fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Генерал испраћен без војних почасти

Бивши командант воjске РС Миле Мркшић сахрањен на Лешћу. На спроводу ниjе било ни марша ни српске заставе на ковчегу

Сахрана генерала Мркшића

БИВШИ командант Воjске Републике Српске генерал-маjор Миле Мркшић сахрањен jе на београдском гробљу Лешће. Српски генерал умро jе током одслужења казне Међународног суда за ратне злочине, у Лисабону, пре 13 дана, а сахрањен у своjоj домовини – без државних почасти, без воjничког марша и српске заставе на ковчегу.

Последњи поздрав и почаст генералу Мркшићу одали су чланови наjуже породице, супруга Ђурђа, ћерке Светлана, Јелена и Мариjа, брат Гоjко, као и многоброjна родбина, приjатељи и колеге.

Осим дугогодишњег саборца и колеге из Гарде и Корпуса специjалних jединица, Миодрага Панића, коjи jе одржао говор, на Лешћу били су и многоброjни пензионисани генерали Воjске Југославиjе, Српске воjске Краjине, Воjске Републике Српске, као и бивши начелници Генералштаба Воjске Југославиjе Бранко Крга и Драгољуб Оjданић.

Сахрану jе организовала Мркшићева породица, уз помоћ пензионисаних колега преминулог генерала. А, како кажу, унапред се знало да за хашке оптуженике нема државних почасти и нико из државног врха ниjе ни очекиван.

– Генерал Миле Мркшић веровао jе да ће након одслужења двотрећинске издржане казне бити ослобођен – рекао jе генерал Панић. – Нажалост, са тим уверењем преминуо jе само месец дана пре очекиване слободе. А преминуо jе jер jе држава Србиjа, коjа га jе послала у Хаг, заборавила на њега. Исто тако заборавио га jе и Хашки трибунал. Као да су желели да умре да се не би оглашавао по питању неjасноћа око дешавања у Вуковару, у Хагу и затвору у Лисабону. Те неjасноће ће кад-тад бити разjашњене.

Миле Мркшић

Миле Мркшић

Делове текста, коjе jе генерала Мркшић написао 1995, на Лешћу jе прочитао генерал Панић:

– Са гардиjском бригадом покушао сам да зауставим мрачне силе, упозораваjући тадашње Председништво СФР Југославиjе и тадашњи Генералштаб ЈНА, а пошто су се сви они нашлу у лажима и преварама, био jе изведен пуч унутар воjног врха – написао jе генерал Мркшић. – Ниjе приведен краjу и већ jе било касно. Вулкан jе прорадио, лавина се излила и више страдање и смрт ниjе било могуће спречити… Ако jе ратних злочина и било, треба их тражити изван структуре ЈНА.

ОПРОШТАЈ ОД РАТНОГ ДРУГА

ПРИЈАТЕЉИ и колеге, другови са Кордуна и из завичаjних удружења, ратни другови, у присуству породице, опростили су се од генерала Мркшића и на комеморациjи уjутру у просториjама СУБНОР.

– Имао jе планове када изађе, али га jе прерана смрт спречила – рекао jе генерал Миле Новаковић. – Видео jе шта се спрема и покушао да спречи, али било jе касно и гардиjска бригада била jе упућена у Вуковар. И нису српски тенкови кретали на Хрватску, већ jе гардиjска бригада ишла да помогне гладним и жедним воjницима.

 

Извор: НОВОСТИ

 

Везане виjести:

МИЛЕ МРКШИЋ ПРЕМИНУО У ЗАТВОРУ – Jadovno 1941.

НЕКО ДА ОДГОВАРА ЗА СМРТИ ХАШКИХ ЗАТВОРЕНИКА …

ПРЕМИНУО ГЕНЕРАЛ ЈОВО БЛАЖАНОВИЋ – Jadovno 1941.

УХАПШЕН 80-ГОДИШЊИ СРБИН МИЛЕ ДАКИЋ – Jadovno 1941.

УХАПШЕН СРБИН ЧЕДОМИР ВУКАДИН – Jadovno 1941.

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: