fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Grbavac pobegao u Hrvatsku : Zločinac koji je ubio trojicu Srba na području Konjica izbegao sud

Umesto optuženog Grbavca na ročištu se pojavio njegov advokat Davor Šilić, koji je rekao da bi se njegov klijent pojavio uz određena uslovljavanja.

Zdenko Grbavac / Foto Fejsbuk

Zdenko Grbavac, pedesetjednogodišnji Hrvat protiv koga je Sud BiH potvrdio optužnicu za zločin protiv čovečnosti na području Konjica, u utorak, 16. oktobra, nije se pojavio na Sudu BiH, gde je trebalo biti održano ročište o merama zabrane za Grbavca, saznajemo u Sudu BiH.

Umesto optuženog Grbavca na ročištu se pojavio njegov advokat Davor Šilić, koji je rekao da bi se njegov klijent pojavio uz određena uslovljavanja.

– On će doći na suđenje ukoliko mu budu ukinute mere zabrane i ako mu bude vraćen pasoš – izjavio je advokat Šilić.

Mere zabrane koje je Sud izrekao Grbavcu prilikom puštanja iz pritvora tiču se zabrane napuštanja Ljubuškog, mesta koje je prijavio kao mesto boravka u BiH, i oduzimanja hrvatskog i BH pasoša.

Pored Grbavca optužen je i Željko Šimunović (54), zbog sumnje da su kao pripadnici Hrvatskog veća odbrane krajem maja 1992. godine u Bradini streljali braću Slobodana i Velimira Živaka, i Vasu Vujčića.

Kako je saopšteno iz Tužilaštva BiH, Grbavac i Šimunović su naoružani automatskim oružjem iz kolone izdvojili trojicu zarobljenih civila srpske nacionalnosti u mestu Bradina.

– Zarobljene civile su odveli u pravcu pravoslavne crkve u Bradini, gde je Grbavac u dvorištu jedne kuće, pucajući iz vatrenog oružja, lično ubio trojicu muškaraca srpske nacionalnosti – stoji u optužnici Tužilaštva BiH.

Pored ovoga Šimunoviću Tužilaštvo BiH na teret stavlja da je učestvovao i u mučenju i premlaćivanju jednog zarobljenika srpske nacionalnosti.

Grbavac je uhapšen 15. januara na granici između BiH i Hrvatske, nakon čega je u pritvoru proveo tri meseca. Sud BiH prihvatio je jemstvo i Grbavac je pušten iz pritvora, nakon čega je pobegao u Zagreb, gde živi od 1993. godine.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: