fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Хронологија НАТО злочина: 22. мај – бомбардована термоелектрана „Колубара“

Према подацима Пентагона, за 60 дана агресије на СРЈ НАТО авијација је дејствовала са више од 14 000 вођених и невођених бомби

бомбардована и Колубара
бомбардована и Колубара

На мети НАТО агресора шездесетог дана бомбардовања Савезне Републике ЈУгославије нашла су се електроенергетска постројења.

Бомбардована је термоелектрана „Колубара“ у Великим Црљенима. У нападу је повријеђено 11 људи. Гађана су иста мјеста на која је у претходна три напада дејствовано графитним бомбама. Погођена су и разводна постројења трафо-станица у близини.

Око 2.30 са четири графитне бомбе погођена су постројења „Електроистока“ у Брзом Броду. Карбонским влакнима покривено је око 15 хектара због чега је дошло до ланчаних кратких спојева који су проузроковали распад мреже. Ниш, Лесковац, Врање и Прокупље остали су без струје.

Гађани су објекти ЕПС-а у Пожаревцу. Поново је бомбардован Рударско-топионичарски басен Бор. На мети је била трафо-станица.

Око седам ујутру огласила се сирена за ваздушну опасност за територију Косова и Метохије. У тросатном нападу бомбардована је касарна 243. моторизоване бригаде у Урошевцу.

Десет минута касније на мети су се нашли објекти ПВО на Голешу код Приштине. Уништен је репетитор код Подујева. На мети су били положаји Војске Југославије код Призрена, Урошевца, Ђаковице, Штимља, Подујева, Истока.

Са 18 пројектила гађано је насеље Баир, јужно од Косовске Митровице у коме живи албанско становништво.

У нападу на Шабац погођене су зграде Скупштине општине, Управе прихода, Републичке финансијске инспекције. Гађана је и планина Цер.

На Лесковац и околину изручено је више од 15 разорних пројектила. Бомбардован је спортски аеродром на периферији града. У нападу су оштећене приватне куће у околини аеродрома. На атар села Велика Грабовица, у коме се налазило складиште горива, испаљено је десет пројектила. У поновљеном нападу још шест.

Са три пројектила гађано је насеље Макиш на периферији Београда. НАТО авијација дејствовала је и по Липовачкој шуми. Бомбардовани су хидрометеоролошка станица и предајник Радио Суботице на Палићу, као и телевизијски торањ на Иришком венцу.

У току дана само на подручју југа Србије извршена су 63 напада на 43 насеља. Бачено је 243 авио-пројектила, десетак касетних и графитних бомби.

Према подацима Пентагона, за 60 дана агресије на СРЈ НАТО авијација је дејствовала са више од 14 000 вођених и невођених бомби.

Извор: ИН4С

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: