fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

GODIŠNjICA SMRTI GENERALA DRAGOLjUBA MIHAILOVIĆA

BEOGRAD, 16. JULA /SRNA/ – Sutra se navršava 68 godina od smrti komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljuba Draže Mihailovića, koga su nove jugoslovenske vlasti osudile na smrt i strijeljale u noći između 16. i 17. jula 1946. godine.

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/ostala_stratista/draza-mihailovic.jpg

General Mihailović bio je jedinstvena ličnost u istoriji bivše Jugoslavija i prvi vođa pokreta otpora u Evropi, čiju su glavu njemački nacisti ucijenili već 1941. godine, ali i jedini antifašista koji je osuđen za kolaboraciju sa fašistima.

Rođen je 1893. godine u Ivanjici. Rano je ostao bez roditelja, pa je Mihailovića i njegove dvije sestre odgajio očev brat, veterinarski major Kraljeve garde u Beogradu.

Studirao je na Vojnoj akademiji u Beogradu, odakle je, na trećoj godini, krenuo u Prvi balkanski rat 1912. godine.

U oktobru 1913. godine vraćen je sa svojim školskim drugovima u Beograd, gdje je na Vojnoj akademiji diplomirao kao četvrti u klasi i ubrzo potom otišao u Prvi svjetski rat.

Poslije Aprilskog rata u aprilu 1941. godine, Mihailović je odbio da prizna kapitulaciju jugoslovenske vojske i sklonio se na Ravnu goru,
gdje je osnovao pokret otpora protiv okupatora.

Međutim, već tokom 1941. godine on je većinu svojih aktivnosti usmjerio na uništenje partizana, pri čemu je bio prinuđen da sarađuje sa okupatorima i kvislinškim vlastima.

Agenti obavještajne službe novih komunističkih vlasti OZNA uhapsili su ga 13. marta 1946. godine u okolini Višegrada.

Suđenje generalu Mihailoviću održano je od 10. juna do 15. jula iste godine i na njemu je osuđen za veleizdaju i na smrtnu kaznu strijeljanjem, trajan gubitak političkih i građanskih prava, kao i oduzimanje cjelokupne imovine.

Strijeljan je na nepoznatom mjestu u noći između 16. i 17. jula 1946. godine, a do danas je ostalo nepoznato gdje je sahranjen.

Trenutno se pred Višim sudom u Beogradu vodi postupak za rehabilitaciju generala Mihailovića.

Mihailović je jedan od najodlikovanijih oficira u istoriji moderne srpske države, a posljednje odlikovanje mu je dodijelio posthumno američki
predsjednik Hari Truman marta 1948. godine za spasavanje američkih avijatičara oborenih nad Jugoslavijom i doprinos pobjedi saveznika u Drugom sjvetskom ratu.

Generalu Mihailoviću sutra će biti služen parastos u Sremskim Karlovcima, u Sabornom hramu svetog oca Nikolaja, sa početkom u 18.00 časova.

Parastos Mihailoviću služi se već 26 godina uz blagoslov episkopa sremskog u Sremskim Karlovcima i u organizaciji Ravnogorskog pokreta.

Takođe sutra u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci, sa početkom u 11č, će biti služen parastos Dragoljubu Draži Mihailoviću, komandantu Jugoslovenske vojske u Otadžbini.

Izvor:https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Vezane vijesti:

„Fireru bili mrski i Draža i Tito“

Draža sahranjen iza Belog dvora?

„Bila sam Dražin kurir“

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: