fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Grobnica kod Đakovice krije tela 20 Srba?

U blizini metohijskog grada, po svemu sudeći, otkriveni posmrtni ostaci osoba kidnapovanih 1998. i 1999.

U Đakovici i okolini vršeni stravični zločini nad Srbima / Foto D. Zečević
U Đakovici i okolini vršeni stravični zločini nad Srbima / Foto D. Zečević

Na lokaciji nedaleko od Đakovice, za koju se pretpostavlja da je masovna grobnica, krajem prethodne nedelje pronađeni su posmrtni ostaci tri osobe. Veruje se da pripadaju Srbima kidnapovanim tokom 1998. i 1999. godine. Iskopavanje će biti nastavljeno tokom sledeće nedelje.

Sumnja se da se u ovoj masovnoj grobnici nalaze posmrtni ostaci još dvadesetak osoba.

Da su na pomenutoj lokaciji na periferiji grada ekshumirana tela tri osobe, potvrdila je i Tarja Formisto, zamenik direktora Euleksovog Odeljenja za sudsku medicinu (DFM).

– Zasad smo otkrili tri tela i iskopavanje je u toku. Prve indicije su da ostaci pripadaju žrtvama ubijenim tokom poslednjeg rata na Kosovu. Njihova etnička pripadnost i drugi detalji biće poznati nakon DNK analize – rekla je Formistova.

Do kraja nedelje biće poznati rezultati DNK analize.

Posmrtni ostaci su, prema saznanjima „Novosti“, pronađeni u šahtu koji je svojevremeno korišćen za smetlište, ali je na vrhu zabetoniran pločom zbog čega je i bilo teško otkriti ga. Ekipe koje rade na ekshumaciji, iz Komisije za nestala lica Srbije, ali i Kosova, kao i predstavnici Euleksa, ne žele da otkrivaju lokaciju kako se ne bi desilo da posmrtni ostaci budu premešteni na neku drugu lokaciju, što se ranije dešavalo.

NESTALI
Prema podacima nadležnih na KiM, još uvek se traga za 550 nestalih i kidnapovanih Srba i nealbanaca. Porodice su do sada preuzele 370 tela svojih najbližih.

SPALjIVALI DOKAZE ZLOČINA

Pored dve masovne grobnice koje su otkrivene još tokom 1998. , sledeće godine na Kosmetu je otkriveno još nekoliko grobnica u kojima su pronađeni posmrtni ostaci kidnapovanih Srba.

U masovnoj grobnici u Mališevu pronađeno je 13 posmrtnih ostataka, u Volujku kod Kline trideset tela, dok su masovne grobnice otkrivene u Radonjićkom jezeru, Ugljaru kod Gnjilana i na još nekoliko lokacija. Jedna od potencijalnih lokacija, Žilivode nadomak rudnika Belaćevac, posle početne pretrage je zapaljena iako se sumnja da su u njoj skriveni posmrti ostaci kidnapovanih i ubijenih srpskih rudara.

Za svoje zločine pripadnici OVK do sada nisu odgovarali / Foto EPA
Za svoje zločine pripadnici OVK do sada nisu odgovarali / Foto EPA

ZONA ODGOVORNOSTI HARADINAJA

– Albanski zid ćutanja je srušen, a oni koji su Srbe ubijali i bacali u masovne grobnice sada prodaju informacije – smatra Simo Spasić, predsednik Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih Srba na KiM.

On napominje da su Đakovica, odnosno čitava Metohija, tokom 1998. i 1999. godine bile u zoni odgovornosti sadašnjeg kosovskog premijera Ramuša Haradinaja i njegovog brata Dauta. Zbog toga, smatra Spasić, moraju i da odgovaraju pred Specijalnim sudom za zločine koje su počinili pripadnici OVK.

Autor: D. ZEČEVIĆ

Izvor: VEČERNjE NOVOSTI

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: