fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Glamoč: Sjećanje na srpske borce i civile (VIDEO)

U napadu hrvatskih vojnih i paravojnih formacija na Glamoč i Grahovo u jesen 1995. godine stradalo je više stotina vojnika i civila, a samo iz masovne grobnice Kamen kod Glamoča, godinu dana kasnije, ekshumirano je 108 srpskih vojnika i civila. Povodom 21. godišnjice ekshumasije kod spomen ploče žrtvama, služen je parastos.

Parastos u Glamoču Foto: RTRS
Parastos u Glamoču Foto: RTRS

Bol i tuga za najmilijima ne jenjavaju ni nakon više od dvije decenije, svjedoči Milena Mutić iz Prijedora koja je na gamočkom ratištu izgubila sina. Njegovo tijelo pronađeno je i ekshumirano tek 1996. godine u grobnici Kamen, zajedno sa još 107 srpskih boraca i civila. Uspomenu na sina, Milena od tada čuva obilascima ovog tužnog mjesta.

– Ostavila sam u Prijedoru sina invalida i bolesnog muž, ali moram doći ovdje, živa ili mrtva – kaže Milena.

Zločin nad srpskim vojnicima i civilima u Glamoču počinili su pripadnici Sedme gradijske brigade hrvatske vojske, pod komandom Ivana Koradea. U akciji koja je predstavljala uvod u zloglasnu „Oluju“ stradali su Srbi sa svih strana, a mnoge masovne grobnice i dalje nisu otkrivene.

Potpredsjednik Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Veljko Lazić rekao je da na području Glamoča još ima masovnih grobnica koje nisu istražene i nije izvršena ekshumacija.

– Nadamo se da će jednog dana i to biti. Još imamo 1.060 tijela srpskih civila i oko 600 tijela srpskih boraca, koje tražimo u Republici Srpskoj – kaže Lazić.

Masovna grobnica Kamen, kao i još mnoge neotkrivene grobnice, nijemo svjedoče o stradanju strpskog stanovništva sa ovih prostora u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu. Za te zločine, do danas, niko nije odgovarao.

Sud i Tužilaštvo BiH do sada su uradili vrlo malo na otkrivanju istine o srpskim stradanjima, kažu u boračkim organizacijama.

– Nema procesuiranja odgovornih ni tamo gdje je ubijanje direktno snimano kamerama. Postoje svi relevantni dokazi, međutim, ne postoji namjera – kaže načelnik opštine Glamoč Radovan Marković.

Od 108 tijela ekshumiranih iz masovne grobnice Kamen, identifikovana su 103. Među njima i tijela potpukovnika Vojske Republike Srpske, Radoslava Lakića i njegovih vojnika koji su ubijeni nakon zarobljavanja, a poznato je da su ovaj zločin izvršili pripadnici Sedme gradijske brigade hrvatske vojske.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

Vezane vijesti:

Sjećanje na stradanje i ekshumaciju 108 Srba iz masovne …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: