fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Građani opasnih namera

Uništavanje ćiriličnih tabli u Vukovaru

Uništavanje ćiriličnih tabli u Vukovaru

Još od samog osnivanja grupacije poznatije pod nazivom „Stožer za obranu hrvatskog Vukovara“ bilo je jasno kako pomalo uspavana ideja antisrpstva, netrpeljivosti i mržnje prema svemu srpskome dobija novi zamah, ali i jasne političke konture, prvo kroz sam stožer, a zatim i kroz Hrvatsku demokratsku zajednicu sa svojim satelitima i na koncu kroz gradsko veće grada Vukovara.
Ćirilica u tom kontekstu , jasno da nije uzrok problema ovoga grada i ove države, pa ni same srpske zajednice u Republici Hrvatskoj, ona je samo vrh ledenog brega problema sa kojima se Srbi u gradu Vukovaru, ali nažalost i ostatku Republike Hrvatske, u ovakvoj atmosferi nerazumevanja, netolarancije i nesnošljivoti susreću.

Sjajan je to manevar da se javnosti baci pesak u oči i skrene pažnja sa diskriminatorskog odnosa ka najvećoj manjinskoj zajednici počev od zapošljavanja, stanarskih prava, neregistrovanih škola, nerešenog statusa penzionera i radnika srpske nacionalnosti, krčmenja i otimanja srpske zemlje i mnogih drugih.
Osim toga, slučaj „ćirilica“ sjajna je prilika za nacionalno ostrašćivanje i dizanje tenzija u predvečerje predstojećih parlamentarnih izbora i pokušaja dolaska na vlast grupacije građana opasnih namera u međuvremenu suđene za zločinačko udruživanje pred institucijama Republike Hrvatske, poznatije kao Hrvatska demokratska zajednica.
Pripadnici iste te organizacije u gradu Vukovaru, zajedničkim snagama sa stožerašima, čekićarima, deklarisanim proustašama (koji u javnosti pevaju ustaške pesme) i ostalim „demokratama“ te poglavarima grada, danas donose statut ovog izmučenog grada, ukidajući ćirilicu baš kao što je to „poglavnik“ svojevremeno nalagao, besumučno nasrćući na krhko poverenje i suživot, na toleranciju i iskrenu nadu u bolje sutra svih stanovnika Vukaovara, teško izgrađivanih u prethodne gotovo dve decenije. Ali i nasrćući na Ustav i zakone Republike Hrvatske, te osnovne demokratske principe i vrednosti kojih je Republika Hrvatska potpisnica.
A Ustav i zakoni su tu jasni i ne mogu se selektivno i u skladu sa dnevnopilitičkim potrebama tumačiti i primenjivati. Zakon je zakon i bio dobar ili loš, sviđao se nekome ili ne, dok je na snazi mora se bezuslovno primenjivati.

Teorija kako „još nije vreme za primenu zakona“ je krajnje neozbiljna i iritantna ukoliko dolazi od ljudi koji su u poziciji da donose propise i statut grada, te bi samim tim morali biti upoznati sa zakonima i Ustavom Republike Hrvatske . Ne postoji dobro, niti loše vreme za primenu zakona. Zakon se primenjuje danom usvajanja u hrvatskom Saboru, odnosno danom objave u Narodnim Novinama, to je naprosto tako i nema, niti može biti drugačijeg tumačenja.
S tvrdnjom kako pojedeni zakoni vređaju nečije osećaje koja dolazi kao argument za nasrtanje na manjinska prava, ljudsko dostojanstvo i temeljne demokratske vrednosti, čak bi se mogao složiti, jer ne postoji zakon koji bi svima ugodio, to nije niti smisao zakona, ali se bez obzira na sve zakon mora poštovati. Funkcija svakog zakona je pravno uređenje društva kako bi se izbegli haos i anarhija, isti onaj haos koji su stožeraši, čekićari i ostali građani opasnih namera izazvali na ulicama Vukovara nasrćući na institucije vlastite države. Upravo to je flagrantan primer zašto svaka uređena država mora osigurati doslovnu primenu zakona, kako bi izbegla haos i bezvlašće. Upravo to je primer zašto niti jedna grupacija, manjinska ili većinska ne može i nesme biti iznad zakona.

Zamislimo na trenutak da srpska zajednica ili bilo koja druga nezadovoljna vlastitim statusom, odluči ne plaćati TV pretplatu ? Zamislimo na trenutak da obrtnici ili poljoprivrednici nezadovoljni svojim statusom odluče ne plaćati porez Republici Hrvatskoj ? Zamislimo na trenutak da vlasnici skupocenih i brzih automobila u Republici Hrvatskoj, odluče da im se ne sviđaju ograničenja koja im nameće zakon o saobraćaju, te oni smatraju kako nije pravo vreme za primenu takvog zakona, te da je njihovo legitimno pravo da voze 180 km/h kroz naseljena mesta !? Postoji li još uvek potreba da još jednom pojašnjavam koje su posledice kada se određena grupacija stavi iznad zakona !?
Ideju da se grad Vukovar proglasi mestom posebnog pijeteta apsolutno pozdravljam i podržavam. Krajnje je vreme da jedni drugima pogledamo u oči, da zajednički obiđemo sva mesta stradanja građana i grada Vukovara, te da vidimo i učimo iz primera ovog napaćenog grada gde nas vode netolerancija, mržnja i zatucanost, te nepoštavanje zakona.
Reakcija iz srpske zajednice nakon svega nesme da izostane, naravno u skladu sa Ustavom i zakonima Republike Hrvatske. Srbi moraju insistirati na institucionalnoj zaštiti svojih prava i ne nasedati na jeftine trikove i provokaciji. Srbi u ovoj državi nisu remetilački faktor niti traže bilo šta više od onoga što im zakonom pripada.
Političko jedinstvo unutar same srpske zajednice je jedini instrument i garant za ostvarivanje i očuvanje prava srpske zajednice, poslednja stvar koju si Srbi mogu dozvoliti je političko razmimoilaženje. Uskostranački i dnevno politički interesi moraju biti podređeni temeljnim interesima naše zajednice, stoga apelujem na čelne ljude političkih stranaka sa srpskim predznakom na jedinstvo i razumevanje. Svaki budući nerazuman i sebičan stranački politički istup, može biti koban po brojnost i položaj čitave srpske zajednice u republici Hrvatskoj.

I da se vratimo odakle smo i počeli, na ćirilicu. Vratimo se nakratko četvrt’ veka unazad, vratimo se u vreme kad su u gradu Vukovaru sva deca učila ćirilicu, vratimo se u vreme kada je najveći privredni gigant u gradu i jedan od najvećih u bivšoj državi „Kombinat Borovo“ brojao oko 24 000 zaposlenih, danas ih je tek nešto više od 600. Vratimo se u vreme kada je životnim standardom ovaj grad prednjačio u bivšoj SFRJ, vreme Vupika, Vuteksa, Luke Vukovar, vreme punih novčanika, vreme odlazaka na more… Da, to je isto ono vreme kada su sva deca učila i znala ćirilicu…
Probudimo li se pak u otrežnjujućoj stvarnosti, naći ćemo se u gradu aveti, gradu i državi iz kojih mladi svih nacionalnosti beže glavom bez obzira. Zar i dalje verujete da je ćirilica njihov problem ?

U Vukovaru, 18. avgusta 2015.

SRPSKA NARODNA STRANKA
Predsednik izvršnog odbora Goran Čelar

Izvor: SRPSKI NARODNI FORUM

 

Vezane vijesti:

Istorijsko ponavljanje: Počne sa ćirilicom, završi se …

POLITIČKI PROGRAM HDZ-a JE ETNIČKO ČIŠĆENjE …

Vukovar: I zvanično ukinuli ćirilicu – Jadovno 1941.

LUPANjE ĆIRILIČNIH TABLI BEZ ODJEKA

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: