fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

„HANS IVAN MERC – RIMOKATOLIČKA „CRKVA“ I ISTINITE LAŽI“, AUTORKE DRAGANE MIJATOVIĆ-TOMAŠEVIĆ

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/jasenovac/Ivan_Merz.jpg

Izdavačko preduzeće COMESGRAFIKA iz Banja Luke, Republika Srpska objavilo je povodom održavanja VI Međunarodne konferencije za istinu o Jasenovcu (koja je održana 19 i 20 maja 2014 god.) knjigu Dragane Mijatović – Tomašević pod naslovom „Ivan Hans Merc – rimokatolička „crkva“ i istinite laži“.

 Široj javnosti je ime Ivana Hansa Merca manje poznato, iako su ga Nezavisna Država Hrvatska, ustaški pokret i hrvatski i muslimanski koljači pravoslavnih Srba, Jevreja i Roma, kao i rimokatolička „crkva“ smatrali za svog glavnog ideologa. Celokupna štampa u Hrvatskoj u toku II svetskog rata, i posle kao i brojne rimokatoličke publikacije neprestano su objavljivali slavopojke Hansu Mercu ističući njegove zasluge za organizovanje katoličke akcije u Hrvatskoj kao i čoveku koji je osnovao organizaciju katoličkih Orlova, križara i križarica, rimokatoličkih sveštenika i časnih sestara, hrvatskih ustaša budućih koljača Srba, Jevreja i Roma. Zahvaljujući njegovoj ideologiji i njegovom uticaju na obrazovanje budućih zločinaca koji su počinili užasan genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima, prema nalazu Međunarodne komisije za istinu o Jasenovcu (u kojoj nije bilo predstavnika ni Srba ni Hrvata) samo u Jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora za istrebljenje Srba, Jevreja i Roma ubijeno je, posle stravičnog mučenja, preko 700 000 pravoslavnih Srba, 23 000 Jevreja i 80 000 Roma među kojima je bilo 110 000 dece ispod 14 godina starosti.

Ivan Hans Merc je rođen 1896 godine, a umro je relativno mlad 1928 godine U svom kratkom veku učinio je mnogo za Katoličku Akiciju i za ustaški pokret. Pohađao je gimnaziju u Banja Luci, koji je završila i autorka ove knjige. Nju je posebno interesovalo kako je ovaj bivši đak Banjalučke gimnazije postao glavni ideology rimokatoličkih koljača pravoslavnih Srba, Jevreja i Roma u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Sve ustaše i svi rimokatolički sveštenici i katolički aktivisti su ga smatrali za svog glavnog ideologa i duhovnog oca. Autorku je interesovalo kako je ovaj nekada siromašni dečak nemačko-jevrejskog porekla, sin jedne prostitutke i jednog sitnog zvaničnika, verski neopredeljenih, postao glavni predvodnik Katoličke Akcije, odan rimokatoličkoj „crkvi“ i doktrini i kako je postao ideolog i vaspitač budućih zverskih koljača svih nekatolika u Hrvatskoj. Proučavajući njegov život, autorka knjige je shvatila da je bezazleni učenik Hans podlegao pod uticaj svoga profesora književnosti, osvedočenog katolika i katoličkog aktiviste, koji ga je postepeno i smišljeno vaspitavao tako da se posveti rimokatoličkoj „crkvi“ i njenom uticaju. Njega su, kao što se moglo i očekivati, preuzeli jezuiti, dobio je stipendije za školovanje u Francuskoj i Austriji, pa je vremenom postao glavni organizator i predvodnik Katoličke Akcije u Hrvatskoj. Očigledno je da je ovo običan primer uticaja katoličkog obrazovanja na bezazlene učenike u gimnaziji.

Vaspitavan u katoličkom duhu Hans Ivan Merc je lako prihvatio rasističku i nacionalističku ideologiju hrvatskog političara i ideologa Ante Starčevića, rado je prihvatio i ideju i potrebu širenja uticaja rimokatoličke „crkve“ na pravoslavni Istok i upustio se u borbu protiv svih koji nisu bili katolici. Tako je Ivan Hans Merc postao deo rimokatoličke „crkve“. Katoličko obrazovanje je napravilo od njega ne samo običnog konvertita već osobu koja je prihvatila sve katoličke dogme, postala odana u sprovođenju politike Vatikana ipapa, pa je tako propagirao nacionalnu iversku netrpeljivost u Hrvatskoj. U tom cilju je osnovao iorganizovao organizaciju Orlova (nasuprot sveslovenskom Sokolu), okupio je omladinu Hrvatske u pokret križara ikrižarica, vaspitavao je časne sestre ikatoličke sveštenike da budu sviepi ida kolju pravoslavne Srbe, Jevreje, Rome isve nekatolike. Na taj način je prihvaćen kao duhovni otac svih ustaških koljača. Ustaška irimokatolička štampa ga je neprekidno veličala zbog tog njegovog uticaja na omladinu.

Vatikan, katolička kurija i same pape stalno su podsticali akcije koje je vodio Hans Ivan Merc, jer je on bez reserve, u potpunosti sprovodio politiku rimokatoličke „crkve“. Tako je rimski papa Ivan Pavle II došao u Banja Luku da proglasi za „blaženog“ rimokatoličke „crkve“ Ivana Hansa Merca (na putu da bude jednoga dana proglašen za rimokatoličkog svetitelja) u samostanu Petrićevac u Banja Luci iz koga su rimokatolički sveštemnici Franjevci, koje je vaspitavao Merc, započeli klanje pravoslavnih Srba u Banja Luci i okolini. Klanje je započeto masakriranjem dece u osnovnij školi, a papa nije otišao u Drakuliće i Motike pored Petrićevca gde su tako zverski pobijena deca. Mogao je da očita bar jednu molitvu za pokoj njihovih duša. Nije otišao ni u Donju Gradinu gde je jedno od najvećih stratišta Jasenovačkog sistema hrvatskih logora za istrebljenje Srba, Jevreja i Roma. Njegov sledbenik papa Benedikt XVI je izjavio da se svaki dan moli „blaženom“ Ivanu Hansu Mercu. On je na taj način odobrio genocid koji su počinili Hrvati protiv Srba, Jevreja i Roma.

Autorka knjige je navodeći izvorne reči Hansa Ivana Merca pokazala kako je on putem Orlova, križara, križarica, časnih sestara, sveštenika, katoličkih aktivista i drugih vaspitavao generacije onih koji će se procuti po svojim zverstvima protiv svih nekatolika. Na kraju ovog izlaganja postavlja se pitanje: Šta će jednoga dana postati pravoslavna srpska deca u Banja Luci, koja sada pohađaju rimokatoličku gimnaziju koja nosi ime Ivana Hansa Merca, koju vaspitavaju rimokatolički profesori u svome duhu. Ta deca idu svakodnevno Srpskim ulicom i prolaze pord bezazlenog spomenika Hansu Ivanu Mercu nemajući pojma o njegovom zloglasnom uticaju na generacije Hrvata. Da li će ta srpska deca koju su njihovi roditelji smestili u rimokatoličku gimnaziju postati jednoga dana koljači svojih pravoslavnih sunarodnika? Nažalost, u Banja Luci ne postoji neka pravoslavna srpska gimnazija (jer za to nema sredstava) u koju bi ta deca mogla da idu.

Na fotografiji u naslovu – Hanc Ivan Merc

Profesor dr Srboljub Živanović,
London, Velika Britanija

 

Izvor: BORBA ZA VERU

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: