fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

GRADNjA KAPELE ZA ŽRTVE „OLUJE“

Banstol_Fruska_Gora-a09119dbNjegovo preosveštenstvo episkop sremski Vasilije odobrio je gradnju kapele u fruškogorskom naselju Banstol posvećene žrtvama hrvatske vojne akcije „Oluja“, u kojoj je sa svojih vjekovnih ognjišta u Hrvatskoj protjerano više od 250.000 Srba.

„Srbi ne smeju i neće sedeti skrštenih ruku, dok u Hrvatskoj spremaju pompeznu proslavu 20 godina od `Oluje`. Kapela u Banstolu, na svetoj Fruškoj gori, biće jedno od mesta gde ćemo s plačem i tugom, ali dostojanstveno obeležiti dane kad smo oterani sa svojih vekovnih ognjišta i otrgnuti od svojih svetinja“, rekao je Srni vladika Vasilije juče poslije dogovora sa žiteljima Banstola o gradnji kapele.

On je dodao da bi gradnja kapele u Banstolu mogla krenuti već za desetak dana, čim budu obavljene pravne formalnosti u vezi sa kupoprodajnim ugovorom.

„Već početkom naredne sedmice Eparhija sremska kupiće za 10.000 evra plac od 15 ari i dati ga na korištenje žiteljima Banstola da na njemu sagrade kapelu i sve prateće objekte koji su im potrebni. Očekujem da gradnja počne za desetak dana i bude završena do obilježavanja `Oluje“, rekao je Vasilije.

Glavni inicijator gradnje kapele žrtvama „Oluje“ Branko Simonović rekao je Srni da kapela za žitelje Banstola predstavlja sjećanje, ali i budućnost.

„Ta crkvica je u svakom pogledu više od crkve. Ona je mesto sećanja, ali i mesto budućnosti naše dece. Zahvaljujući episkopu Vasiliju, odnosno Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC), dobili smo na svetoj Fruškoj gori jedno mesto oko koga se može zavrteti život, kako naše sadašnje generacije, tako i naše dece. Zašto ovde, pored kapele ne bi bila pijaca i drugi sadržaji koji naselje čine naseljem?“, upitao je Simonović, koji je i predsjednik „Kluba svih generacija“.

On je istakao da su žitelji Banstola uz podršku crkve prvi put dobili svoju „adresu“.

„Gradnjom kapele i igrališta za decu oko nje, žitelji Banstola dobili su prvi put u istoriji svoju adresu. Opštine Sremski Karlovci, Inđija i Irig tretirali su nas kao vikend-naselje iako po njihovom zvaničnim procjenama u Banstolu stalno živi 3.500 ljudi. Nažalost, ti ljudi, pretežno Srbi proterani iz Hrvatske, do danas čelnicima tih opština nisu bili na kraj pameti. Nijedna od tri opštine nije nam odgovorila na zahteve za kapelom i igralištima,“, naveo je Simonović.

Boško Tonković, vlasnik parcele koju će kupiti Eparhija sremska, rekao je da crkva ovim činom udahnula novi život i dala nadu ljudima.

„Dobro znam šta je biti izbeglica jer sam kao 17-godišnjak pobjegao pred `Olujom` iz svog ličkog rodnog sela u okolini Korenice. U kapeli ćemo održati pomen žrtvama `Oluje`, ali i poslati poruku da postojimo i opstojimo na svetoj srpskoj Fruškoj gori“, rekao je Tonković.

Dogovoru o gradnji kapele u Banstolu prisustvovao je i predsjednik Zavičajnog kluba Slavonija iz Inđije Veljko Vukelić, koji je i predsjednik Organizacionog odbora manifestacije „Krušedolska zvona“.

U zloglasnoj operaciji hrvatske vojske „Oluja“ u avgustu 1995. godine za četiri dana s područja nekadašnje Republike Srpske Krajine sa svojih vjekovnih ognjišta protjerano je više od 250.000 Srba.

U Banstolu danas stalno živi 3.500 ljudi od kojih su više od 95 odsto prognanici koji su na te prostore došli poslije „Oluje“.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

GRADIĆE SE CRKVA POSVEĆENA ŽRTVAMA „OLUJE“ – Jadovno …

stradanje srpske pravoslavne crkve u hrvatskoj u akcijama

Oluja – Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: