Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

General Mladić nije pušten na liječenje, odluka tajna

Datum objave: subota, 14 aprila, 2018
Objavljeno u Ostalo
Veličina slova: A- A+

Mehanizam za međunarodne krivične sudove u Hagu odbio je da pusti generala Ratka Mladića na privremenu slobodu radi liječenja u Srbiji, a sadržaj odluke označen je kao tajna, rekao je generalov sin Darko Mladić.

Ratko Mladić (Foto: screenshot)
Ratko Mladić (Foto: screenshot)

On je ocijenio da je to Hag učinio da bi sakrili od javnosti kako krše generalova prava na liječenje i život, kao i da se ne bi vidjelo da su odbili da ga puste na liječenje bez ikakvog osnova.

“Proglasili su je tajnom da mi sad ne bismo mogli da je komentarišemo, jer ako bilo šta o sadržaju odluke kažemo, snosićemo posledice”, rekao je Darko Mladić za beogradske “Večernje novosti”.

On je istakao da nema nijednog razloga da ta odluka bude tajna, osim ako se nešto krije, i podsjetio da je, kada su odbili da ga puste na liječenje u Rusiju, ta odluka javno objavljena.

Darko Mladić kaže da je nejasno kako su mogli da odbiju zahtjev odbrane, jer se “iz svih podnesaka predatih sudu jasno vidi da su doktori i službenici sekretarijata lagali o skoro svemu u vezi sa zdravljem generala Mladića”.

On navodi da se iz svih dokumenata koje je podnijela odbrana jasno vidi da ljekari u Holandiji nisu generalu Mladiću pružili dobro liječenje.

Darko Mladić najavio je da će odbrana tražiti da sudsko vijeće preispita tu odluku i da objelodani na šta su se pozivali kada su je donijeli.

“Plašim se da je ovo način da ga likvidiraju. Pre nekoliko dana produžili su Jovici Stanišiću do kraja avgusta privremenu slobodu radi lečenja u Beogradu. Zašto za Ratka ne važe ista pravila? On je mnogo lošijeg zdravlja od Stanišića”, pita Darko Mladić.

Mladićev sin podsjeća da su “sve druge puštali na liječenje, a Ramuša Haradinaja čak i da se bavi politikom”.

U priloženoj dokumentaciji sudu, odbrana je dokazala da je doktor Paulus Falke priznao da šest godina Mladiću nije uradio osnovne preglede srca, a da je neke uradio tek poslije pregleda srpskog doktora Velibora Ristića.

Darko Mladić kaže da su priloženi i dokazi da je Falke “muljao sa dokumentacijom”, pa neke analize lažno prikazivao kao da ih je radio nekoliko mjeseci ranije.

Dostavljen je i Falkeov izvještaj u kojem je priznao da je generalovo stanje loše, da ima značajna ograničenja, što, kako ističe Darko Mladić, znači da ne može da bježi, a predati su i dokazi da su ljekari u pritvoru govorili neistine o učestalosti visokog pritiska kod generala Mladića i da su skrivali da se žali na bol u grudima.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Ratko Mladić: Dok je rat, vojnik mora braniti svoj rov, jer je …

Sve tajne Ratka Mladića: Nikada nije kročio nogom u kasarnu u …

Hag krio moždane udare generala Ratka Mladića | Jadovno 1941.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top