Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Holokaust koji nas ostavlja bez teksta

zidovski_zagreb.jpg“ŽIDOVSKI ZAGREB” POD SJENOM RAZDORA

Predstavnik židovske nacionalne manjine Grada Zagreba, Židovska općina Zagreb i AGM izdali su ove godine kulturno-povijesni vodič “Židovski Zagreb” autora Snješke Knežević i Aleksandra Lasla. Autori su iz krugova Židovske općine Zagreb, a koordinator projekta je Saša Cvetković, potpredsjednik Židovske općine Zagreb. Iako je vodič ostvaren zahvaljujući novčanoj potpori Grada Zagreba i u izdanju gradske tvrtke Podružnice AGM Zagrebačkog holdinga d.o.o. taj vodič spominje samo institucije i udruge vezane za Židovsku općinu Zagreb, na čijoj se adresi i pod čijim krovom nalazi sjedište Predstavnika židovske nacionalne manjine Grada Zagreba. Uvodno slovo daje Sanja Zoričić Tabaković kao Predstavnik židovske nacionalne manjine Grada Zagreba ali i dr. Ognjen Kraus kao predsjednik Židovske općine Zagreb.

Kako je u uvodnom slovu ispred izdavača u ulozi Predstavnika židovske nacionalne manjine Grada Zagreba Sanja Zoričić Tabaković rekla da kulturno-povijesni vodič prikazuje i sadašnjost to i nije baš potpuna istina. Naime, iako je za očekivati da Predstavnik židovske nacionalna manjine Grada Zagreba spomene sve židovske institucije i udruge u gradu te one koje se bave židovskim interesima jer publikaciju izdaje i financira gradsko poduzeće, vodič ih ne spominje. Sve što se nalazi pod krovom Židovske općine Zagreb – a predstavništvo je smješteno pod krov općine – spominje se i u vodiču, a sve što se ne nalazi nema ga ni na stranicama vodiča. No Predstavnik židovske nacionalne manjine Grada Zagreba nije i ne može biti isključivo predstavnik Židovske općine Zagreb, on mora predstavljati sve Židove grada Zagreba pripadali oni ili ne nekoj od židovskih (općina) zajednica. Tako je publikacija “Židovski Zagreb” nastao pod sjenom razdora, dočim sivilom boje svojih stranica ukazuje na sive oblake koji su se nadvili nad budućnost židovske zajednice u Hrvatskoj.

Predstavnica židovske manjine igra se skrivača

Institucije koje ne bi smio ignorirati Predstavnik židovske nacionalne manjine za Grad Zagreb, a ne spominju se u publikaciji “Židovski Zagreb” u poglavlju “Židovski adresar”, pobrojati ćemo ovdje da ne ostanu skrivene.

NESPOMENUTE ŽIDOVSKE ZAJEDNICE (OPĆINE) U GRADU ZAGREBU:

1) ŽIDOVSKA VJERSKA ZAJEDNICA BET ISRAEL U HRVATSKOJ,
Mažuranićev trg 6, Zagreb
Predsjednik: dr. Ivo Goldstein
http://www.bet-israel.com

“Ruah Hadaša”, časopis zajednice

Židovska osnovna škola Lauder-Hugo Kohn, Ivanićgradska 41 a, Zagreb

http://www.lauder-hugokon.hr/portal

SINAGOGA, Mažuranićev trg 6, Zagreb

RABINAT, Glavni rabin dr. Kotel Da-Don, Mažuranićev trg 6, Zagreb

KOSHER prehrana, lista ritualno dozvoljenih prehrambenih proizvoda

Mješoviti pjevački zbor “Mihael Montiljo”, voditelj: Vatroslav Ivanuša

U D R U G E :

Židovska kulturna scena “Bejahad”, Trg Marka Marulića 18, Zagreb; Predsjednik: dr. Vladimir Šalamon

http://www.bejahad.com/

Centar za židovsku edukaciju “Rimon”, Ljudevita Posavskog 7, Zagreb; Predsjednik: Vukan Marinović; Tajnik: Roni Brandl; Članovi Centra: Ernest Hercog i Naida Mihal Brandl

http://erimon.hr/

2) ŽIDOVSKA ZAJEDNICA “CHABAD LUBAVITCH” ZA HRVATSKU
Gundulićeva 49, Zagreb
Direktor: Rabbi Pinchas Zaklas

http://www.jewishcroatia.org/

SINAGOGA i RABINAT, Rabbi Pinchas Zaklas.

U D R U G E :

Židovska organizacija “Menora”, Gundulićeva 49, Zagreb; Predsjednik: Pinchas Zaklas; Potpredsjednica: Chaya Reizel Zaklas.

Židovski centra za poboljšanje i olakšanje života u Hrvatskoj, Gundulićeva 49, Zagreb; Predsjednik: Pinchas Zaklas; Potpredsjednik: Chaya Reizel Globerman Maamin; Tajnik: Ozren Franjo Marton.

3) NESPOMENUTE OSTALE ŽIDOVSKE UDRUGE U GRADU ZAGREBU

Festival suvremenog židovskog filma Zagreb, Palmotićeva 34, Zagreb; Predsjednica: Nataša Popović; Potpredsjednica: Judita Cuculić; Predstavnica za inozemstvo: Vesna Domany Hardy.

http://www.jff-zagreb.hr/

Margelov institut, Stupnička 18, Zagreb.
Direktor: Alen Budaj; Glavni tajnik: Salamon Jazbec.

http://www.margel-institute.hr/

Udruga izraelsko prijateljstvo, Ilica 341, Zagreb; Predsjednik: Ran Landau; Dopredsjednik: David Geras; Tajnik: Raphael Carmon.

Hrvatsko-izraelski poslovni klub, Trg Johana Kennedya 6, Zagreb; Predsjednik: Dr. Dragan Primorac; Tajnik: Igor Zgrabljić.

Homepage

Hrvatsko-izraelsko društvo, Radićeva 26, Zagreb; Predsjednik: Dr. Filip Rosenzweig.

Mješoviti pjevački zbor “Lira”, Radićeva 26, Zagreb. Predsjednik: Đuro Fabjanović; Dopredsjednik: Miroslav Mučnjak.

Holokaust koji nas ostavlja bez teksta

Slažem se u potpunosti s onime što je u svojoj recenziji već pisao “Lamed” (br. 1, god. 5, 01-2012) na stranici 24.: “Uopšte, ovoj publikaciji nedostaje više teksta i iscrpna bibliografija o temi kojom se bavi ova knjiga. Deo o Holokaustu nedovoljno je obradjen (118-9 str.). U skladu sa koncepcijom trebalo je objaviti saopštenja, naredbe i slične tekstove koji su se videli na ulicama Zagreba u periodu od aprila 1941. do kraja Drugog svetskog rata, uz odgovarajuća propratna objašnjenja”.

Holokaust kao vremenski period u kojemu je skoro pa uništena židovska zajednica grada Zagreba treba znatno više od alegorijske slike iz doba predholokausta iz 1933. godine objavljene uz jedva primjetni natpis naslova poglavlja “Holokaust”, da bi se dočarale sve strahote kojima su bili izvrgnuti zagrebački Židovi. Žalosno je da su na oko 200 stranica vodiča samo dvije stranice ostavljene za Holokaust, a iste popunjene tek s par ilustracija uz legende ali bez teksta. Zaista takav pristup ostavlja nas bez teksta uz konstataciju da židovska publikacija tragediju židovskog naroda obrađuje na tako hladan tehnički način.

Prilog poster sadrži fotografiju jednog dijela židovskog odjela groblja na zagrebačkom Mirogoju s legendom “grobovi žrtava Holokausta”. Radi se o grobovima poslijeratno socijalno ugroženih članova Židovske općine Zagreb, a označeni su skromnom Davidovom zvjezdom od kamena.

Pokršteni židovski Zagreb

Izbor poznatih osoba koje su svojim radom kao pripadnici židovske zajednice obilježili sredinu i doprinijeli svojim radom bilo kao liječnici, umjetnici, kulturnjaci i sl., nije baš najsretniji, jer su mnogi židovski uglednici ostali nepokriveni. No pristup toj temi trebao je biti koncipiran na način da se oni pojedinci (a ima ih dosta) koji su se odrekli židovstva i pokrstili te sebe smatrali Hrvatima kao takvima i označe. Dužni smo da poštujemo pravo na njihovo samoopredjeljenje za života te da takve osobe ako ih već uvrštavamo po principu židovskog porijekla označimo upravo onako kako su to oni željeli. Naprimjer, kipar Hinko Juhn kojemu su pripadnici obitelji konvertirali na rimokatoličku vjeru i smatrali se Hrvatima, te je i sam kipar umro i pokopan kao takav, te su mu se i u službenim dokumentima te odrednice o nacionalnosti i vjeroispovijesti kao takove i navodile, ne možemo a da takve biografske podatke ne spomenemo.

Među umjetnicima spomenut je i akademik Zlatko Bourek rođen 1929. Kako je isti rođen u Požegi, a pošto sam kao autor istraživao i njegove biografske podatke koji su vezani za pripadnost češkoj nacionalnoj manjini, zatim njegovo članstvo prije i za vrijeme 2. svjetskog rata u udruženju Hrvatski junak, on nije ušao u monografiju “Vallis Judea – Povijest požeške židovske zajednice” već iz razloga što Matična knjiga rođenih Kotarskog rabinata Židovske bogoštovne općine Slavonska Požega za 1929. godinu (što se može vidjeti i u mojoj knjizi) ne bilježi rođenje niti jednog židovskog djeteta te godine.

Rabin ni na nebu, ni na zemlji

Ispravit ću pogreške vezane za biografske podatke o rabinu dr. Mojsiju Margelu, s obzirom da naša nevladina organizacija nosi njegovo ime. Margel je rođen u mjestu Mościska, mjesta koje pod tim istim poljskim imenom postoji i danas. Podatak da je Margel u mjestu Ružomberok u Slovačkoj od 1902. do 1906. služio kao rabin naprosto nije točna, jer je Margel u Požegi slavonskoj već od travnja 1903. godine, a početkom siječnja 1906. godine u Požegi mu izlazi njegov Njemačko-hebrejski riječnik. Dalje se navodi da je u Požegi Margel rabin od 1906. do 1914. što također nije točno, jer je rabin Margel na mjestu nadrabina Kotarskog rabinata Izraelitičke bogoštovne općine Požega i židovskog vjeroučitelja vjere na požeškim školama proveo gotovo 16 godina s prekidima zbog ratne službe u svojstvu carskog i kraljevskog vojnog rabina. Dakle, na mjestu židovskog dušobrižnika nalazio se u Požegi od 1903. do 1919. godine. Netočna je također i tvrdnja da je njegov “Deutsch-Hebräisches Wörterbuch” iz 1906. godine prvi u svijetu. Više o Margelu vidi u knjizi Alen Budaj: “Vallis Judea – Povijest požeške židovske zajednice”, Zagreb, 2007, koja se može nabaviti posredstvom Margelovog instituta.

Nismo ustaše ali smo fašisti

Publikacija “Židovski Zagreb” predstavljena je u Novinarskom domu u Zagrebu 24. veljače 2011. godine pred uvaženim gostima među kojima je bio predsjednik Republike Hrvatske prof. dr. Ivo Josipović, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, veleposlanik Države Izrael u Republici Hrvatskog Yossi Amrani, veleposlanik Sjedinjenih Američkih država u Republici Hrvatskoj Robert Bradtke, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonimir Kusić.

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić izjavio je da je fašistički režim srušio jednu od najljepših srednjoeuropskih sinagoga (Sic!). Tu nekorektnu izjavu ispravio je u svojem govoru kasnije predsjednik Republike Hrvatske Josipović, rekavši da je ustaški režim bacio ljagu na hrvatski narod jer je počinio zločin Holokausta.

Promotorica Andrea Feldman citirala je ne baš s(p)retnu izjavu predratnog cioniste dr. Lavoslava Schicka, koji je smatrao da Židovi mogu pomiriti dva specifinčna identiteta: da mogu biti Hrvati odani svojoj zemlji, a istovremeno mogu ostati Židovi po vjeri i nacionalnosti. Ova Schickova izjava više je vukla na asimilacionizam nego li na cionizam, i pokazuje Schikovu naivnost jer je od strane režima Nezavisne Države Hrvatske i ubijen u Jasenovcu, što promotorica nije spomenula.

Kidam na desno!

Drugi promotor prof. dr. Žarko Puhovski izrekao je neke skandalozne stvari, uvredljive za židovsku zajednicu, totalno neprikladne za tu priliku. Upitao se, kako to da se u knjizi govori o Židovima ljevičarima, a ne i o desničarima. Ovome su možda krivi i sami autori vodiča koji su poglavlje o pripadnicima Narodnooslobodilačkog rata i Narodnooslobodilačkog pokreta nazvali “Ljevičari – borci”. Umjesto naslova “Židovski partizani” ili “Židovi komunisti i antifašisti” stidljivo se progurao naziv ljevičari. U Hrvatskoj se revizionističkom metodama neprestano nasrće na komunizam i antifašizam kojeg se sustavno sotonizira, te su komunizam i antifašizam izjednačeni kao neprijatelji hrvatskog naroda. Dr. Jaša Romano izdao je knjigu pod nazivom “Jevreji Jugoslavije 1941-1945. žrtve genocida i učesnici Narodnooslobodilačkog rata”, gdje je židovske borce ispravno nazvao učesnicima Narodnooslobodilačkog rata. Ovdje to nije slučaj.

Što se tiče židovskih desničara njima u ovoj publikaciji i nije mjesto jer su svi odreda bili otpadnici od židovstva, pokrštenici i asimilanti. Kao desničare Puhovski je spomenuo Josipa Franka i Ivu Korskog. Hrvatski političar dr. Josip Frank doduše rođen je u židovskoj obitelji ali je se pokrstio i odmetnuo od židovstva, žestoki je Hrvat i pravaš, antisrbin, te osnivač Hrvatske čiste stranke prava. U svoje vrijeme političkog djelovanja u drugoj polovici 19. stoljeća zbog svojeg židovskog porijekla često je izazivao otvoreni antisemitizam kod svojih protivnika. Danas se Josip Frank, jedan od nasljednika Ante Starčevića i radikalnog pravaškog hrvatstva smatra pretečom ustaške ideologije.

Druga osoba čije se ime na promociji nikako nije smjelo spomenuti jest dr. Ivo Korsky. Rođen u obitelji osječkih Židova, međutim njegov otac Alfred odmetnuo se od židovstva, pokrstivši se i promjenivši prezime iz Kästenbaum u Korsky. Njegov sin Ivo Korsky kao ustaški oficir i sudac počinio je ratne zločine prema civilnom stanovništvu u Osijeku 1941. godine, poglavito nad pripadnicima srpskog naroda. Odlikovan je od strane Ante Pavelića, proglašen počasnim arijevcem, a 1946. po Zemaljskoj komisiji za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača utvrđen je ratnim zločincem te uvršten u Kartoteku ratnih zločinaca koja se danas nalazi u Hrvatskom državnom arhivu. Živio je kao ustaški emigrant u Argentini politički aktivan kao izraziti hrvatski nacionalist i šovinist, a nakon proglašenja hrvatske samostalnosti 1991. navraćao se u zemlju bez ikakvih posljedica. Osobno sam vodio istragu za Centar Simon Wiesenthal u Hrvatskoj i pripremali smo lov na Korskog u dogovoru s dr. Zurofom, no Korsky je u međuvremenu preminuo.

Žarkova židovska vojnica

Puhovski je spomenuo i dvadesetak židovskih generala (Sic!). Tu informaciju odnosno povijesni falsifikat plasirao je svojevremeno središnji neonacistički portal Stormfront potpomognut drugim neoustaškim forumima, gdje se navodi da se radi o 28 poimenično pobrojanih generala hebrejske/židovske vjeroispovijedi, što je činilo 21% generala u vojsci NDH (Vidi: http://people.mail2me.com.au/sljeme/gener.htm). Međutim rasni zakoni NDH onemogućavali su rasno označenim Židovima vojnu službu, uopće bilo koju državnu službu. To je opće poznata stvar. Međutim, mi smo analizirali sva imena i utvrdili da nitko od takozvanih židovskih generala nije bio hebrejske vjeroispovijedi te među imenima prevladavaju Nijemci (Volksdeutscheri). Posve je jasno zašto i zbog čega su proustaški elementi plasirali tu povijesnu krivotvorinu na internetu. Da bi negirali Holokaust počinjen od strane ustaške NDH, da bi čudesnom pretvorbom nežidova u Pavelićeve generale opravdali ubojstvo židovske zajednice u Hrvatskoj, što je ništa drugo do li negiranje zločina genocida, odnosno nešto što je kažnjivo i Kaznenim zakonom Republike Hrvatske.

Ne znam kako je moguće da akademski obrazovana osoba, sveučilišni profesor, kao što je dr. Žarko Puhovski, koji je inače česti gost Židovske općine Zagreb, kojeg mnogi smatraju lijevim misliocem, filozofom, iznosi čiste nebuloze s internetskih foruma što ih plasiraju hrvatski neoustaše?! Ne znam što mu je bilo potrebno da na promociji “Židovskog Zagreba” spominje “židovske” generale NDH, Korskog i Franka i vapi za neuvrštenim židovskim desničarima u vodiču?! Isto tako zašto o tome glasilo židovske zajednice u Hrvatskoj “Ha-Kol” (1-2. 2011, br. 118) bez ikakve ograde ili komentara prenosi ove njegove skandalozne riječi s promocije?! Kako to da nitko od prisutnih nije osjetio potrebu repliciranja Puhovskom?! Prisjetimo se samo skandala koji je proizvela Jadranka Kolarević, članica Programskog vijeća HRT-a, na sjednici Vijeća u srpanju 2007. godine kada je izjavila:

Zurof zaboravlja da je idejni tvorac logora u NDH bio Eugen Dido Kvaternik, po majci Židov, da je poglavnikova supruga podrijetlom bila Židovka, da su od 42 generala NDH njih osam bili Židovi, da je zapovjednik topništva NDH bio Židov, da je glavni Hitlerov obavještajac za Bliski istok bio Židov, da su 1945. od šest časnika NDH na pregovorima u Bleiburgu samo trojica nosila čista hrvatska prezimena, dok je za jednog od preostale trojice dokazano da je bio čisti Židov. Neka Zurof najprije očisti svoje dvorište!”.

Sve dok se o Holokaustu u Hrvatskoj govori ne neodgovoran način, sve dok se takav govor tolerira od strane židovskih institucija i pojedinaca, dok povjesničari šute nad neistinom podržavajući povijesni revizionizam imati ćemo ovakve situacije i u budućnosti, nažalost.

Izvor: margelovinstitut.blog

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: