Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

General ispraćen bez vojnih počasti

Datum objave: subota, 29 avgusta, 2015
Veličina slova: A- A+

Bivši komandant vojske RS Mile Mrkšić sahranjen na Lešću. Na sprovodu nije bilo ni marša ni srpske zastave na kovčegu

Sahrana generala Mrkšića

BIVŠI komandant Vojske Republike Srpske general-major Mile Mrkšić sahranjen je na beogradskom groblju Lešće. Srpski general umro je tokom odsluženja kazne Međunarodnog suda za ratne zločine, u Lisabonu, pre 13 dana, a sahranjen u svojoj domovini – bez državnih počasti, bez vojničkog marša i srpske zastave na kovčegu.

Poslednji pozdrav i počast generalu Mrkšiću odali su članovi najuže porodice, supruga Đurđa, ćerke Svetlana, Jelena i Marija, brat Gojko, kao i mnogobrojna rodbina, prijatelji i kolege.

Osim dugogodišnjeg saborca i kolege iz Garde i Korpusa specijalnih jedinica, Miodraga Panića, koji je održao govor, na Lešću bili su i mnogobrojni penzionisani generali Vojske Jugoslavije, Srpske vojske Krajine, Vojske Republike Srpske, kao i bivši načelnici Generalštaba Vojske Jugoslavije Branko Krga i Dragoljub Ojdanić.

Sahranu je organizovala Mrkšićeva porodica, uz pomoć penzionisanih kolega preminulog generala. A, kako kažu, unapred se znalo da za haške optuženike nema državnih počasti i niko iz državnog vrha nije ni očekivan.

– General Mile Mrkšić verovao je da će nakon odsluženja dvotrećinske izdržane kazne biti oslobođen – rekao je general Panić. – Nažalost, sa tim uverenjem preminuo je samo mesec dana pre očekivane slobode. A preminuo je jer je država Srbija, koja ga je poslala u Hag, zaboravila na njega. Isto tako zaboravio ga je i Haški tribunal. Kao da su želeli da umre da se ne bi oglašavao po pitanju nejasnoća oko dešavanja u Vukovaru, u Hagu i zatvoru u Lisabonu. Te nejasnoće će kad-tad biti razjašnjene.

Mile Mrkšić

Mile Mrkšić

Delove teksta, koje je generala Mrkšić napisao 1995, na Lešću je pročitao general Panić:

– Sa gardijskom brigadom pokušao sam da zaustavim mračne sile, upozoravajući tadašnje Predsedništvo SFR Jugoslavije i tadašnji Generalštab JNA, a pošto su se svi oni našlu u lažima i prevarama, bio je izveden puč unutar vojnog vrha – napisao je general Mrkšić. – Nije priveden kraju i već je bilo kasno. Vulkan je proradio, lavina se izlila i više stradanje i smrt nije bilo moguće sprečiti… Ako je ratnih zločina i bilo, treba ih tražiti izvan strukture JNA.

OPROŠTAJ OD RATNOG DRUGA

PRIJATELjI i kolege, drugovi sa Korduna i iz zavičajnih udruženja, ratni drugovi, u prisustvu porodice, oprostili su se od generala Mrkšića i na komemoraciji ujutru u prostorijama SUBNOR.

– Imao je planove kada izađe, ali ga je prerana smrt sprečila – rekao je general Mile Novaković. – Video je šta se sprema i pokušao da spreči, ali bilo je kasno i gardijska brigada bila je upućena u Vukovar. I nisu srpski tenkovi kretali na Hrvatsku, već je gardijska brigada išla da pomogne gladnim i žednim vojnicima.

 

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

MILE MRKŠIĆ PREMINUO U ZATVORU – Jadovno 1941.

NEKO DA ODGOVARA ZA SMRTI HAŠKIH ZATVORENIKA …

PREMINUO GENERAL JOVO BLAŽANOVIĆ – Jadovno 1941.

UHAPŠEN 80-GODIŠNjI SRBIN MILE DAKIĆ – Jadovno 1941.

UHAPŠEN SRBIN ČEDOMIR VUKADIN – Jadovno 1941.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top