Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

General optužio tribunal za pristrasnost

Datum objave: petak, 24 februara, 2012
Objavljeno u Ostalo
Veličina slova: A- A+

Ratko-Mladic.jpg

Nekadašnji komandant Vojske Republike Srpske, general Ratko Mladić, optužio je danas Haški tribunal da je “sud NATO-a koji sudi njemu i njegovom narodu”.

“Vi nemate pravo da sudite, zato što ste pristrasni i zato što je NATO tukao moju zemlju, kao što sada tuče Aziju i Afriku”, rekao je Mladić na statusnoj konferenciji.

Predsjedavajućeg sudiju, Holanđanina Alfonsa Orija, Mladić je obavijestio da je tražio da mu supruga donese ratnu uniformu – košulju, pantalone, šapku i bluzu. “U ovoj odjeći sam bio u ratu, poslije rata i u izbjeglištvu. Ovdje sam donio kapu koju su mi ovi satrapi uzeli, ali ja se na njih ne ljutim”, rekao je Mladić.

On je u sudnici pokazao nekoliko privatnih fotografija, objasnivši da je na jednoj njegova pokojna kćerka Ana kada je bila mala, snimljena u Makedoniji, na Popovoj Šapki, gde ju je učio da skija, a zatim fotografiju svog sina Darka snimljenu 1978. godine takođe na skijanju. Na ostalim fotografijama su supruga generala Mladića i njegova svastika koja je preminula, njena kćerka i njegov sin Darko Mladić.

General Mladić pokazao je i fotografiju svog pokojnog brata i majke kojima, rekao je, nije mogao da ode na grobove. Konačno, on je pokazao svoju fotografiju iz rata i jednu od zvaničnih fotografija tribunala sa jednog od njegovih pojavljivanja pred sudom.

Sudija Ori je prokomentarisao da “shvata Mladićeva osjećanja i bez fotografija” i pitao šta bi optuženi želio da sudsko vijeće uradi. Govoreći o Mladićevom osporavanju pravičnosti suđenja, Ori je rekao da “nije trenutak za političke govore”.

“Nemojte misliti da pravim cirkus. Pred kraj sam kakvo mi je zdravlje, ali meni nije bitan Ratko Mladić, bitno mi je kakav trag ostavljam. Ostavite moj narod na miru”, rekao je Mladić.

On je ponovio da i dalje traži da se u tim njegove odbrane uključi ruski advokat Aleksandar Mezjajev, optuživši tribunal da to ne želi da prihvati “zato što je Mezjajev Rus”. U timu odbrane Mladić je želio i Jelenu Guskovu za koju je rekao da je “napisala knjige koje se njemu sviđaju”. “Ne date mi ni rusku kapu koja je ovde da stavim na glavu”, rekao je Mladić i ponovio da mu kapa treba iz medicinskih razloga.

Sudija Ori prekinuo je Mladićev monolog, poručujući da njegov glavni branilac Branko Lukić zna pravni lijek u vezi sa imenovanjem tima odbrane. U vezi sa primjedbama na temperaturu u sudnici, sudija Ori je saopštio da je “na zahtjev vijeća osoblje pregledalo sistem hlađenja”.

Naredna statusna konferencija najavljena je za 29. mart, a početak suđenja zakazan je za 14. maj.

Tužilaštvo je obavijestilo Vijeće da će pozvati 410 svjedoka a da očekuje da će se njih 158 pojaviti u sudnici. Tužilaštvo namjerava da predstavi 27 906 dokaznih predmeta i procjenjuje da će iskoristiti otprilike 200 sati pretresa da izvede svoje dokaze.

General Ratko Mladić optužen je za genocid i druge zločine počinjene nad nesrpskim civilima u BiH od maja 1992. do kraja 1995. godine. Mladić je uhapšen 26. maja 2011. godine u Srbiji i u nadležnost Međunarodnog suda predat je 31. maja.

Izvor: srna

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top