Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Gračanica: Održan protest zbog vidovdanskog napada na Srbe

Protest-u-Gracanici

Oko 300 Srba protestovalo je u centru Gračanice zbog „poražavajućeg stanja ljudskih prava i upotrebe prekomerne sile i brutalnosti Kosovske policije“ tokom proslave Vidovdana, tražeći odgovornost onih koji su je odobrili.

Učesnici skupa, u organizaciji Kosovske strateške akcione mreže (KSAM) koja okuplja više od 90 srpskih nevladinih organizacija iz cele pokrajine, zatražili su odgovornost onih koji su naredili upotrebu sile kao i onih koji su je sproveli u delo. Oni su, takođe, zatražili i ostavku tzv. ministra unutrašnjih poslova Bajrama Redžepija.

Sa skupa, koji je počeo nešto posle 13 sati, upućeno je pitanje Srbima zaposlenim u tzv. kosovskim institucijama da se izjasne o primeni sile protiv sunarodnika na Vidovdan, i da kažu zbog čega ćute nad nasiljem. Takođe, pozvani su da se odrede prema represiji tzv. institucija u čijem radu učestvuju.

Predstavnica mreže Violeta Matović rekla je da su svi učesnici na skupu svedoci da je tzv. policija Kosova na Vidovdan na prelazu Merdare pucala na grupu od 70 Srba od kojih je 20 povređeno. Matović je podsetila da je i đački autobus gađan molotovljevim koktelom i kamenim kockama na povratku sa Gazimestana, kada je povređeno 16 dece.

„Iako se deklarativno pozivaju na vladavinu prava, kosovski zakon i ustav, predsavnici institucija ih sami krše. Čak i kosovski Zakon o zaštiti prava zajednica i njihovih pripadnika dozvoljava upotrebu nacionalih simbola i obeležja u vreme proslave nacionalnih i verskih praznika“, kazala je Matović.

Prema njenim rečima, pripadnici KP su na Gazimestanu na Vidovdan oduzimali svako obeležje sa srpskim nacionalnim simbolima, skidali su majice sa ljudi zbog ćirličnih slova, gazili srpske zastave, i verska obeležje i fizički i verbalno maltretirali učesnike skupa.

„Postoji dovoljno dokaza da se takav vid delovanja protiv Srba okarakteriše kao smišljen, planiran i organizovan, a prema definiciji međunarodnog prava, ovo je klasična primer institucionalne represije prema jednom narodu“, rekla je ona.

Mreža je najavila da će podneti krivične prijave protiv odgovornih za upotrebu sile porotiv Srba na Vidovdan. KSAM od Euleksa, OEBS-a i institucija EU očekuje, rekla je ona, da prate proces utvrđivanja odgovornisti za institucionalnu represiju, koji je mreža započela, kao i da spreče dalje kršenje ljudskih prava Srba u pokrajini. Od Međunarodih predstavnika KSAM očekuje jasnu osudu delovanja tzv. kosovskih institucija.

Učesnici skupa su na kraju pozvani da uzmu naočare sa ružičastim staklima da bi „makar na trenutak videli stvarnost onakvu kakvu je vide predstavnici međunarodne zajednice koji 13 godina šalju izveštaje o ružičastoj stvarnosti i stanju ljudskih prava na Kosovu“.

 

 

Izvor: srbel

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: