Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Glavaš ostaje nedodirljiv-čuva ga poslanički imunitet

Branimir Glavaš, koji je godinama optuživan za teške zločine nad Srbima iz Osijeka počinjene tokom devedesetih godina prošlog vijeka, neće se pojaviti pred sudom 6. jula, jer mu nije ukinut poslanički imunitet.

Branimir Glavaš (Agencije)
Branimir Glavaš (Agencije)

Ponovljeno suđenje Glavašu za ratni zločin nad Srbima u slučajevima “Garaža” i “Selotejp”, zbog toga, neće početi uskoro.

Datum suđenja određen je na pripremnom ročištu u aprilu, ali je saborska Mandatno-imunitetska komisija pozitivno odgovorila na Glavašev zahtjev da se vrati u poslaničke klupe.

Sudija Tanja Pavelin Borzić, koja će voditi novo suđenje, nije prihvatila prijedlog odbrane da se slučaj vrati Optužnom vijeću, koje bi odlučilo o izmjenama optužnice, budući da odbrana tvrdi da je u ovom slučaju riječ o “krivičnim djelima počinjenim tokom ratnog sukoba, ali ne i o ratnom zločinu”.

Ona je, za sada, samo odgodila odluku o zahtjevu odbrane da se iz spisa izdvoje iskazi krunskog svjedoka Krunoslava Fehira, koji je ranije Glavaša označio kao nalogodavca zločina nad Srbima iz Osijeka.

Ista stvar je i sa optuženom Gordanom Getoš Magdić, koja je u jednom od iskaza teretila Glavaša, da bi kasnije tvrdila kako je njeno ispitivanje bilo -nezakonito.

Fehir, koji je za vrijeme zločina imao 16 godina, prvi je u medijima priznao da je u dvorištu osječkog Sekretarijata za narodnu odbranu pucao na jednu osobu, a kao nalogodavca je optužio Glavaša, koji je tada bio na čelu Sekretarijata.

Kada je na prvom suđenju na zagrebačkom Županijskom sudu 2008. godine iznosio svoju odbranu, Glavaš se u najvećoj mjeri usmjerio na pobijanje iskaza Magdićeve, ističući da su tvrdnje prema kojima je mučenja i likvidacije Srba iz Osijeka naređivao preko papirića “preglupa policijska izmišljotina”.

Prvu pravosnažnu presudu od osam godina zatvora, koju je Vrhovni sud izrekao Glavašu, a na osnovu koje je služio zatvorsku kaznu u BiH u Mostaru, gdje je prebjegao iz Hrvatske da bi izbjegao suđenje, Ustavni sud Hrvatske ukinuo je na početku 2015. godine.

Nakon što je u junu prošle godine ponovo razmatrao žalbe na prvostepenu presudu u kojima je odbrana tražila ukidanje presude, a tužilaštvo strožu kaznu, Vrhovni sud je zatražio novo suđenje za ratne zločine nad Srbima iz Osijeka, podsjećaju hrvatski mediji.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

U Zagrebu novo suđenje Branimiru Glavašu | Jadovno 1941.

Vrhovni sud u Zagrebu ukinuo presudu Glavašu | Jadovno 1941.

Jović – „Sveti Branimir Glavaš. Uskoro“. | Jadovno 1941.

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: