao “generala Drinjanina i hrvatskog viteza”.

Luburić spada u red najkrvavijih ustaških zločinaca, a jedinice kojima je zapovedao izvršile su brojne zločine. Bio je i zapovedik svih logora u takozvanoj NDH, a iz Hrvatske je pobegao i ubijen je u atentatu u Španiji.

Najavljeno je da će knjiga o Luburiću biti predstavljena u nekoliko crkava širom Hrvatske, iako je Luburićev sin odbio da sarađuje na njoj, poručivši autoru da se srami oca zbog zločina u Jasenovcu.

U pismu upućenom hrvatskoj predsednici se kaže da je revizionizam sve “izraženiji, a zabrinjava da uz Katoličku crkvu i pojedine jedinice lokalne samouprave i braniteljska udruženja u tome učestvuju”.

Autori pisma podsećaju da su Austrija i Nemačka učinile sve da se tako nešto ne događa i traže da se bezrezervno osudi širenje mržnje prema žrtvama i širenje neistine o NDH.

– A razlozi zbog kojih smo se obratili predsednici nižu se i dalje – kažu autori. – Tako je u Šibeniku predstavljena knjiga Igora Vukića u kojoj se negira genocid i masovni ratni zločini u Jasenovcu.

U celoj toj neslavnoj priči o pokušajima falsifikovanja istorije najžalosnije je što i državne institucije podupiru one koji otvoreno šire mržnju i vrše agresivni revizionizam.

NEGIRANjE GNUSNIH ZLOČINA

– Umanjuje se broj žrtava i negira se da su ti zločini počinjeni u NDH kao i sama NDH, zasnovana na rasnim zakonima. Umesto da predsednica, Vlada, Sabor, sudovi i policija osude takve događaje, njihovi predstavnici i sami znaju učestvovati u njima – tvrde autori pisma.

Autor: J. Kerbler

Izvor: Večernje novosti

Vezane vijesti:

Maks Luburić – masovni ubica iz pakla

Hijerarhija pakla logora Jasenovac: Krvnici-ubice-koljači i …

JADOVNO U KNjIZI: Franjo Zdunić Lav: “KOTAR GOSPIĆ I …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top