Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Hapšenje Borislava Đukića: O generalu nema ko da piše?

Pored izdajničke crnogorske sramote, prvo što upada u oči je da niko od visokih državnih funkcionera Srpske i Srbije ne reaguje!

General Borislav Đukić

General Borislav Đukić

Juče je ponegdje objavljena vijest da je na aerodromu Tivat u Crnoj Gori uhapšen šezdesetsedmogodišnji srpski general u penziji Borislav Đukić. Terećen je po potjernici moderne i europske Neovisne Republike Hrvatske za navodni ratni zločin nad civilima tokom rata u Hrvatskoj i rušenje brane na Peruči. Vjerovatno ni ovo ne bi doznali da prvi nije reagovao Dokumentaciono-informacioni centar “Veritas”.

Đukić je državljanin Srbije, a da je izdaja nekada ponosne i za turskog zemana jedine nepokorene srpske države Crne Gore, pomno pripremana u saradnji sa obavještanim i diplomatskim službama Hrvatske, najbolje pokazuje to što je uhapšen prilikom povratka za Beograd. Dakle, montenegrinska proustaška vlast Mila Đukanovića je sačekala da ostavi svoj turistički novac, pa ga je onda uhapsila. Da mu propadne avionska karta.

Ovaj čin je pokazao da se srpski generali i oficiri, kao i političari, ukoliko su bili na strani srpskog naroda u građanskim ratovima na teritoriji bivše socijalističke Jugoslavije, nemaju više gdje na miru ni okupati.

Naravno, ukoliko nam Sarajevska čaršija ne izbori Sutorinu u sastavu Republike Srpske.

Ko je Borislav Đukić i za šta ga terete?

Đukić je bio zamjenik komandanta Glavnog štaba Srpske Vojske Krajine i svjedok odbrane u procesu protiv bivšeg predsjednika SR Jugoslavije, te predsjednika Srbije Slobodana Miloševića i Republike Srpske Krajine Milana Martića.

Đukić je kao komandant 221. motorizovane brigade 9. Kninskog korpusa JNA, tada u činu pukovnika, optužen za rušenje brane na Peruči. Tom optužnicom su obuhvaćeni još i generali Ratko Mladić, tadašnji komandant 9. Kninskog korpusa JNA, general Mile Novaković, tadašnji komandant Srpske vojske Krajine /SVK/ i major Milan Korica, tadašnji komandant svih pograničnih jedinica Milicije Republike Srpske Krajine.

General Đukić je i autor knjige “Razbijanje Jugoslavije: mjesto i uloga Hrvatske”, koja je objavljena 2008. godine u izdanju Srpskog kulturnog društva “Zora”.

Sam autor je objasnio da je podstrek za pisanje knjige dobio kao svjedok odbrane u procesu protiv bivšeg predsjednika SR Jugoslavije i Srbije Slobodana Miloševića i Republike Srpske Krajine Milana Martića, a dodatni motiv je bio da svjedoči o događajima koji vremenom padaju u zaborav.

Brana nije srušena, optužnica iz 1995. godine

Optuženima je već 1993. određen pritvor, te za njima raspisana potjernica koja je još na snazi. Prema toj optužnici, generali Mladić i Novaković izdali su 28. januara 1993. godine nalog Đukiću i Korici, a oni svojim potčinjenima, da se postavi velika količina eksploziva i tako brana na Peruči pripremi za rušenje.

Postavljeno je oko 30 tona eksploziva, nakon čega su, kako se navodi u optužnici, nalogodavci povukli svoju vojsku s tog područja. Zbog eksplozije je došlo do urušavanja i oštećenja brane, odnosno rušenja tornja na brani, a nastala šteta procijenjena je na 25,55 miliona tadašnjih njemačkih maraka.

U optužnici se navodi da je, zahvaljujući pravovremenoj intervenciji radnika HEP-a, spriječen “cilj rušenja brane – potpuno potapanje i dovođenje u opasnost života više od 50.000 stanovnika gradova Sinja, Trilja i Omiša smještenih nizvodno od rijeke Cetine.

Ime Borislava Đukića nalazi se na spisku Tužilaštva Hrvatske procesuiranih za ratne zločine pred hrvatskim pravosuđem, koji je prije dvije godine dostavljen i Ministarstvu pravde Srbije.

U tom dokumentu pored njegovog imena stoji da je istraga protiv njegove grupe otvorena 1993., a optužnica podignuta 13. decembra 1995. zbog krivičnog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i da se postupak vodi pred Županijskim sudom u Splitu. (Rodnom mjestu kazamata za Srbe – logora Lora).

Veritas: Hrvatska hapsi sve redom

Na osnovu međunarodnih potjernica koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu, širom svijeta je do sada uhapšen 151 Srbin iz Hrvatske i bivših pripadnika JNA, od kojih su 49 izručeni u Hrvatsku.

Od ukupnog broja izručenih do sada je protiv njih 18 postupak obustavljen ili je optužba odbijena, uglavnom nakon prekvalifikacije djela ratnog zločina u oružanu pobunu, što ima za posljedicu gubitak obeštećenja za vrijeme provedeno u pritvoru.

“Veritas” napominje da ovoliki broj obustava postupaka protiv lica sa Interpolovih potjernica ukazuje i na zloupotrebu Interpola, koji vrši Hrvatska.

Podsjetnik sramote: Ganić, Divjak, Dudaković, Orić…

Ukoliko se prisjetimo histerije u efbihovskim medijima prilikom hapšenja ili raspisivanja potjernica protiv optuženih za ratne zločine izvršene nad srpskim civilima i vojnicima, kao što su Ejup Ganić, Jovan Divjak, Atif Dudaković ili Naser Orić, biće nam jasno u kakvom se stanju nalazi srpsko društvo i njegove državne tvorevine u cjelini.

Prije svega u Crnoj Gori, odakle je do sada stiglo jedino ozbiljno reagovanje, od neke ličnosti koja ima politički angažman i političku težinu. Kritika Don Mila Đukanezea je stigla iz usta potparola Nove srpske demokratije, Jovana Vučurevića, koji je osvjetlao obraz slobodnom i pravednom dijelu crnogorskog društva.

Nereagovanje i gotovo sramotno prijateljski zagrljaji koje državni vrh Republike Srpske redovno razmjenjuje sa kamarilom Mila Đukanovića, čak i nakon ovakvih neoprostivih uvreda i sramoćenja srpskog naroda u cjelini, nešto su što nije shvatljivo bilo kom časnom i poštenom građaninu. Pogotovo da neće biti ugroženi međudržavni projekti ili istima biti prijećeno povodom predmetnog skandala sa hapšenjem.

Tomislav Nikolić je stigao danas da čestita “orlićima” evropsko zlato u košarci, a za Borislava Đukića se očigledno smatra da je relikt mračne radikalske prošlosti i kamen o vratu na putu u obećanu zemlju – Evropsku uniju.

Svijetla obraza: Jovan Vučurević

Svima onima koji još uvijek imaju snage da kažu “nisu to Crnogorci, to je Milova ustaška vlast”, u nadi da u Crnoj Gori još tinja duh vladike Petra Petrovića Njegoša i kralja Nikole Petrovića, Vučurević je dao šlagvort riječima:

“Skandalozno hapšenje generala Borislava Đukića pokazuje da crnogorska vlast ima selektivan i na politikantskim motivima zasnovan pristup kada je riječ o hapšenju i deportovanju ljudi koje potražuju druge države.

Đukić se svih ovih godina kretao po zemljama EU i da nije imao nikakvih problema kao što je ovaj sa kojima se suočio u Crnoj Gori. Bilo bi mnogo pametnije da je vlast državama koje ga potražuju izručili Taksina Šinavatru (bivši premijer Tajlanda osuđen za korupciju, kome je Đukanovićeva vlast dala egzil, a zatim i pasoš; prim. Frontala) ili nekog sličnog. Ali, nažalost, za takve postoje drugi aršini”.

Prije ovakvih akcija poput skandala sa generalom Đukićem, Crna Gora bi Hrvatskoj trebala da postavi više pitanja, naprimjer, dokle se stiglo sa slučajem zloglasne “Lore” u kojoj su na najsvirepiji način mučeni i ubijeni građani Crne Gore, kao i pitanje vezano za Prevlaku”, navodi se u saopštenju Nove srpske demokratije.

Iz Srbije samo Linta

Iz Srbije do sada se sa konkretnim zahtjevom prema vlastima Srbije oglasio samo predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica Miodrag Linta zatražio je od Ministarstva pravde i Ministarstva spoljnih poslova Srbije, kao i od srpskog Tužilaštva za ratne zločine, da se angažuju da general Borislav Đukić iz Crne Gore bude izručen Srbiji i da mu se sudi pred Vijećem za ratne zločine u Beogradu.

Linta je od vlasti Crne Gore zatražio da odbije zahtjev Hrvatske za izručenje, odnosno da general Đukić bude izručen srpskim vlastim i ocijenio da hapšenje generala Đukića predstavlja nastavak dugogodišnje hrvatske politike zastrašivanja protjeranih Srba.

“Činjenice pokazuju da suđenje u Hrvatskoj ne bi bilo fer i pošteno, jer hrvatsko pravosuđe nije ni nezavisno, ni profesionalno, već je etnički motivisano i u službi cementiranja etničkog čišćenja Srba. Hrvatska nastoji da prognanim Srbima ograniči slobodu kretanja i da ih odvrati od povratka u mjesta odakle su protjerani prije 20 i 25 godina”, napisao je medijma Linta.

Ispit bratstva i presedanstva

U ovakvim slučajevima do sada, Evropske države su uhapsile lica na potjernicama koje Interpolu uputila Srbija, čisto da bi ispoštovale proceduru. Sudovi tamošnjih država su onda ta lica isporučila tamo gdje se ne doživljavaju kao zločinci, već kao heroji.

Sudeći po ovoj praksi, bilo bi sasvim razumljivo i očekivano da Crna Gora učini isto, te da Borislava Đukića isporuči da mu se eventualno sudi u Srbiji. No, potpuno je jasno kakvu kapitulantsku politiku vodi vlast u Crnoj Gori, te se prije može očekivati sličan postupak kao u slučaju Dragana Vasiljkovića, alijas Kapetan Dragan, kojeg je Australija ovih dana isporučila Hrvatskoj. S tom razlikom, što u slučaju Đukića ne možemo očekivati ni dugotrajan ekstradicioni postupak. Svaki dan koji se bude odugovlačilo sa izručenjem uključuje rizik, istina mali, da se senzibilira onaj dio crnogorske javnosti, koji Srbiju i Srpsku još doživljava kao bratsku državu.

Izvor: FRONTAL

 

Vezane vijesti:

CRNA GORA DA IZRUČI SRBIJI GENERALA ĐUKIĆA – Jadovno …

Uhapšen srpski general u penziji Borislav Đukić – Jadovno 1941.

UHAPŠEN SRBIN ČEDOMIR VUKADIN – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: