fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Hiljade Srba na Saboru u Krušedolu

Na Fruškoj Gori, kod manastira Krušedol, danas je održan 13. Krajiški crkveno-narodni svesrpski sabor „Krušedolska zvona“ posvećen srpskim žrtvama iz ratova devedesetih godina prošlog vijeka.

Svesrpski sabor u Krušedolu Foto: RTS
Svesrpski sabor u Krušedolu Foto: RTS

Njegovo preosveštenstvo episkop sremski Vasilije zahvalio je Srbiji što je nesebično primila prognanike i pružila im novi dom, te naglasio da nikad ne treba da se zaboravi ono što se desilo i šta se dešava srpskom narodu.

– Hvala zemlji Srbiji koja nas je nesebično primila u svoje okrilje. Ne smijemo zato nikad zaboraviti da se okupljamo ovdje na ovom svetom mjestu, manastiru Krušedol. Manastir Krušedol je zborno mjesto svih Srba, ma odakle došli i prišli, ovde su svoji na svom na svom. Posebno ove godine kad obilježavamo 800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve – rekao je vladika Vasilije.

On je ispričao i o doktoru Dragici Lukić iz Sremske Mitrovice, koja je napisala knjigu sjećanja na veliki egzodus Srba iz srpske Dalmacije, Banije, Slavonije, Like i Korduna i dijela Bosne, te gledala muku svog naroda, pružala mu pomoć i utjehu.

Predsjednik Zavičajnog udruženja „Slavonija“ iz Inđije Veljko Vukelić podsjetio je na otvaranju skupa na teška vremena iz srpske istorije, te izrazio nadu da će srpski narod uspjeti da prevaziđe iskušenja današnjeg vremena.

– Osim borbe na ekonomskom planu, Srbi moraju pobijediti u još dvije važne duhovne bitke – protiv zaborava naših stradanja i za jedinstvo srpskog roda – istakao je Vukelić.

On je ocijenio da je srpski narod krajem 20. vijeka izgubio mnoge bitke, ali da neprijateljima nije pružio najveću radost da Srbin udari na Srbina.

„Nikad ne smijemo dozvoliti da Srbi udare na Srbe. Ovaj sabor kod manastira Krušedol i jeste zato da se saberemo i okupimo. Da budemo Srbi i dobri ljudi, prije svega“, rekao je Vukelić.

Pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturno nasljeđe Milan Micić rekao je da se u prošlom ratu na područjima u Hrvatskoj, koje su nastanjivali Srbi, desilo etničko čiššćenje.

– Ne treba i to nikad ne smemo nazivati pukim imenima ratnih akcija „Bljesak“ i „Oluja“ Prava je istina da je to bilo etničko čišćenje i progon. Progon Srba iz zapadnih srpskih krajina. Svi mi koji smo došli na ove prostore, nedavno, ali i u posljednjih sto godina, pripadamo i starom i novom zavičaju – istakao je Micić.

On je napomenuo je da je srpski narod u 20. vijeku prošao kroz tri velike istorijske drame – jugoslovenstvo, komunizam i naglu modernizaciju.

– U vrijeme tih velikih zabuna u 20. veku menjalo se duhovno, kulturno i civilizacijsko biće srpskog naroda. Srpski narod u tom veku bio je izložen raseljenjima, kolonizacijama, seobama i ratovima – podsjetio je Micić.

On je istakao da je jedan dio srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu bio izložen genocidu, te da je u 20. vijeku imao i neočekivane uzlete kada se vraćao sebi.

– Srpski narod se u 20. vijeku suočavao i sa velikim silama, a suočavao se i sa ekstremnim nacionalizmima susjednih naroda, koji ga nisu voljeli i smatrali su ga stranim, nepoželjnim tijelom. U tom vijeku, srpski narod imao je i sopstvena potonuća i sopstvene zablude, ali i periode sopstvenog samozatiranja – napomenuo je Micić.

Manifestaciji „Krušedolska zvona“ prisustvovao je potpredsjednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević, direktor Predstavništva Republike Srpske u Beogradu Mlađen Cicović, te predstavnici institucija Srbije i Vojvodine.

Osim izbjeglih i prognanih Srba iz Hrvatske i BiH i njihovih prijatelja iz Srbije, na Saboru je bilo sunarodnika iz zemalja regiona, kao i iz dijaspore.

Vladika Vasilije služio je danas Svetu arhijerejsku liturgiju i parastos za sve Srbe koji su poginuli i nestali tokom 20. vijeka.

Na saboru su nastupile brojne izvorne grupe, kao i estradni umjetnici.

Sabor je održan u organizaciji Asocijacije izbjegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvatske, Zavičajnog kluba „Slavonija“ iz Inđije i Eparhije sremske.

Finansijski, tehnički i organizaciono i ove godine Krajiški sabor je podržalo Predstavništvo Republike Srpske u Beogradu.

Izvor: SRNA

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: