fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

HRVATI HOĆE ZGRADU NA TERAZIJAMA

Terazije

Terazije

Hrvatska privredna komora tužila je Srbiju Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu nezadovoljna što ne može da dođe do nekretnina u Srbiji za koje smatra da joj pripadaju.

Beogradske „Večernje novosti“ pišu da je u Privrednoj komori Srbije (PKS) potvrđeno da je hrvatska komora još 26. novembra 2004. godine podnijela tužbu pred Trgovinskim sudom u Beogradu protiv PKS i Privredne komore Crne Gore.

Tužbenim zahtjevom je traženo da sud utvrdi kako je ona suvlasnik 23 odsto nekretnina koje pripadaju tuženima kao pravnim sljedbenicima Privredne komore Jugoslavije, a riječ je o nepokretnostima od izuzetno velike vrijednosti.

Te nepokretnosti su na Terazijama 23, u Knez Mihailovoj 10, Dečanskoj 8, kao i određenom broju stanova koji više nisu u vlasništvu PKS.

U PKS kažu da je Trgovinski sud rješenjem od 26. aprila 2007. godine prekinuo postupak, uz obrazloženje da je nadležost suda „uslovljena provođenjem prethodnog postupka pred državnim organima, odnosno tijelima i po proceduri koja je predviđena bilateralnim sporazumima na bazi reciprociteta država sukcesora u skladu sa Sporazumom o sukcesiji“.

Hrvatska privredna komora je poslije toga podnijela predstavku protiv Srbije pred Evropskim sudom, ne vodeći računa o reciprocitetu i činjenici da se postupci u Hrvatskoj u vezi sa srpskim potraživanjima razvlače godinama i po pravilu završavaju negativno po Srbe, pišu „Novosti“.

U PKS navode da imaju saznanja i da hrvatski sudovi prekidaju postupke po tužbama srpskih privrednih subjekata radi vraćanja imovine, pri čemu PKS posjeduje imovinu u Hrvatskoj – suvlasništvo u odmaralištu na Hvaru.

Listu je u Državnom pravobranilaštvu Srbije potvrđeno da protiv Srbije postoje tužbe drugih država pred Evropskim sudom u Strazburu, a u Sektoru za zastupanje pred Evropskim sudom za ljudska prava kažu da je riječ o dva predmeta po dvije predstavke.

Riječ je o potraživanju jednog pravnog lica iz Hrvatske i jednog iz Slovenije u vezi sa imovinom na teritoriji Srbije, navodi se u dopisu koji je potpisala vršilac dužnosti zamjenika pravobranioca Savka Mangović.

Vrijednost nekretnina koje hrvatske firme potražuju u Srbiji ne prelazi 800 miliona evra, za razliku od konfiskovanih srpskih nekretnina u Hrvatskoj koje nadmašuju 1,8 milijardi evra.

Na listi hrvatskih preduzeća koja traže imovinu i od kojih su je neka već dobila su INA, „Kraš“, Luka Rijeka, „Frank“, „Borovo“, „Varteks“, kome su neki prostori već vraćeni, kao i zagrebačkoj firmi „Rade Končar“.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

KAD SE SVEDU RAČUNI – Srpska imovina u Hrvatskoj vredi …

SVAKODNEVNE PLjAČKE SRPSKE IMOVINE – Jadovno 1941.

NETAČNA TVRDNJA DA HRVATSKA RADI NA VRAĆANJU …

Bez imena i bez imovine – Jadovno 1941.

RISTIĆ: SUD U STRAZBURU SE NE BAVI IMOVINOM SRBA …

Strazbur odobrio pljačku Srba – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: