fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Godišnjica dolaska srpske vojske na Krf i Vido

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2012/srpski-vojnik-po-dolasku-na-krf.jpg

Komemorativnim svečanostima 26. i 27. septembra na Krfu i ostrvu Vido obeležava se 96. godišnjica dolaska srpske vojske na ta grčka ostrva u znak sećanja na oko 250.000 stradalih civila i pripadnika srpske vojske.

Pored ceremonija odavanja državnih i vojnih počasti biće izvedeni i kraći umetnički programi u izvođenju najboljih đaka Šabačke, Pančevačke, Smederevske, Čačanske, Lazarevačke i gimnazije Vladičinog Hana, koji učestvuju u nagradnom studijskom putovanju koje za cilj ima obilazak srpskih vojnih memorijala u Republici Grčkoj.

Pomenu i komemorativnim svečanostima prisustvovaće i predstavnici više srpskih udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Srbija će biti predstavljena na niskom nivou, a srpsku delegaciju će predvoditi državni sekretar Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike Negovan Stanković, a u ceremoniji će učestvovati predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Delegaciji Srbije na ostrvima Krf i Vido pridružiće se i ambasador Srbije u Grčkoj Dragan Županjevac i generalni konzul Srbije u Solunu sa saradnicima.

Posle neuspelog pokušaja da se srpska vojska povlači dolinom Vardara, a zbog prodora bugarske armije i presecanja komunikacija, kao i izostanka planiranog prodora saveznika iz Soluna u susret srpskoj vojsci, Vrhovna komanda je 24. novembra 1915. odlučila da se trupe povuku preko Crne Gore i Albanije na Jadransko primorje.

Posle više od mesec dana teških marševa po najtežem vremenu i bespuću, srpska vojska se prikupila kod Skadra, Drača i Valone odakle se povukla na Krf na kojem se do aprila našlo 151.828 vojnika, u Bizerti oko 13.000 vojnika, a na Korzici i u Francuskoj njih oko 5.000.

 

Izvor: SRBEL.NET

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: