fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Hronologija NATO zločina: 22. maj – bombardovana termoelektrana „Kolubara“

Prema podacima Pentagona, za 60 dana agresije na SRJ NATO avijacija je dejstvovala sa više od 14 000 vođenih i nevođenih bombi

bombardovana i Kolubara
bombardovana i Kolubara

Na meti NATO agresora šezdesetog dana bombardovanja Savezne Republike JUgoslavije našla su se elektroenergetska postrojenja.

Bombardovana je termoelektrana „Kolubara“ u Velikim Crljenima. U napadu je povrijeđeno 11 ljudi. Gađana su ista mjesta na koja je u prethodna tri napada dejstvovano grafitnim bombama. Pogođena su i razvodna postrojenja trafo-stanica u blizini.

Oko 2.30 sa četiri grafitne bombe pogođena su postrojenja „Elektroistoka“ u Brzom Brodu. Karbonskim vlaknima pokriveno je oko 15 hektara zbog čega je došlo do lančanih kratkih spojeva koji su prouzrokovali raspad mreže. Niš, Leskovac, Vranje i Prokuplje ostali su bez struje.

Gađani su objekti EPS-a u Požarevcu. Ponovo je bombardovan Rudarsko-topioničarski basen Bor. Na meti je bila trafo-stanica.

Oko sedam ujutru oglasila se sirena za vazdušnu opasnost za teritoriju Kosova i Metohije. U trosatnom napadu bombardovana je kasarna 243. motorizovane brigade u Uroševcu.

Deset minuta kasnije na meti su se našli objekti PVO na Golešu kod Prištine. Uništen je repetitor kod Podujeva. Na meti su bili položaji Vojske Jugoslavije kod Prizrena, Uroševca, Đakovice, Štimlja, Podujeva, Istoka.

Sa 18 projektila gađano je naselje Bair, južno od Kosovske Mitrovice u kome živi albansko stanovništvo.

U napadu na Šabac pogođene su zgrade Skupštine opštine, Uprave prihoda, Republičke finansijske inspekcije. Gađana je i planina Cer.

Na Leskovac i okolinu izručeno je više od 15 razornih projektila. Bombardovan je sportski aerodrom na periferiji grada. U napadu su oštećene privatne kuće u okolini aerodroma. Na atar sela Velika Grabovica, u kome se nalazilo skladište goriva, ispaljeno je deset projektila. U ponovljenom napadu još šest.

Sa tri projektila gađano je naselje Makiš na periferiji Beograda. NATO avijacija dejstvovala je i po Lipovačkoj šumi. Bombardovani su hidrometeorološka stanica i predajnik Radio Subotice na Paliću, kao i televizijski toranj na Iriškom vencu.

U toku dana samo na području juga Srbije izvršena su 63 napada na 43 naselja. Bačeno je 243 avio-projektila, desetak kasetnih i grafitnih bombi.

Prema podacima Pentagona, za 60 dana agresije na SRJ NATO avijacija je dejstvovala sa više od 14 000 vođenih i nevođenih bombi.

Izvor: IN4S

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: