Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Genije koga je krasila skromnost

Datum objave: sreda, 1 oktobra, 2014
Objavljeno u Prvi svjetski rat
Veličina slova: A- A+

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/prvi_svjetski_rat/160-godina-od-rodjenja-Miha.jpg

Održana svečana akademija povodom 160. godišnjice rođenja Pupina. Patrijarh Irinej: Nauka ga je učinila boljim vernikom koji je voleo svoj narod

SVEČANA akademija povodom 160. godišnjice rođenja Mihajla Idvorskog Pupina, genija na čijim se otkrićima temelji današnji informatički svet, održana je u velikoj sali Rektorata Beogradskog univerziteta.

– U istoj ovoj sali govorili su i Mihajlo Pupin i Nikola Tesla, ljudi koji su početkom 20. veka pokrenuli tehnološku revoluciju, koja i danas traje, podsetio je predsednik Organizacionog odbora za proslavu Pupinove godišnjice, prof. dr Branko Kovačević, dekan Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.

Uvodnu besedu o Pupinu izgovorio je Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Irinej, koji je podsetio na Pupinove reči da njegova pravoslavna vera nikad nije bila u sukobu s naukom, već ga je nauka učinila boljim vernikom. On je podsetio na Pupinovu odanost svom narodu i svetosavlju.

– Sam Pupin je u svojoj autobiografiji naglasio da su priče njegove majke Olimpijade o njenom omiljenom svecu Svetom Savi presudno uticale na njegovu ljubav prema znanju i nauci. Zahvaljujući takvom vaspitanju, on se nije uobrazio ni u vreme najvećih dostignuća u nauci, već je ostao skroman i čovekoljubiv – naglasio je patrijarh srpski Irinej.

Prof. dr Kovačević je u istom duhu podsetio da Pupin nije bio samo velikan egzaktnih prirodnih nauka koje je utemeljio u nastavu elektrotehnike u Americi, a time i u celom svetu.

– Samo četiri godine pošto je u Njujorku osnovao prvu katedru elektrotehnike, Pupin je pomogao da se na beogradskoj Velikoj školi osnuje ista takva katedra i da tako nastane Beogradski univerzitet iz koga su nastali svi ostali univerziteti u ovom regionu. Njegova knjiga „Sa pašnjaka do naučenjaka“ sadrži principe koji su i danas aktuelni i kojima bi trebalo da učimo našu decu – naglasio je profesor Kovačević.

Glavni pokrovitelj svih manifestacija posvećenih Pupinu u ovoj godini, predsednik Tomislav Nikolić, iz zdravstvenih razloga, nije mogao da prisustvuje svečanoj akademiji, ali je pozdravio skup preko svoje izaslanice dr Jasmine Mitrović Marić. Ona je prenela njegovu poruku da Srbija treba da bude ponosna na svoje vizionare koji su promenili svet.

Skupu se obratio i rektor Beogradskog univerziteta dr Vladimir Bumbaširević.

FILM I IZLOŽBA

VIŠE od 200 malo poznatih fotografija, dokumenata i pisama o Pupinovom životu od Idvora do Njujorka prikazano je na izložbi u holu Rektorata Beogradskog univerziteta. U okviru svečane akademije prikazan je i dokumentarni film „Srbin koji je povezao svet“ o geniju iz Idvora. Izložba će biti otvorena do 8. oktobra, kada se seli na Kolumbija univerzitet u Njujorku koji će, takođe, obeležiti Pupinovu godišnjicu.

 

Izvor: Večernje Novosti

Vezane vijesti:

200 godina u Americi 

Pupin počasni starešina srpske sokolske župe u Americi
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top