fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

GLAVAŠ IPAK NA SLOBODI

Branimir_Glavas_2-71ec7587Vrhovni sud Hrvatske odbacio je žalbu Županijskog tužilaštva u Zagrebu na odluku Županijskog suda u ovom gradu o puštanju Branimira Glavaša na slobodu, pa će on okončanje suđenja za ratne zločine nad Srbima u Osijeku dočekati na slobodi.

Sudsko vijeće Vrhovnog suda još 17. aprila je odbacilo žalbu tužilaštva na odluku Županijskog suda u Zagrebu o puštanju Glavaša na slobodu, prenijeli su hrvatski mediji.

Od tada je odluka bila, prema uobičajenoj proceduri, u službi evidencije Vrhovnog suda, koju je ipak prošla bez sjednice Krivičnog odjeljenja.

Vrhovni sud je Glavašu, nakon izlaska iz mostarskog zatvora gdje je služio kaznu zbog presude u slučajevima „Garaža“ i „Selotejp“, početkom marta odredio istražni zatvor zaključivši da je, prema Zakonu o krivičnom postupku, takva mjera obavezna za sve okrivljene kojima je izrečena kazna veća od pet godina.

U međuvremenu tu je odluku djelimično ukinuo Ustavni sud, navodeći da Vrhovni sud mora navesti krajnji rok do kojeg Glavaš može biti lišen slobode.

Potom je Vrhovni sud odredio da istražni zatvor može trajati najduže do 5. maja naredne iduće godine, ali je Glavaševa odbrana istog dana ponovo zatražila njegovo puštanje na slobodu.

Sada se čeka pravosnažna odluka u slučajevima „Garaža“ i „Selotejp“, čiju je pravosnažnu presudu, na osnovu koje je Glavaš služio kaznu u Mostaru, ukinuo Ustavni sud.

Glavaš je za slučaj „Selotejp“ (ubistva i bacanje civila u rijeku) dobio osam godina, dok je za slučaj „garaža“ (zatvaranja i mučenja Srba) osuđen na pet godina, odnosno na jedinstvenu kaznu od deset godina zatvora.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

Zagreb: Glavaš se vraća u zatvor – Jadovno 1941.

Glavaš ostaje na slobodi – Jadovno 1941.

GLAVAŠU ODREĐEN PRITVOR DO MAJA 2016. GODINE …

GLAVAŠ USKORO NA RADNOM MJESTU!? – Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: