fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Godišnjica ulaska Srpske vojske u Banjaluku 1918.

Oslobođenje Banjaluke

Služenjem parastosa nestalim i poginulim srpskim borcima Prvog svjetskog rata u crkvi Svete Trojice u Banjaluci danas će biti obilježene 93 godine od ulaska Srpske vojske u ovaj grad 1918. godine.

Predviđeno je da parastos počne u 10.30 časova, dok je za 11.00 časova planirano polaganje cvijeća na Spomen-obilježju žrtvama veleizdajničkog procesa u banjalučkom groblju „Sveti Pantelija“. Za 11.15 zakazano je obraćanje zvaničnika i kratak umjetnički program koji evocira na ta vremena.

U novembra 1918. godine Srpska vojska oslobodila je najveći dio teritorije BiH, a 21. novembra je ušla i oslobodila Banjaluku, čime je simbolično označen kraj austrougarske okupacije BiH.

Srbija je u Prvom svjetskom ratu izgubila 1,2 miliona ljudi ili 28 odsto svog prijeratnog stanovništva i pretrpjela ogromnu materijalnu štetu.

U toku Prvog svjetskog rata Srbija je mobilisala 707 343 vojnika ili 40 odsto muškaraca, od kojih je poginulo 369 818 vojnika ili više od 50 odsto mobilisanih.

U proboju Solunskog fronta učestvovalo je 62 000 srpskih vojnika koji su za svega 45 dana prešli 600 kilometara pod neprekidnim borbama i širokim frontom izbili na Dunav, Savu i Drinu i oslobodili sve dijelove Kraljevine Srbije. Među srpskim vojnicima bilo je i 48 000 srpskih dobrovoljaca iz BiH, odnosno dijelova gdje su vijekovima živjeli Srbi.

Za to vrijeme austrougarske okupacione vlasti organizovale su u BiH veleizdajničke procese, vršile nezapamćen teror, mučenje, strijeljanje, vješanj i progon Srba u logore. U tim logorima stradalo je više od 100 000 ljudi, dok je samo u dobojski logor internirano više od 40 000 Srba.

Organizator obilježavanja ovog značajnog događaja je Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: