fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Геније кога је красила скромност

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/prvi_svjetski_rat/160-godina-od-rodjenja-Miha.jpg

Одржана свечана академиjа поводом 160. годишњице рођења Пупина. Патриjарх Иринеj: Наука га jе учинила бољим верником коjи jе волео своj народ

СВЕЧАНА академиjа поводом 160. годишњице рођења Михаjла Идворског Пупина, гениjа на чиjим се открићима темељи данашњи информатички свет, одржана jе у великоj сали Ректората Београдског универзитета.

– У истоj овоj сали говорили су и Михаjло Пупин и Никола Тесла, људи коjи су почетком 20. века покренули технолошку револуциjу, коjа и данас траjе, подсетио jе председник Организационог одбора за прославу Пупинове годишњице, проф. др Бранко Ковачевић, декан Електротехничког факултета у Београду.

Уводну беседу о Пупину изговорио jе Његова светост патриjарх српски господин Иринеj, коjи jе подсетио на Пупинове речи да његова православна вера никад ниjе била у сукобу с науком, већ га jе наука учинила бољим верником. Он jе подсетио на Пупинову оданост свом народу и светосављу.

– Сам Пупин jе у своjоj аутобиографиjи нагласио да су приче његове маjке Олимпиjаде о њеном омиљеном свецу Светом Сави пресудно утицале на његову љубав према знању и науци. Захваљуjући таквом васпитању, он се ниjе уобразио ни у време наjвећих достигнућа у науци, већ jе остао скроман и човекољубив – нагласио jе патриjарх српски Иринеj.

Проф. др Ковачевић jе у истом духу подсетио да Пупин ниjе био само великан егзактних природних наука коjе jе утемељио у наставу електротехнике у Америци, а тиме и у целом свету.

– Само четири године пошто jе у Њуjорку основао прву катедру електротехнике, Пупин jе помогао да се на београдскоj Великоj школи оснуjе иста таква катедра и да тако настане Београдски универзитет из кога су настали сви остали универзитети у овом региону. Његова књига „Са пашњака до научењака“ садржи принципе коjи су и данас актуелни и коjима би требало да учимо нашу децу – нагласио jе професор Ковачевић.

Главни покровитељ свих манифестациjа посвећених Пупину у овоj години, председник Томислав Николић, из здравствених разлога, ниjе могао да присуствуjе свечаноj академиjи, али jе поздравио скуп преко своjе изасланице др Јасмине Митровић Марић. Она jе пренела његову поруку да Србиjа треба да буде поносна на своjе визионаре коjи су променили свет.

Скупу се обратио и ректор Београдског универзитета др Владимир Бумбаширевић.

ФИЛМ И ИЗЛОЖБА

ВИШЕ од 200 мало познатих фотографиjа, докумената и писама о Пупиновом животу од Идвора до Њуjорка приказано jе на изложби у холу Ректората Београдског универзитета. У оквиру свечане академиjе приказан jе и документарни филм „Србин коjи jе повезао свет“ о гениjу из Идвора. Изложба ће бити отворена до 8. октобра, када се сели на Колумбиjа универзитет у Њуjорку коjи ће, такође, обележити Пупинову годишњицу.

 

Извор: Вечерње Новости

Везане виjести:

200 година у Америци 

Пупин почасни старешина српске соколске жупе у Америци

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: