Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

General ispraćen bez vojnih počasti

Bivši komandant vojske RS Mile Mrkšić sahranjen na Lešću. Na sprovodu nije bilo ni marša ni srpske zastave na kovčegu

Sahrana generala Mrkšića

BIVŠI komandant Vojske Republike Srpske general-major Mile Mrkšić sahranjen je na beogradskom groblju Lešće. Srpski general umro je tokom odsluženja kazne Međunarodnog suda za ratne zločine, u Lisabonu, pre 13 dana, a sahranjen u svojoj domovini – bez državnih počasti, bez vojničkog marša i srpske zastave na kovčegu.

Poslednji pozdrav i počast generalu Mrkšiću odali su članovi najuže porodice, supruga Đurđa, ćerke Svetlana, Jelena i Marija, brat Gojko, kao i mnogobrojna rodbina, prijatelji i kolege.

Osim dugogodišnjeg saborca i kolege iz Garde i Korpusa specijalnih jedinica, Miodraga Panića, koji je održao govor, na Lešću bili su i mnogobrojni penzionisani generali Vojske Jugoslavije, Srpske vojske Krajine, Vojske Republike Srpske, kao i bivši načelnici Generalštaba Vojske Jugoslavije Branko Krga i Dragoljub Ojdanić.

Sahranu je organizovala Mrkšićeva porodica, uz pomoć penzionisanih kolega preminulog generala. A, kako kažu, unapred se znalo da za haške optuženike nema državnih počasti i niko iz državnog vrha nije ni očekivan.

– General Mile Mrkšić verovao je da će nakon odsluženja dvotrećinske izdržane kazne biti oslobođen – rekao je general Panić. – Nažalost, sa tim uverenjem preminuo je samo mesec dana pre očekivane slobode. A preminuo je jer je država Srbija, koja ga je poslala u Hag, zaboravila na njega. Isto tako zaboravio ga je i Haški tribunal. Kao da su želeli da umre da se ne bi oglašavao po pitanju nejasnoća oko dešavanja u Vukovaru, u Hagu i zatvoru u Lisabonu. Te nejasnoće će kad-tad biti razjašnjene.

Mile Mrkšić

Mile Mrkšić

Delove teksta, koje je generala Mrkšić napisao 1995, na Lešću je pročitao general Panić:

– Sa gardijskom brigadom pokušao sam da zaustavim mračne sile, upozoravajući tadašnje Predsedništvo SFR Jugoslavije i tadašnji Generalštab JNA, a pošto su se svi oni našlu u lažima i prevarama, bio je izveden puč unutar vojnog vrha – napisao je general Mrkšić. – Nije priveden kraju i već je bilo kasno. Vulkan je proradio, lavina se izlila i više stradanje i smrt nije bilo moguće sprečiti… Ako je ratnih zločina i bilo, treba ih tražiti izvan strukture JNA.

OPROŠTAJ OD RATNOG DRUGA

PRIJATELjI i kolege, drugovi sa Korduna i iz zavičajnih udruženja, ratni drugovi, u prisustvu porodice, oprostili su se od generala Mrkšića i na komemoraciji ujutru u prostorijama SUBNOR.

– Imao je planove kada izađe, ali ga je prerana smrt sprečila – rekao je general Mile Novaković. – Video je šta se sprema i pokušao da spreči, ali bilo je kasno i gardijska brigada bila je upućena u Vukovar. I nisu srpski tenkovi kretali na Hrvatsku, već je gardijska brigada išla da pomogne gladnim i žednim vojnicima.

 

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

MILE MRKŠIĆ PREMINUO U ZATVORU – Jadovno 1941.

NEKO DA ODGOVARA ZA SMRTI HAŠKIH ZATVORENIKA …

PREMINUO GENERAL JOVO BLAŽANOVIĆ – Jadovno 1941.

UHAPŠEN 80-GODIŠNjI SRBIN MILE DAKIĆ – Jadovno 1941.

UHAPŠEN SRBIN ČEDOMIR VUKADIN – Jadovno 1941.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: