fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Оне су својом храброшћу и својом патњом задивиле Свет

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/prvi_svjetski_rat/pozivnica-1.jpg

У среду, 5. новембра 2014. године у 18 сати у Галериjи науке и технике САНУ, Ђуре Јакшића 2, биће отворена изложба „Жене у првом светском рату“ ауторке Александре Нинковић Ташић у организациjи Галериjе науке и технике САНУ.

milunka_savic_i_flora_sends „Ја сам их гледао на ратишту, с пушком и бомбом у руци, и у болницама, у коjима су на метеринске и сестринске груди привиjале рањене jунаке, и у повлачењу кроз непроходне албанске гудуре, где се на немоћне и сломљене болом пуцало у леђа из заседа, и у коjима се масовно умирало од глади и зиме.

Гледао их и дивио им се! Ни страха, ни колебања, ни суза, ни уздаха! Ниjе било жртве коjе оне не би могле да поднесу за своjу Отаџбину. То су одважне кћери Србиjе, маjке и сестре jунака са Цера и Колубаре, моjих ратних другова, коjима jе Отаџбина била преча од живота и коjе су, бираjући између понижења и смрти, изабрале смрт.

Ниjе у то време било француског официра коjи не би радо, у знак наjдубљег поштовања, положио своj мач пред ноге ових jунакиња. Оне су своjом храброшћу и своjом патњом задивиле Свет.“

Анри Барби

Подршку у виду документациjе и архивског материjала пружило jе Удружење ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца.

Поставка настаjе као део обележевања стогодишњице Великог рата у Српскоj академиjи науке и уметности. Изложба подразумева milunka_savicосветљавање наjистакнутиjих доприноса жена током Великог рата, како пожртвованих болничарки, тако и жена бораца, коjе су одликоване наjвећим медаљама за исказану храброст. Посетиоци ће имати прилику да се упознаjу са причама о наjпознатиjоj жени-ратници, Милунки Савић, потом Флори Сендс – жени нареднику у српскоj воjсци, као и о британским болничаркама коjе су, дошавши у оквиру добротворне хуманитарне мисиjе, лечиле српске рањенике и набављале помоћ за Србиjу, често и саме страдаjући у тоj одважноj мисиjи. Изложба с посебним поштовањем чува и сећање на имена оних великих хероина о чиjим храбрим делима готово да више нема трагова у нашем друштву.

Поставка jе реализована уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србиjе. Изложба ће бити отворена до 25. новембра 2014. године.

Више информациjа о изложби: Александра Нинковић – Ташић, аутор изложбе Моб: 065 55 77 900 aleksandra.ninkovic@mihajlopupin.rс

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/prvi_svjetski_rat/pozivnica-2.jpg

 

Извор: СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА

 

Везане виjести:

СРПСКА ХЕРОИНА: Како jе Милунка Савић … – Jadovno 1941.

ПОМЕН СРПСКОЈ ХЕРОИНИ МИЛУНКИ САВИЋ – Jadovno 1941.

„Стоjте галиjе царске“ – Jadovno 1941.

ЗАБОРАВЉЕНА ХЕРОИНА: Рат баба Вишње против …

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: