Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Godišnjica smrti dr Jovana Raškovića

Datum objave: ponedeljak, 30 jula, 2012
Veličina slova: A- A+

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2012/dr_jovan_raskovic1.jpg

28. jula 2012. godine navršava se dvadeset godina od smrti dr Jovana Raškovića (Knin 5. jul 1929 – Beograd 28. jul 1992). Svojim djelom, dobrotom i plemenitošću ovaj čovijek zadužio je Srbe da ga pamte  i poštuju. Jovan Kesar o Raškoviću kaže: “Ćaća od Krajine. Za Srbe iz Krajine, akademik Jovan Rašković bio je njihov 
Ćaća. U Dalmaciji, Lici, na Baniji i Kordunu, deca tako zovu svoga oca. Ćaća je – kaže nam dr Sanda Rašković-Ivić, psihijatar, ćerka Jovanova – kao tata, samo nešto mekše i prisnije. Tu reč naša deca počinju da tepaju, takoreći u kolevci, još dok ćapću mleko na majčinoj dojci”  Redakcija naše stranice u znak sjećanja i istorijske istine prilaže dva videa.

U prvom pogledajte dokumentarni prilog o nastanku SDS, u čijem je osnivanju akademik Rašković imao ključnu ulogu. Posebno preporučujemo istorijski dio o genocidu nad Srbima u NDH i obraćanje Raškovića povodom toga…

Drugi video nastao je na parstosu  povodom pedesetogodišnjice stradanja livanjskih Srba.

Pedeset godina nakon što su Srbi Livanjskog polja, pobijeni od strane hrvatskih ustaša potomci žrtava su eshumirali njihove kosti i pohranili u novoizgrađenu kriptu.

Parastos livanjskim novomučenicima služio je njegova svetost Patrijarh srpski gospodin Pavle. Na komemorativnom skupu, potomcima i poštovaocima žrtava između ostalih su se obratili:

– Biljana Plavšić
– Matija Bećković, akademik SANU
– Dr Jovan Rašković, predsjednik SDS-a
– Stanko Cvijan, ministar za veze sa Srbima van Srbije
– Velibor Ostojić, srpski ministar u Vladi BiH

 

Obraćanje dr Jovana Raškovića

Veličina jednog naroda, izmeđuostalog, se određuje po prošlosti i ljudima koji su je obilježili dr Jovan Rašković je jedan od njih.

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top