Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

GARAVICE: DAN SJEĆANjA 2013.

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/garavice/garavice_03.jpg

03.avgusta 2013. godine sa početkom u 11.00 časova u Bihaću, u spomen-području Garavice, u organizaciji Zavičajnog udruženja Una, održaće se tradicionalno obilježavanje stradnja Srba, Jevreja i Roma Bihaća i Bihaćkog kraja. U ovom mjestu, prije 72 godine, u ljeto 1941. godine, zvjerski je pobijeno preko 12 000 nevinih žrtava.

Ubijanje nevinih civila od strane ustaških zločinaca i njihovih pomagača, obuhvatilo je žrtve sa područja velike župe Krbava i Psat, Bihaća, Bosanske Krupe, Bosanskog Petrovca, Cazina i Donjeg Lapca kao i susjednih opština – Slunja, Korenice, Drvara i Velike Kladuše. Ubijanje je bilo svugdje i na svakom mjestu, ljudi su živi spaljivani u kućama, štalama, bacani u jame i bezdane, a većina nevinih žrtava je dovođena u zatvor u bihaćku kulu – Brigadu, kao i mnoge druge objekte pretvorene u zatvor, gdje su prebijani i poluživi odvođeni na jedno od stratišta na području Bihaća kojih je bilo preko 40.

Najveći broj žrtava skončao je na Garavicama.

Na Garavicama se dogodio pokolj i veliki pokolj. Pokolj je trajao od juna do oktobra 1941. a veliki pokolj je trajao od 28. jula do 4. avgusta 1941. godine. Za vrijeme  velikog pokolja ubijeno je oko 10 000 nevinih Srba. Po velikom pokolju se u to vrijeme i u tom kraju mjerilo vrijeme jer se govorilo “to je bilo po velikom pokolju na toliko i toliko dana…

Ljeta 1941. ubijeno je više civila nego što je grad Bihać imao stanovnika 27. jula 1949. godine.

Pogledajte zvanični poziv organizatora kao raspored obilježavanja:

Zvanični poziv organizatora

Predsjednik Odbora Nebojša Kuštrinović

kustro48@blic.net  kustro@blic.net

Predsjednik Udruženja Boško Stojisavljević

bosko.stojisavljevic@gmail.com

Vezane vijesti: GARAVICE

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: