Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Godišnjica dolaska srpske vojske na Krf i Vido

Datum objave: sreda, 26 septembra, 2012
Veličina slova: A- A+

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2012/srpski-vojnik-po-dolasku-na-krf.jpg

Komemorativnim svečanostima 26. i 27. septembra na Krfu i ostrvu Vido obeležava se 96. godišnjica dolaska srpske vojske na ta grčka ostrva u znak sećanja na oko 250.000 stradalih civila i pripadnika srpske vojske.

Pored ceremonija odavanja državnih i vojnih počasti biće izvedeni i kraći umetnički programi u izvođenju najboljih đaka Šabačke, Pančevačke, Smederevske, Čačanske, Lazarevačke i gimnazije Vladičinog Hana, koji učestvuju u nagradnom studijskom putovanju koje za cilj ima obilazak srpskih vojnih memorijala u Republici Grčkoj.

Pomenu i komemorativnim svečanostima prisustvovaće i predstavnici više srpskih udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Srbija će biti predstavljena na niskom nivou, a srpsku delegaciju će predvoditi državni sekretar Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike Negovan Stanković, a u ceremoniji će učestvovati predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Delegaciji Srbije na ostrvima Krf i Vido pridružiće se i ambasador Srbije u Grčkoj Dragan Županjevac i generalni konzul Srbije u Solunu sa saradnicima.

Posle neuspelog pokušaja da se srpska vojska povlači dolinom Vardara, a zbog prodora bugarske armije i presecanja komunikacija, kao i izostanka planiranog prodora saveznika iz Soluna u susret srpskoj vojsci, Vrhovna komanda je 24. novembra 1915. odlučila da se trupe povuku preko Crne Gore i Albanije na Jadransko primorje.

Posle više od mesec dana teških marševa po najtežem vremenu i bespuću, srpska vojska se prikupila kod Skadra, Drača i Valone odakle se povukla na Krf na kojem se do aprila našlo 151.828 vojnika, u Bizerti oko 13.000 vojnika, a na Korzici i u Francuskoj njih oko 5.000.

 

Izvor: SRBEL.NET
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top