Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

HR: Potvrđene presude za ratni zločin u Trpinji 1991.

Hrvatski Vrhovni sud odbio je kao neosnovane žalbe desetorice optuženika za zločin protiv hrvatskog civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika u Trpinji 1991.

Hapšenje

Vrhovni sud je potvrdio presudu osiječkog Županijskog suda iz decembra 2014. koji ih je osudio na zatvorske kazne od pet do 20 godina, prenosi Hina saopštenje Županijskog suda.

Hrvatska agencija navodi da je time je postala pravosnažna presuda kojom su Stevo Pantić i Milisav Atanacković osuđeni na kaznu zatvora u trajanju od 20 godina, a Milenko Pantić, Đoko Stajić, Zoran Gajanin, Jerko Mičić, Simo Stević, na 14 godina zatvora.

Potvrđena je prvostepena kazna Zoranu Rankoviću i Željku Vukoviću, koji su osuđeni na 12 godina i Miroslavu Kovačeviću, osuđenom na petogodišnju zatvorsku kaznu.

Hina navodi da ih je optužnica teretila da su “od septembra do kraja novembra 1991. godine kao pripadnici pobunjeničkih paravojnih i parapolicijskih snaga, na području Trpinje, zapovedali i učestvovali u protivzakonitom lišavanju slobode, zlostavljanju, mučenju i usmrćivanju hrvatskih civila i zarobljenih hrvatskih vojnika”.

Prema navodima hrvatske agencije, “uz ostalo su optuženi i da su uhvaćene civile i vojnike tukli šakama, kundacima pušaka i palicama po glavi i telu, pretili im amputacijom udova uključenom motornom testerom, terali ih da pevaju četničke pesme i da su dve uhvaćene žene silovali, a ukupno 15 žrtava odvezli do Bobotskog kanala gde su ih usmrtili i zakopali”.

Vezane vijesti:

Privedeno 11 Srba

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: