Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Gligorići ubijeni od ustaša

Datum objave: sreda, 29 maja, 2019
Objavljeno u Moje Jadovno
Veličina slova: A- A+
Lobanje Srba ubijenih od ustaša u mjestu Podmilačje blizu Jajca - Lobanje Srba ubijenih od ustaša u mjestu Podmilačje blizu Jajca
Lobanje Srba ubijenih od ustaša u
mjestu Podmilačje blizu Jajca

Djeda Ljupka (41 godina) su ustaše odvele od kuće sredinom ljeta 1941. godine. Kuća u kojoj je njegova žena uz pomoć najstarije kćerke Dragice (zaručene za popa Vujića) vodila kafanu, se nalazila u mjestu Jezeru, pored pravoslavne crkve posvećene Cvetom Velikomučeniku Caru Lazaru.

U kući je pored Ljupkove čeljadi živjela i njegova stara majka Mara. Nakon odvođenja, Ljupko je prvo bio zatvoren u židovskom hramu (templu) u Jajcu. Odatle je premješten u pravoslavnu crkvu u Jajcu gdje je sa preko 160 Srba bio zatvoren oko 20 dana.

U sudskom spisu nalazimo podatke da je Ljupko „umro” 18.09.1941.g. u Podmilačju.

Kao mjesto njegove pogibije Podmilačje je navedeno i u izjavi partizanskog kurira Stanka Gligorića, u kojoj stoji da je u Podmilačju ubijen i Ljupkov zet Ljubo Savanović.      Iz bilješki fratra franjevačkog samostana u Jajcu Josipa-Joze Markušića, u zborniku sjećanja, saznajemo da je pokolj Srba u Podmilačju izvršen u nedjelju uveče 7. septembra 1941.g. uoči katoličke Male Gospojine, u tzv. Dramčevim rasadnicima, ispod željeznog mosta na desnoj obali Vrbasa, blizu Jajca. Tijela zaklanih bačena su u iskopanu jamu. Mjesto zločina nikad nije obilježeno.

Poslije završetka rata, u septembru ili oktobru 1945. godine, izvršeno je otvaranje grobnice u Podmilačju odakle su kosti prenesene u raku ispod hotela Turist u Jajcu, gdje je sveštenik obavio pomen. Dan ranije su kosti bile u pravoslavnoj crkvi u Jajcu u kojoj je izvršen parastos.

Grobnica je bila duga oko tridesetak metara, samo oivičena i bez spomenika.

Premještanje kostiju žrtava ovog ustaškog zločina u tvrđavu u Jajcu je obavljeno 1947. godine, da bi tek 1954. godine partizansko groblje u Jajcu postalo vječno počivalište njihovih zemnih ostataka. U ovom groblju na bezimenoj nadgrobnoj ploči, veličine metar sa pola metra, piše: „Njemački fašisti  (op.aut.-neistina ) i domaći izdajnici (op.aut.-ustaše) na najsvirepiji način ubiše 167 nevinih ljudi, žena i djece (op.aut.- Srba) kod mosta u Podmilačju.“

Ljupkovo ime je upisano na partizanskom  groblju u Jezeru.

Ljupkova majka Mara (105 godina), skoro slijepa starica, zaklana je početkom septembra u kući Gligorića u Jezeru, koja je zatim zapaljena, naveo je u izjavi Stanko Gligorić. Stankov sin Ostoja pretpostavlja da je njeno tijelo ostalo pod ruševinama kuće i da su kosti odatle poslije rata prenesene na partizansko groblje u Jezeru, gdje je upisano Marino ime.

Za Ljupkovu  ženu Maru (35 godina), kćerku Dragicu (17 godina) i sestru Gospavu (36 godina, udatu Savanović) krojačicu, nalazimo podatke u sudskim spisima, da su „umrle“ 14.09.1941.g. u Šipovu.

U svojoj izjavi Stanko Gligorić je naveo da su Mara, Dragica i Gospava strijeljane kod željezničkog mosta niže Šipova.

Iz zbornika sjećanja otkrivamo da se već 10.septembra 1941. godine u „vrbaku Šipovačkih bara, blizu željezničkog mosta, na lijevoj obali rijeke Plive, nalazila velika grobnica, odnosno svježe iskopana zemlja u koju su ustaše (ostavivši na vrbi ceduljicu o broju pobijenih!) potrpale 530 zaklanih i strijeljanih Srba“.

Na mjestu zločina je poslije rata podignuto skromno bezimeno obilježje od kamena sa pločom na kojoj je bio upisan broj pobijenih. Tokom vremena ovaj spomenik je skoro potonuo u živo blato, zarastao u šašu i postao nepristupačan, da bi danas bio zatrpan zemljom za proširenje parkinga obližnje benzinske pumpe.

Kosti pobijenih ekshumirane su sa mjesta zločina u partizansko groblje Šipovo, gdje iznad grobnice veličine četiri sa dva metra na ploči spomenika, koji je u ruševnom stanju piše: „Ovdje je sahranjeno 525 žrtava fašističkog terora koji su nevino stradali u toku NOB. U znak sjećanja ovu spomen ploču podiže Zemljoradnička zadruga Pljeva 27.07.1954. godine“.

Imena Mare, Dragice i Gospove upisana su na partizanskom groblju u Jezeru.

Strijeljanje na Šipovačkim barama preživjele su Ljupkova ćerka Vukica (12 godina) i još jedna djevojčica (kumica Gligorića iz Jezera).

Vukica je sačekala odlazak ustaša u kukuruzima, gdje ju je gurnula njena tetka Gospava prije nego što će skočiti u Plivu i biti ubijena. Djevojčicama je pri spašavanju pomogao neki musliman, tako što im je dao dimijice da se usput preobuku.

Jajačka porodica Šobot (Đuran i Ana, Srbin i Hrvatica), koja je uzela na izdržavanje dvoje najmlađe Ljupkove siročadi, Koviljku (10 godina) i Vlajka (8 godina), vrlo brzo je odustala od vođenja brige o djeci i predala ih je u kloster franjevačkog samostana u Jajcu. Odatle su željezničkim transportom upućena u Banjaluku, gdje su možda kratko boravili u nekoj školi, odakle su odvezeni u Staru Gradišku. Sa stanice u Jajcu ispratile su ih sestra Vukica i Zorica, kćerka Hrvata Mirka Filipovića, kod  kojeg je Vukica bila prihvaćena. Koviljka i Vlajko su usmrćeni krajem 1941.godine u logoru Stara Gradiška-Jasenovac. Njihova grobna mjesta su nepoznata, a imena su im upisana na  partizanskom groblju u  Jezeru.

Pored osmoro ovdje navedenih Gligorića, još desetoro njih je nevino pobijenih od ustaša u mjestu Jezero i okolini. Ukupne žrtve Gligorića su veće od ovog broja za broj boraca Gligorića poginulih u ratu.

Želim ukazati i na porijeklo fotografije ekshumacije ustaških žrtava 1945.g., objavljene na str.667 prvog toma knjige dr.Đure Zatezala „Jadovno-kompleks ustaških logora“. Ova fotografija se može naći i u zborniku sjećanja „Jajačko područje u oslobodilačkom ratu i revoluciji 1941-1945 ( str.209 ).

Lobanje Srba ubijenih od ustaša u mjestu Podmilačje blizu Jajca - Lobanje Srba ubijenih od ustaša u mjestu Podmilačje blizu Jajca
Lobanje Srba ubijenih od ustaša u mjestu Podmilačje blizu Jajca – Lobanje Srba ubijenih od ustaša u mjestu Podmilačje blizu Jajca

Na fotografiji su u prvom planu lobanje Srba ubijenih od ustaša u mjestu Podmilačje blizu Jajca, a u pozadini stoje omladinci iz Jajca koji su obavili ekshumaciju kostiju 1945.g.

Dragan J. Pejanović

Banja Luka

 

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top