fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Grajf: Dići glas protiv antisemitizma i revizije istorije

 Izraelski istoričar Gideon Grajf poručio je danas u Donjoj Gradini da treba dići glas protiv zastrašujućeg trenda antisemitizma i revizije istorije Drugog svjetskog rata svuda u svijetu.

Prof. dr Gideon Grajf
Prof. dr Gideon Grajf

„To dugujemo budućim generacijama, to dugujemo našim precima“, rekao je Grajf na obilježavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina – genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.

On je istakao da je moralna dužnost i obaveza svih nacija da ne dozvole da se jasenovačko mučeništvo ponovi, te je ovom prilikom dao podršku izgradnji memorijalnog centra u Donjoj Gradini.

„Naša je moralna dužnost da budemo ovde u ime Srba, Jevreja i Roma koji su brutalno ubijeni, a posebno prema 20.000 djece“, rekao je Grajf, koji je i autor knjige „Jasenovac – balkanski Aušvic“ .

On je ukazao da ratovi i pitanje rehabilitacije ideologija koje sadrže vjersku, rasnu i druge vrste netrpeljivosti i mržnje treba da brinu svaku osobu na svijetu.

Grajf je napomenuo i da se u svojoj knjizi bavio fenomenom dva najbrutalnja logora Aušvicom i Jasenovcem i došao do zaključka da je Jasenovac bio brutalniji.

Prema njegovim riječima, ustaški režim je bio jedan od najsmrtonosnijih u 20. vijeku.

„Mi treba da smo dovoljno glasni i naše aktivnosti da su usmjerene na ujedinjavanje snaga koje se bore za očuvanje univerzalnih antifašističkih vrijednosti čovječansta“, rekao je Grajf.

On je i ovom prilikom ukazao na pokušaje revizije istorijskih događaja iz Drugog svjetskog rata i da se poreknu zločini počinjeni da se nad Srbima, Jevrejima i antifašistima i pokuašaja da se na međunarodnom niovu umanji broj žrtava.

Izvor: SRNA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: