Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Holandski izaslanik postaje šef Međunarodne operativne grupe o holokaustu

Dan Tichon

English

Bivši govornik Kneseta, Dan Tichon, predaje predsjedavanje holandskom ambasadoru; Hrvatska traži blokiranje Srbije u uključivanje u dvadeset -osmo nacionalnu organizaciju članica.

BERLIN – Dan Tichon, bivši govornik Kneseta, predao je u utorak, u Berlinu predsjedavanje Međunarodnom holokaust operativnom grupom ambasadoru  Karelu P. M. de Beer iz Holandije.
ITF, čije je puno ime operativna grupa za međunarodnu saradnju o obrazovanju o holokaustu, sjećanje i istraživanje, teži da se proširi obrazovanje o holokaustu, kao globalni projekat.
U međuvremenu, “Jerusalem Post” saznaje od zvaničnika sa pristupom procesu učlanjenja da je Hrvatska blokirala napore Srbije da se priključi ITF-u.
Danijel Gluncic, portparol hrvatske ambasade u Berlinu, izjavio je u srijedu za “Post” da odbijanje zahtjeva Srbije “nije bila tema” na događaju u utorak. On je izjavio da, nije mogao da kaže da li je ili nije bilo odluke hrvatske vlade da Srbiju stavi u neugodan položaj vezano za njene šanse za članstvo.
Postov izvor na događaju je izjavio da je provokacija da se uskrati ulazak Srbije  bila ispunjena sa istorijskim ironijom, jer je hrvatski, fašistički, separatistički, ustaški pokret tokom Drugog svjetskog rata bio povezan sa nacističkom Njemačkom i vodio je kampanju istrebljenja Srba i Jevreja u bivšoj Jugoslaviji.
Izraelska vlada je predsjedavala  dvadeset -osmo nacionalnom organizacijom članica godinu dana.
U intervjuu za “Post” u Berlinu u utorak, koordinator Operativne  grupe, Jacob Rosen,  bivši izraelski ambasador u Jordanu, izjavio je da holanđani imaju “puno iskustva u obrazovanju o holokaustu “.
Holandija je pomogla u osnivanju Operativne grupe u 1998. i predsjedava grupom po drugi put.
Rosen, na pitanje da istakne predsjedavanja Izraela, je izjavio da je međunarodni  tim za obuku uveden u zemlje koje žele da steknu prijem u  Operativnu grupu s ciljem da se podstakne obrazovanje. Portugalija, Slovenija i Makedonija su u različitim fazama ispunjavanja  kriterijuma za prijem.
Prema Rosenu, u decembru, ITF je osnovao ” komitet za vezu” da promoviše pregovore sa vladama Libije, Alžira, Tunisa i Maroka. Nacisti su osnovali logore za Jevreje u mnogim Sjeverno afričkim zemljama. Njemački vojnici su blisko sarađivali sa Višijevskom Francuskom u progonu i zarobljavanju Jevreja u sjevernoj Africi.
Rozen je takođe istakao da je pod izraelskim pokroviteljstvom  realizovana  serija od šest predavanja, kojoj se može pristupiti preko  veb stranice Operativne grupe (www.holocausttaskforce.org), da se podigne svijest o obrazovanju o holokaustu.
Rosen je izjavio da je Izraelsko predsjedništvo nastojalo  da proširi  “polje ITF-a van granica Evrope u novim demokratijama u razvoju poput Indije, Brazila i Filipina”. Takođe je naveo Novi Zeland i Japan kao zemlje na koje ITF treba da se fokusira.
Predsjedavanje Tichona je obilježeno izjavama kojekritikuju postupanje prema romskim i sintskim populacijama (obe poznate kao Cigani). U septembru, Tichon navodi  u saopštenju, “Kao predsjedavajući organizacije posvećene sjećanju na holokaust i žrtve genocida tokom Drugog svjetskog rata, duboko sam uznemiren  zbog romske izloženosti  rasnim predrasudama, mržnji, progonima, pa čak i u nekim slučajevima ubistvima. Ja osuđujem ovakve postupke i pozivam sve vlade da zaštite prava ove ugrožene manjine, čije zajednice i dalje pate od  progona i genocida pod nacističkom vlašću. ”
Operativna grupa ima sistem donošenja odluka  po principu koncenzusa između svojih 28 članica. To pomaže da se objasni zašto su zemlje kao što su Francuska i Mađarska, koje su obe članice, nisu navedene u izvještajima Operativne  grupe za navodno zlostavljanje Roma i Sinta. Diplomatska osjetljivost-kao glasačka struktura UN Savjeta bezbijednosti – igraju veliku ulogu kada predsjednik nastoji da se izglasa koncenzus.
Francuske deportacije Roma i Sinta prošle godine su izazvale rasprostranjene EU kritike njihove anti-imigracione politike.
Tichon je oštro kritikovao Teheran, u septembru, za širenje materijala o poricanju holokausta. “Došao sam do saznanja da je fondacija povezana sa iranskim režimom nedavno pokrenula veb stranicu na engleskom, arapskom i farsiju, posvećenu širenju propagande  poricanja holokausta i anti-semitskih slika međunarodnoj publici. Stranica promoviše ideju da je holokaust mit da se unaprijede interesi Jevreja i države Izrael. Kroz surove karikature i pseudo-istorijske izjave opisuju Jevreje kao ubice i obožavaoce novca “, Tichon navodi u saopštenju.
On je dodao: “Iranska vlada ima istoriju glasnog poricanjea holokausta i antisemitizma. ITF je dao izjavu protiv takmičenja za karikature održanog od strane  iranske vlade u 2006. sa namjerom da ismijavaju holokaust.

U 2009, predsjedavajući ITF-a iz Norveške je osudio antisemitski govor mržnje propagiran od strane iranskog predsjednika.
Sada, kao predsjedavajući ITF-a za 2010, ja sam takođe primoran da osudim, u najjačoj mjeri, ova najnovija podstrekivanja na poricanje holokausta sa namjerom širenja gnusne antisemitske propagande putem interneta. ”

Benjamin WEINTHAL

Izvor: THE JERUSALEM POST

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: