fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

HRVATI BILI „PRISILjENI“ DA SE UJEDINE

Desni hrvatski portali navode da je stvaranje Jugoslavije 1918. godine bilo „najmanje loša opcija“ po hrvatske interese, ali da su Hrvati od početka bili ugnjetavani u toj državi.

Foto: Arhiva

Neki hrvatski istoričari priznaju da bi, da nije došlo do ujedinjenja sa Srbijom, vodeće sile Antante – Velika Britanija, Francuska i Rusija upravo „hrvatskom teritorijom isplatile Italiju i Srbiju, kao zemlje pobjednice Prvog svjetskog rata“.

Pri čemu niko ne navodi koje su to hrvatske teritorije tada postojale, pošto je cijela današnja Hrvatska, odnosno područja koja su kasnije formirana u obje Jugoslavije, bila tek sastavni dio Austrougarske monarhije.

Ideja o južnoslovenskim narodima u jednoj državi nastala je u hrvatskoj inteligenciji tog doba, navode hrvatski portali, uz napomenu da se ta ideja sada najviše osporava upravo u Hrvatskoj.

„Danas je sasvim jasno kako nemamo razloga biti zadovoljni ni sa jednom od dvije Jugoslavije, čiji smo bili sastavni dio, ali to ne znači da Hrvati žale za Austrougarskom“, tvrdi Davor Marijan sa Hrvatskog instituta za istoriju.

Hrvatska je, tvrde desni portali i hrvatski istoričari, ujedinjenjem „izgubila viševjekovne institucije na kojima je zasnivala svoju državnost, poput Sabora, županija i vlastitog domobranstva“.

U hrvatskim medijima i među većinom istoričara prećutkuje se ključna uloga Srbije i njene vojske u oslobađanju južnoslovenskih nacija i činjenica da su dijelovi današnje Hrvatske, koji tada nisu bili dijelovi bilo kakve hrvatske autonomije, molili srpsku vojsku da uđe na te teritorije.

Takav je slučaj sa Dalmacijom, koju je srpska vojska oslobodila od italijanskog uticaja.

U hrvatskoj javnosti se, međutim, isključivo traže negativne konotacije stvaranja obje Jugoslavije i tvrdi da su one propale jer su Srbi nametali svoj koncept uređenja.

Mario Jareb sa Hrvatskog instituta za istoriju navodi da je ono što se dešavalo od 1. decembra 1918. godine „bilo izrazito loše za hrvatski narod i hrvatske zemlje“.

Jareb kaže kako je „nakon ujedinjenja ipak sačuvana hrvatska teritorija“, pri čemu ne objašnjava na koju teritoriju misli.

Kralj Aleksandar Karađorđević je za ove medije i istoričare – diktator.

Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca proglašena je 1. decembra 1918. godine.

Izvor:SRNA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: