Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

HODžIĆ I SALČIN MALTRETIRALI ZATVORENIKE NA IGMANU

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/sudbih.jpg

SARAJEVO, 5. JUNA /SRNA/ – U nastavku suđenja za zločin počinjen 1993. godine na planini Igman pročitani su iskazi svjedoka Dragana Vukovića, koji je preminuo, a u kojima je naveo da ga je prvooptuženi Nedžad Hodžić maltretirao, a da mu je Dževad Salčin odsjekao uho.

Tužilaštvo je pročitalo tri Vukovićeve izjave. Svjedok je naveo da je bio pripadnik Druge sarajevske brigade Vojske Republike Srpske /VRS/, te da je nakon logora „Silos“ u Hadžićima, zatočen na planini Igman.

„Zuka, komandir jedinice `Zulfikar`, tukao me je, kao i njegovi vojnici Nedžad Hodžić, Samko i Džeko“, piše u iskazu.

Vuković je dodao da su ga psihički najviše zlostavljali Nedžad Hodžić, izvjesni Alen iz Sarajeva, te Džeko i Mujo iz Gacka.

„Stavljali su mi ruke na peć koja je bila naložena i pritisnuli su ih čizmom“, rekao je Vuković.

On je ispričao kako je pretučen zatočenik Jadranko Glavaš, koji je potom preminuo, prenosi Birn.

„Najviše su ga tukli Nedžad Hodžić zvani Nećko, Nada Tomanović, Mujo i Džeko, a kasnije su ga cijelu noć nastavili tući Kokić, Sabina, Nada“, naveo je svjedok.

Nedžla Šehić, branilac Nedžada Hodžića, prigovorila je na čitanje iskaza koje je Vuković dao Agenciji za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ 2007. godine i Centru javne bezbjednosti Istočno Sarajevo 2008. godine.

Vuković je u iskazima ispričao kako mu je na planini Igman izvjesni Salčin, zvani Struja, odsjekao gornji dio uha, dok su se prisutni vojnici tome smijali.

„Kasnije me je Salčin patikom udario po uhu koje je bilo zamotano zavojima, rekavši da mi ne trebaju zavoji“, pojašnjava se u iskazu.

Nedžadu Hodžiću i Dževadu Salčinu zvanom Struja, nekadašnjim vojnicima jedinice „Zulfikar“ takozvane Armije BiH, sudi se za zločine počinjene
1993. godine na planini Igman.

U iskazu datom Haškom tribunalu 1997. godine, Vuković je naveo da ga je Nedžad tukao šakama i nogama, te da ga je, nakon što su mu stavili ruke na vruću peć, natjerao da sa plikovima na rukama vadi eksere.

„Nisam mogao vaditi eksere, pa me je Nedžad tukao tupim dijelom sjekire“, navodi se u iskazu.

Tužilaštvo BiH pročitalo je i iskaz svjedoka Salema Čauševića, koji je takođe preminuo.

Čaušević, bivši pripadnik jedinice „Zulfikar“, rekao je da je 1993. bio stražar na Igmanu, te da niko od pripadnika te jedinice nije za vrijeme
njegove smjene ulazio i maltretirao zatočenike, mada je čuo da su se neki vojnici ponašali kako ne priliči ponašanju vojnika.

„Ponašali su se kabadahijski. Njih četiri ili pet imali su `magnume` sa kolutnim dobošem“, naveo je on u iskazu datom Tužilaštvu BiH 2013. godine. Suđenje će biti nastavljeno 12. juna.

Izvor: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: