Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Gnusan pokolj u Bjelovcu kod Bratunca ne blijedi ni nakon 26 godina

Ni nakon 26 godina, pokolj nad Srpskim življem u Bjelovcu, kraj Bratunca u ranu zoru kobnog 14. decembra 1992 godine,  pod komandom komadanta  28. divizije muslimanske Armije BiH,  Naserom  Orićem, ne smije i nikada neće biti zaboravljen.

Bjelovac, parastos Foto: RTRS

Da je baš na ovom području počinjeno strašno i surovo nedjelo, svjedoči podatak da su to izvršile „komšije“, odnosno bošnjačke snage iz Srebrenice, a u opvom selu ubijeno je  68 osoba, iz jednog jedinog razloga –  zato što su bili Srbi.

Na području Bjelovca zajedno sa okolnim selima Sikirić i Loznička Rijeka, muslimanske snage su ubile 109 Srba, i tom prilikom spalile 350 srpskih kuća i drugih objekata.

Da ni na tome nisu stali, najbolje prikazuje i pokretna imovina, stoka, hrana i ljetina koja je pokradena i uništena.

Selo je nekoliko narednih mjeseci ostalo pod kontrolom Armije R BiH iz Srebrenice, i potpuno pusto od lokalnog stanovništva. Napad na susjedna sela Sikirić i Loznička Rijeka se desio u isto vrijeme u organizovanoj akciji muslimanskih snaga iz Srebrenice.

Tim povodom, redakcija našeg portala prisjeća se strašnog pokolja, koji moramo obilježavati i koji ne smije nikada biti zaboravljen.

Izvor: Jadovno 1941

Vezane vijesti:

U selu Bjelovac obilježena 25 godišnjica od zločina nad 109 Srba

Bratunac- Sjećanje na 109 ubijenih Srba iz Bjelovca i susjednih sela

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: