Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Gotovini 24 godine, Markaču 18, a Čermak oslobođen

Ante Gotovina, Ivan Čermak i Mladen Markač

HAG, 15. APRILA – Haški tribunal osudio je danas hrvatskog generala Antu Gotovinu na 24 godine zatvora, a generala Mladena Markača na 18 godina, za zločine nad Srbima u Krajini počinjene u toku i poslije akcije “Oluja” 1995. godine.

Ivan Čermak oslobođen je svih optužbi.

Gotovina je proglašen krivim kao učesnik udruženog zločinačkog poduhvata za progon, deoprtaciju, pljačku javne i privaten imovine, bezobzirno razaranje, ubistvo kao zločin protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja, te nečovječna djela i okrutno postupanje.

Markač je proglašen krivim kao učesnik udruženog zločinačkog poduhvata za progon, deportaciju, pljačku javne i privatne imovine, bezobzirno razaranje, ubistvo kao zločin priotiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja, nečovječna djela i okrutno postupanje.

Gotovina, Čermak i Markač bili su optuženi za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu, koji je za cilj imao prisilno i trajno uklanjanje srpskog stanovništva sa područja Krajine u Hrvatskoj. “Oluja” i akcije koje su uslijedile trajale su od 4. avgusta do 15. novembra 1995. godine.

Ostali učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu bili su, prema optužnici, tadašnji predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman, ministar odbrane Gojko Šušak, načelnik Glavnog štaba Hrvatske vojske /HV/ do jula 1995. Janko Bobetko i njegov nasljednik na toj dužnosti od jula 1995. Zvonimir Červenko.

Ante Gotovina je bio komandant Zbornog područja Split HV-a od oktobra 1992. do marta 1996. i bio je vrhovni operativni komandant južnog dijela područja Krajina tokom “Oluje”.

Ivan Čermak bio je na položaju pomoćnika ministra odbrane u hrvatskoj Vladi od 1991. do 1993, a od 5. avgusta 1995. komandant Zbornog mjesta Knin, koje je obuhvatalo opštine Civljane, Ervenik, Kijevo, Kistanje, Knin, Nadvoda i Orlić.

Mladen Markač bio je komandant Specijalne policije MUP-a Hrvatske od 18. februara 1994. i bio je pomoćnik ministra unutrašnjih poslova.

Trojica generala su, kako se navodi, komandovala hrvatskim snagama koje su počinile brojna kršenja međunarodnog humanitarnog prava tokom te akcije, uključujući ubistva i nečovječno postupanje prema krajinskim Srbima, kao i njihovu prisilnu deportaciju u BiH i Srbiju. U optužnici se navode zločini razaranja širokih razmjera i pljačkanja sela, domova i drugih objekata krajinskih Srba.

Suđenje hrvatskim generalima počelo je 11. marta 2008. godine. Za 303 dana suđenja u spis je uvršteno 4 819 dokaznih predmeta. Raspravno vijeće saslušalo je svjedočenje ukupno 145 svjedoka, od kojih je 81 pozvalo Tužilaštvo, 57 odbrana, a sedam Raspravno vijeće.

Čermak i Markač su se Tribunalu dobrovoljno predali 11. marta 2004. godine. Gotovina je uhapšen u Španiji 7. decembra 2005. godine, a u pritvorsku jedinicu je prebačen tri dana kasnije.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: