Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

„Gazimestanski govori“ sa suprotne strane

Datum objave: sreda, 22 februara, 2012
Objavljeno u Ostalo
Veličina slova: A- A+

Franjo-Tudjman2.jpg

Franjo Tuđman: „NDH nije bila samo puka kvinsliška tvorevina i fašistički zločin, već i izraz povijesnih težnji hrvatskog naroda.“ (24. 02. 1990, Prvi opšti Sabor HDZ-a)

Milan Kučan: „Zahtevamo ISKLjUČIVO konferedativni status, a ako ga drugi ne prihvate moraćemo da tražimo mjesto u Evropi kao suveren narod sa svojom državom.“ (12. 07. 1990)

Alija Izetbegović: „Ukoliko se Hrvatska i Slovenija izdvoje, BiH neće ostati sa ostatkom Jugoslavije.“ (16. 09. 1990, Velika Kladuša)

Franjo Tuđman: „Ovakva Hrvatska država nema uvjete za život, ali Hrvatska čak sa granicama banovine ima.“ (1991)

Kiro Gligorov: „Makedonija ne prihvata nijedan oblik krnje federacije, niti može da se složi sa predlogom asimetrične federacije“ (25. 02. 1991)

Alija Izetvegović: „Zbog suverene BiH ja bih žrtvovao mir, a za taj mir u BiH ne bih žrtvovao njenu suverenost!“ (27. 02. 1991)

stjepan mesic1.jpgStipe Mesić: „Postojeća Jugoslavija više nije naša sudbina i samo po sopstvenoj volji možemo u takvoj zemlji dalje da živimo“ (28. 05. 1991)

Alija Izetbegović: „Bosna je suverena i takva će i ostati, jer iza toga stoji najveći deo njenog naroda i međunarodna javnosti.“ (12. 11. 1991)

Stipe Mesić: „Mislim da sam obavio svoj zadatak – Jugoslavije više nema i hvala vam lijepa.“ (5. 12. 1991)

Alija Izetbegović: „Mi nismo imali drugog izbora nego da tražimo nezavisnost i međunarodno priznanje. Radi se o tome da nam je ostao izbor hoćemo li biti nezavisni i ravnopravni ili da ostanemo u sastavu Velike Srbije. Ako federalna Armija pokuša da nas napadne zatražićemo pomoć od naših prijatelja, na prvom mjestu od Turske. Tražićemo da se na granicama BiH postave mirovne snage UN-a. U mirovnim snagama su neophodne i turske vojne jedinice.“ (23. 12. 1991)

Haris Silajdžić: „Mi smo kopija Turske koja se otvara prema Evropi. Zbog toga pridajemo značaj prijateljstvu Turske i verujemo da će naše prijateljstvo koristiti Turskoj.“ (20. 01. 1992)

Franjo Tuđman: „Hrvatska mora biti čvrst oslonac za osiguranje nacionalnih prava i težnji hrvatskog naroda u BiH.“ (24. 02. 1992)

Alija Izetbegović: „U izboru između mira i slobode, nemamo nikakve dileme – opredelićemo se za slobodu. U ovoj borbi nema predaje, predaja znači smrt!“ (15. 05. 1992)

Franjo Tuđman: „Gospodo, bosansko-hercegovačko pitanje je jedno od bitnih pitanja hrvatskog naroda u cjelini, Republike Hrvatske kao suverene međunarodno priznate države i neka to shvate svi Hrvati u BiH. To nije samo pitanje Hrvata u BiH, to je problem hrvatske države, hrvatskog naroda u celini. Zašto? Zato što je to i povijesno i geopolitički povezano sa Hrvatskom zbog NEPRIRODNIH granica sadašnje države Hrvatske, zbog BiH ovakve ili onakve…“ (17. 09. 1992)

Stipe Mesić: „Vi, Hrvati iz iseljeništva, Vi ste omogućili svojim sudjelovanjem u odbrani Hrvatske, Vi ste odlučili tu sudbonosno bitku, mi tamo u Hrvatskoj i Vi ovde kao naša RATNA industrija udruženi mogli smo osloboditi do sada dva trećine Hrvatske, a Boga mi ćemo i onu jednu trećinu. I ne samo tu trećinu, moramo reći da ćemo zajedno sa muslimanima osloboditi BiH jer Hrvatska ne može bez BiH niti BiH može bez Hrvatske.“ (1992)

alija izetbegovic 2.jpgAlija Izetbegović: „Mi bi dali prednost pregovorima samo ako bi pregovorima mogli da postignemo ono što vojno želimo da postignemo.“ (22. 06. 1992)

Stipe Mesić: „U Drugom svjetskom ratu Hrvati su dva puta pobedili. Mi nemamo razloga se nikome ispričavati. Ovo što traže od Hrvata – ajde idite kleknuti u Jasenovac. Mi nemamo pred kim šta klečati. Mi smo dva puta pobedili, a svi drugi samo jednom. Mi smo pobedili 10. travnja kada su nam Sile Osovine priznale Hrvatsku državu i pobedili smo jer smo se na kraju rata opet našli za pobjedničkim stolom.“ (1992)

Franjo Tuđman: „Hrvatska je bila zainteresirana za to da se BiH AKO ŽELI OPSTATI uredi tako da hratski narod u njoj bude suveren da na njegovom području nema nikakve druge vlasti do li HRVATSKE vlasti.“ (1993)

Franjo Tuđman: „Sretan sam što nisam oženjen Srpkinjom ili Židovkom.“ (izjava za sva vremena)

Izvor: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/nova-srpska-misao.JPG

 




Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top